20.4 C
Budapest
2022. május. 17. kedd

Operatív törzs: itt vannak az országos pedagógustesztelés eredményei

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az operatív törzs a korábbi ígéretei szerint ma, vagyis kedden ismerteti a múlt héten végrehajtott országos tesztelés eredményeit. Az óvodai, bölcsődei, iskolai dolgozókat tesztelték, illetve ezzel párhuzamosan a szociális otthonok és egészségügyi intézmények dolgozóit is.

Fontos:

Több résztvevőre számítottak az országos csoportos tesztelésen, de így is jó az eredmény, kevés a fertőzött a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók között.

Hamarosan elkészül a weboldal, ahol jelezni lehet, ki az, aki beoltatná magát koronavírus elleni vakcinával.

Itt videón is nézheti az operatív törzs tájékoztatóját:

A tájékoztatón elhangzott:

György István államtitkár:

Az elmúlt héten lezárult a célzott, csoportos gyorstesztelés első köre a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és az idősotthonokban, illetve kérték az egészségügyi szolgáltatókat is gyorstesztelésre. A szociális intézményekben, egészségügyi intézményekben nem a kormány csapatai végezték a tesztelést.

– Őszintén megmondjuk, nagyobb részvételre számított az operatív törzs, mint amivel találkoztunk – fogalmazott az államtitkár.

Több mint ezer tesztelő csapat több mint 10 ezer helyszínen tesztelt, 181506 ember teszteltette magát, noha ennél többre számított az operatív törzs. Ezekből a tesztekből mindössze 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 személyt jelent.

Ha a teljes létszámra vetítjük ezt az adatot, az arány 1,64 százalék lenne, hasonló a szlovákiai és bajorországi, a közelmúltban végrehajtott tesztelések eredményeihez.

 • A legmagasabb részvételi arány, 79 százalék, a bölcsődei dolgozók között volt. Itt 11113 emberből 195 volt pozitív.
 • Az óvodai dolgozóknál 74 százalék vetette alá magát a tesztelésnek: a 34964 tesztből 811 pozitív volt.
 • Az általános iskolai dolgozóknál 73 százalékos volt a részvételi arány: a 95102 teszteltből 2170 dolgozó tesztje lett pozitív.
 • Szociális intézményekben 24452 tesztelés volt, 911 fertőzöttet találtak
 • Szakképző intézményekben 64 százalékos részvételi arány mellett – ez a gyakorlati héten résztvevő oktatókat érinti, a többiek online munkarendre álltak át – 5653 dolgozó tesztelése után 146-an lettek pozitívak.
 • Az egészségügyi dolgozók közül 10222 embert teszteltek, 1,96 százalékos pozitivitást találtak, amely az eddigi arányoknak megfelelő, nincs növekedés az egészségügyi szakcsoportban.

A pozitívnak bizonyult bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozóknak kötelessége értesíteni a háziorvost és hazamenni. Három nap tünetmentesség után engedheti vissza őket a háziorvos, de elrendelhet nekik PCR-tesztet is.

A gyorstesztelés második köre el is kezdődött. Aki eddig nem élt a lehetőséggel, tegye meg, de természetesen az első körben részt vettek is kérhetik az újratesztelésüket – mondta az államtitkár, hozzátéve: a tesztelés önkéntes, nem érhet semmilyen hátrány senkit, aki nem veti magát alá.

A következő körben az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársak körében folyik tesztelés, ebben is részt vehetnek egyetemisták, kirendelés alapján.

György István mindezek mellett álhírnek minősített minden olyan információt, hogy bármi gond lett volna az országos teszteléssel, kezdve az egyetemisták kijelölésétől a tesztelés fizikai végrehajtásáig.

Müller Cecília:

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott György István államtitkárnak, hogy összefogta az országos tesztelést, ami zökkenőmentesen zajlott le.

Az országos tesztelés számait átvezetik a koronavírusról tájékoztató oldalon található adatok közé.

Változások történtek, hiszen az első hullámban csak a PCR-tesztekben lehetett megbízni, meg kellett várni, hogy megbízható, a vírusfehérje-kimutatáson alapuló antigén tesztek álljanak rendelkezésre. Az NNK laborja ezeket a teszteket bevizsgálta, ezért vált lehetővé, hogy az antigén gyorstesztekkel valós eredményeket lehessen kimutatni. Ezzel elmozdultak az arányok, több tesztelést gyorsabban lehet elvégezni, megbízható módon. Ha egy gyanús eset antigénes tesztelése negatív lesz, akkor e pácienseknél meg kell csinálni a PCR-tesztet is.

Azzal együtt, hogy ma ismertették a múlt heti, célzott csoportos tesztelés eredményét, az igazolt fertőzöttek számát folyamatosan töltötték fel, hiszen amikor ezek a betegek a tesztelés után a háziorvoshoz fordultak, bekerültek a rendszerbe – mondta a tisztifőorvos.

A tesztek vizsgálata rendkívül fontos, mert egy nagy fejlődés tanúi vagyunk, újabb termékek kerülnek piacra: például olyan gyorsteszt is létezik, amely az influenzavírust különíti el a koronavírustól, sőt, az influenzavírusok törzseit is el tudja különíteni. Ezek csak információk, ezeket a teszteket be kell vizsgálni, hogy valóban megfelelőek-e.

Ezek után a tisztifőorvos a friss járványügyi adatokat ismertette, ezeket itt találja meg.

Az egészségügyi intézmények leterheltsége változatlanul magas, ezért meg kell tenni mindent, hogy elkerüljük a fertőzéseket, vagyis mi magunk se váljunk fertőzötté, hordozóvá.

