6 C
Budapest
2022. december. 6. kedd

Orbán: egyensúlyi kereskedelmet akarunk Oroszországgal

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Többek között a Barátság kőolajvezeték kapacitásának növeléséről írt alá megállapodást a magyar és az orosz fél szerdán

– hangzott el Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján.

Fontos téma lehetett a megbeszéléseken Magyarország esetleges csatlakozása a Török áramlat gázvezetékhez, Orbán szerint “minél előbb csatlakozunk, annál jobb”.

..És részletesen, amit tudni lehet:

Üdvözölnék Magyarországot a Török áramlatban

Magyarország érdeke a csatlakozás a Török áramlathoz, ha ez megtörténik, akkor azt üdvözölni fogjuk, ezzel biztosítható a magyar energiafüggetlenség. Magyar területen összesen 15 kilométernyi vezetéket kell megépíteni, ezt hamarosan befejezzük – mondja Putyin.

Mi szeretünk függetlenek lenni abban a tekintetben, honnan szerezzük be az energiát, minden megoldás érdekel – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte a magyar függetlenség szempontjából rossz, ha csak Ukrajnán keresztül jöhet hozzánk orosz gáz, ezért a Török áramlat preferencia, “minél hamarabb tudunk csatlakozni hozzá, annál jobb”.

Putyin: az energia a legfontosabb, de mindenre nyitottak vagyunk

Arra törekszünk, hogy diverzifikáljuk a kereskedelmünket, de természetesen az energia van az első helyen, mivel a magyar olajszükséglet 60 százalékét mi biztosítjuk – mondja Vlagyimir Putyin. Kiemeli, hogy a Lukoil és a Mol ma megállapodást írt alá a Barátság kőolajvezeték szállításainak növeléséről, illetve az orosz olajexportról Nyugat-Európa felé.

Az orosz elnök elmondása szerint szóba került folyami hajók közös gyártása és fejlesztése, valamint metrókocsik esetleges közös gyártása. Emellett megállapodás született arról, hogy a magyar és orosz nyugdíjasoknak a jövőben teljes egészében számításba veszik majd a másik országban ledolgozott időt.

A nyugattal való orosz kapcsolatnak is javulnia kellene

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nyugati struktúrák és Oroszország között az együttműködés javuljon. – emeli ki Orbán. Ezt követően azt sorolja, hogy a magyar cégek milyen sikeres beruházásokat hajtottak végre Oroszországban.

Nem tudjuk megváltoztatni a házszámunkat

Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát

 – érvel Orbán Viktor a magyar-orosz politikai együttműködés mellett.

A magyar kormányfő kiemelte, hogy Magyarország a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben fekszik, ettől nem tudunk függetlenedni. Hozzátette: ettől függetlenül Magyarország az EU és a NATO tagja, és az is marad.

A politikai együttműködés egyik területe az üldözött keresztény közösségek védelme, emellett a migráció területén dolgozik közösen Oroszország és Magyarország, illetve a Közel-Kelet stabilitása érdekében működnek együtt.

Egyensúlyi kereskedelmet szeretnénk

Hosszú évekre nyúlik vissza a gyakorlat, hogy minden évben tartunk egy orosz-magyar találkozót, hogy áttekintsük a kétoldalú kapcsolatok alakulását. Az volt a cél, hogy minden évben lépjünk egyet előre a gazdasági kapcsolatokban – kezdi Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szerint 2018 renkívül fontos év volt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban, hiszen az uniós szankciók után újra nőtt a kereskedelem. Ebben óriási többlete van Oroszországnak, mivel olajat, gázt, energiát vásárolunk.

Ez egy egyensúlytalan helyzet, mi azon dolgozunk, hogy egyensúlyivá váljon

 – mondta a kormányfő. 

Ennek az egyik módja, hogy magyar befektetések irányuljanak Oroszországba, illetve exportképes, piacképes termékeink legyenek.

A sajtóhírek szerint a gazdaságról, a keresztény közösségek védelméről, valamint a sportról írhat alá megállapodást a magyar kormányfő és az orosz elnök.

Szóba kerülhet például a Mol kompenzációja az olajszennyezés miatt, illetve a paksi bővítés.

A pontos eseményről időben beszámolunk.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

portfolio, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Lengyelország után újabb országba csapódott be egy rakéta

Rakétát találtak moldáv határőrök Briceni közelében, az ország északi csücskében – áll a moldáv belügyminisztérium közleményében. A hétfői, Ukrajnát ért...

Itt a döntés: Timi nyerte el Árpa Attila szívét! A Nagy Ő miatt akár gyereket is vállalna a műsor győztese

Három hét után meghozta a végső döntést Árpa Attila. A Nagy Ő hétfői, utolsó adásban már csak két hölgy...

Figyelem! Lőfegyver lehet a TOP-listás körözött személynél! – Ne próbáljátok meg feltartóztatni, hívjátok bármelyik rendőri számot!

Hazai-, európai- és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a nagyon veszélyes rabló, Sütő Ferenc ellen. Forrás és nyitókép: police.hu Hirmagazin.eu

Vlagyimir Putyin kitiltotta az orosz médiából az „LMBT-propagandát”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az LMBT-aktivistáknak a nemi átalakítással...