17 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Operatív törzs: oltassák be magukat a háziorvosok, mert hamarosan nagy feladatuk lesz! – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az operatív törzs szerdán ismét sajtótájékoztatót tartott. Ismertették a járványhelyzet legfrissebb híreit, nézzük:

Koronavírus-járvány Magyarországon / Illusztráció: Northfoto/Blikk

Koronavírus-járvány Magyarországon / Illusztráció: Northfoto/Blikk

Fontos!

  • A háziorvosok oltassák be magukat, mert hamarosan ők végzik a lakosság beoltását!
  • Ha az oltóanyagot kiveszik a mínusz 70 fokos tartályból, rendes hűtőben tárolva még 5 napig lehet felhasználni, tovább nem!
  • 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be eddig, s mindössze 5 esetben jelentkezett olyan, múló tünet, amit bejelentettek, ezek mindegyikét kivizsgálják. Jellemzően kiütésekről és izomremegésről van szó.
  • Aki megkapta az oltást, de még nem alakult ki benne a védettség, az az oltás beadása és a védettség kialakulása közötti időben, ha találkozik a vírussal, megfertőződhet, illetve tovább is adhatja a fertőzést, ezért kell vigyázni az oltás megkapása után is.

Videón is követhette az eseményt:

A tájékoztatón elhangzott:

Éjfélkor feloldották a tiltást az Angliából érkező repülőgépekre. Az érkezőknek automatikusan karanténba kell vonulniuk, külön járványügyi határozat nélkül is – ismertették a tájékoztatón.

Müller Cecília:

A tisztifőorvos szokás szerint a járványügyi adatokkal indított, kiemelve, hogy az aktív fertőzöttek száma csökken.

  • Az elmúlt napon 52 éves volt a legfiatalabb elhunyt.
  • Nem változott azon krónikus betegségek köre, amelyek alapbetegségként fellelhetőek az elhunytaknál: jellemzően szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségekben szenvedtek a betegek, amely kórok az egész társadalom egészségi állapotát is tükrözik.
  • Emelkedik a gyógyultak száma. A mintavételek vonatkozásában most frissítik a koronavírus-tájékoztató honlapot: az elmúlt 24 órában több mint 22 ezer tesztet végeztek, így összesen több min 2,7 millió mintavétel történt a járvány kezdete óta – mondta a tisztifőorvos.
  • Már közel 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Az oltópontok nagy forgalmat bonyolítanak le, ezért Müller Cecília azt javasolja, az egészségügyi dolgozók ne csak telefonon keressék az oltópontokat, hanem az e-mail-címeket is használják. Az oltópontokon kívül városi kórházban lehet oltakozni, de ott csak az ottani dolgozókat oltják. De tervezik, hogy bevonják ezeket a kórházakat is az oltópontok körébe, illetve tervezik, hogy a háziorvosokat is bevonják a munkába: ezért kérik, utóbbiak oltassák be magukat, mert számítanak rá, hogy oltóorvosokként ők is részt vesznek majd a lakosság beoltásában.

Müller Cecília az idősotthonok orvosait is arra kérte, oltassák be magukat, mert az ott lakókat és dolgozókat az ő segítségükkel oltják majd be az intézményekbe küldött oltócsoportok.

A munkát először a nagyobb idősotthonokban kezdik.

Fontos, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik naponta betegekkel érintkeznek, függetlenül attól, melyik területen, éljenek az oltás adta lehetőséggel. Az országba érkezett az elmúlt napon is oltóanyag, azzal összesen az eddigiekkel együtt 78 ezer embert lehet beoltani.

Rendőri intézkedések:

215 ember hagyta figyelmen kívül a maszkviselési szabályokat. 190 ember ellen azért intézkedtek, mert olyan közterületen nem vettek maszkot, ahol kellett volna. Tömegközlekedési eszközökön 5, üzletekben 20 ember ellen kellett intézkedni.

A kijárási tilalommal összefüggésben tegnap 379 emberrel szemben intézkedtek.

Kérdésekre adott válaszok:

Meghosszabbítja-e a kormány január 11. után is a szigorú védelmi intézkedéseket? Válasz: A döntést a kormány hozza majd meg, de a járvány zajlik, a világban és körülöttünk is – mondta Müller Cecília, aki úgy véli, a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is.

Beazonosították Magyarországon az új koronavírus-mutációt? Válasz: egyelőre nem, bár számos vizsgálatot elvégeztek, amelyekben a vírus minden „porcikáját” átnézték. Aki beutazott Magyarországra szeptember 1-je után – 16 ezer emberről van szó –, náluk összevetették az itthoni adatbázisban lévő adatokkal. Aki közülük két héten belül fertőzötté vált, az ő mintáikat vizsgálják. Hamarosan újabb eredmények érkeznek, de eddig még nem azonosították az angliai mutációt.

Influenza elleni vakcina van elég? Válasz: még egy kevés vakcina maradt, várják a következő szállítmányt, 360 ezer FluArt vakcinát, tehát ha még szeretne valaki influenza elleni oltást, lesz rá lehetőség. A legutóbbi szállítmányból már csak néhány ezer adag maradt. Az emberek védettek lettek, a járványos küszöbérték felét értük el az influenzavírus vonatkozásában, tehát jelenleg influenzajárvány Magyarországon.

Továbbadhatja a betegséget, aki megkapja az oltást, ám mégis megfertőződik? Válasz: Igen, ha valaki megkapja az oltást és mégis megfertőződik, az azt jelenti, hogy nem alakult ki nála a megfelelő védelem, és ha ilyenkor találkozik a koronavírussal, ő maga is megbetegszik és tovább is adhatja.

Alkalmasak a háziorvosi rendelők a tömeges oltások lebonyolítására? Válasz: Igen, alkalmasak, itthon jellemzően mindig is a háziorvosi rendelőkben oltottak. Ez szervezési feladat főként. A rendelőkben az eszközök megvannak, a hűtők is rendelkezésre állnak, amelyekben bizonyos ideig tárolható a vakcina.

Vidéki oltópontok alkalmasak a feladatuk ellátására? Válasz: Minden oltóponton rendelkezésre állnak az ultramélyhűtők. Ha onnan kiveszik az oltóanyagot, fél óra alatt kiolvad, majd megfelelő higítással beadható az oltás. Ahol nincs ilyen ultramélyhűtő, ott az oltóanyag 5 napon át még biztonsággal tárolható normál hűtőben, de 5 nap alatt fel kell használni. Tehát ezért szükséges a bejelentkezés, az időben érkezés, hogy csak annyi oltóanyagot vigyenek ki ezekre a helyekre, ahányan aznap oltakozni akarnak. Tehát a mínusz 70 fokból történő kivétel után, rendes hűtőben tárolva 5 nap áll rendelkezésre az oltás beadására.

Milyen tüneteket észlelnek a Magyarországon beoltottak? Válasz: 21 ezer beoltott egészségügyi dolgozó után 5 eseményt jelentettek: kiütések, izomremegéses tünet, tehát múló reakciók, amelyek a jelek szerint nem súlyosak. Minden esetet a gyártó is és a gyógyszerészeti intézet is kivizsgál.

Kormányzati Tájékoztatási Központ, blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...