Az elmúlt 24 óra legfiatalabb elhunytja 27 éves volt, a legidősebb 98. Akárhány évesek is voltak, mindannyian pórtolhatatlanok, egyediek és megismételhetetlenek, fájdalom a családok számára az elvesztésük– nyilvánított részvétet Müller Cecília az elhunytak hozzátartozóinak.

A 48. heti szennyvízminták alapján Miskolcon csökken a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, Békéscsabán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron stagnál, Szombathelyen növekszik.

Kiss Róbert:

Három hónapja van ellenőrzés a schengeni belső határokon, azóta több százezer teherautó beléptetését, átengedését biztosították. Hegyeshalomnál ebből 76066 teherautó jött át tranzitálási céllal, további 50039 pedig magyarországi céllal.

Az elmúlt 24 órában maszkviselés szabályainak megszegése miatt 233 ember ellen intézkedtek.

 • 205-en olyan közterületeken nem viseltek maszkot, ahol kellett volna.
 • Tömegközlekedési eszközön mindössze 2 ember ellen kellett intézkedni.
 • 4 üzletet zártak be ideiglenesen.
 • 520 intézkedés volt szabadidős és vendéglátóhelyeken.
 • Például egy japán étteremben Budapesten azt látták, hogy nincs megfelelően a maszk egy dolgozón, ezért a büntetés mellett 30 napra bezárták az éttermet.
 • 258 ember szegte meg a kijárási tilalmat, vagy annak egyes szabályait, így például a gyülekezési tilalmat.
 • 50 alkalommal kellett intézkedni szabályszegés miatt a tranzitútvonalakon.

Kérdésekre adott válaszok:

Mikortól lehet jelezni az igényeket a koronavírus elleni oltásra? Válasz: egyelőre oltásra alkalmas vakcina Magyarországon még nincs. Hamarosan megjelenik a vakcinainfo.gov.hu oldalon egy felület, ahol az igényeket lehet jelezni. Lakossági igényeket mérik fel ezzel, hogy megtervezhessék a lakossági oltóhelyek elhelyezését. Sokféle forgatókönyv lesz, attól függően, hogy mikor és milyen, illetve mennyi vakcina érkezik az országba. Ha korlátozott mennyiség lesz, az első körben az egészségügyi dolgozókat veszik előre, majd a krónikus betegek kerülnek sorra. Ettől függetlenül szeretnék látni az igényeket. A honlap hamarosan rendelkezésre áll.

Rászorulóknak történő élelmiszer- és ruhagyűjtéskor mire kell most figyelni? Válasz: Gumikesztyűs átvétel, majd a tárgyak várakoztatása. 48 óra múlva, ha volt is bármilyen vírus, már nyugodtan csomagolható és átadható.

Melyik boltban van idősáv: a kisboltokban, zöldségeseknél, a 100 forintos boltban, ahol egy-két ember van bent, ott is? Válasz: A védett idősáv az üzlet jellegéhez kapcsolódik, nem a bent tartózkodó személyek számára vonatkozik: napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítésével foglalkozó üzleteknél kell alkalmazni. A zöldséges, a 100 forintos bolt, kisbolt is e körbe tartozik.

Müller Cecília korábban azt mondta, 21 nap múlva számít gyógyultnak valaki, akkor miért csak 10 nap a karantén? Válasz: A WHO sok vizsgálatot végzett egy fertőzésen átesett személy fertőzőképessége kapcsán, hogy meddig üríthet még annyi vírust valaki, hogy másokat megfertőzhet. Ezért van az a szabály, ha valaki enyhe tünetekkel az otthonában vészeli át a megbetegedést, majd három napig tünetmentes, illetve a tünetek megjelenésétől már eltelt 10 nap, akkor ő gyógyult, nem fertőzőképes, nem jelent veszélyt másokra.

Ugyanakkor vannak olyan munkakörök és olyan fertőződött személyek, akik olyanok közé mennek vissza dolgozni, akik sérülékeny csoportoknak számítanak. Ilyenek az egészségügyi dolgozók és szociális intézményekben dolgozók. Rájuk is érvényes ugyanez a szabály, tehát gyógyultnak számítanak a fenti feltételekkel, de mielőtt visszaengedik őket dolgozni, elvégeznek náluk egy laborvizsgálatot. Ha ez pozitív – annak ellenére, hogy klinikailag gyógyult –, nem mehet vissza dolgozni. Újabb teszt készül, sőt, több teszt is készülhet, és ha ezek hol pozitívak, hol negatívak, akkor hetek elteltével hiába mutatja ki a teszt a vírus egy minimális darabkáját a szervezetében, már nem lesz fertőző ennyi idő után.

Azok a betegek pedig, akiknél súlyos lefolyású volt a fertőzés, ott a klinikus, avagy a háziorvos állapítja meg, mikor gyógyult meg.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Tragédia: durrdefektet kapott és felborult egy tűzoltóautó Borsodban

Annyira siethettek egy tűzesethez a kazincbarcikai tűzoltók, hogy a konvoj lajtoskocsija durrdefektet kapott és felborult. Személyi sérülés nem...

Észak-Korea – Kim DzsungUn: Nem koronavírus, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedés az, amiben benne vagyunk – A helyi állami sajtó szerint lázas betegekből...

Világsajtó - Letarolja Észak-Koreát a koronavírus: teszt és vakcina nélkül küzdenek a humanitárius katasztrófa ellen Sokáig tagadta Észak-Korea diktátora,...

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Zelenszkijnek, amelyet fedőcégeken keresztül birtokol – Szólj hozzá!

A több mint 400 négyzetméteres villa mindössze 400 méterre fekszik a tengerparttól. Volodimir Zelenszkij vagyonát egyes források egymilliárd dollárra...