10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Online marketing: mindenhol jelen kell lenni, esetleg elég egy eszközt jól használni?

Dátum:

Megosztás:

Online marketing: mindenhol jelen kell lenni, esetleg elég egy eszközt jól használni?

2023-ban már szinte minden vállalkozás számára ismerősen cseng az online marketing fogalma. Sőt, napjainkban a marketingstratégia döntő többsége online eszközök alkalmazásával valósul meg.

Annak, aki nem jártas a szakmában, sokszor nehéz lehet kiigazodni a rendelkezésre álló eszközök sokasága között. Többen úgy vélik, hogy az a jó irány, ha egy kicsit minden online marketing eszközt bevetnek, mert így nagyobb sikereket érhetnek el. De, vajon ez tényleg így van? Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy miért célravezetőbb, ha az erőforrásainkat 10 helyett csak 1-2 eszköz alkalmazására fordítjuk.

Mi is az az online marketing?

Minden olyan tevékenység, aminek segítségével az interneten keresztül közvetítünk üzeneteket a célközönségünk számára, az online marketing körébe tartozik. 2023-ban az emberek kis túlzással már az interneten élnek, és azok a cégek, akik nem képviselik magukat az online térben, jelentős forgalomtól esnek el. Röviden és általánosságban tehát az online marketing olyan eszközök használatát jelenti, amikkel forgalmat irányítunk a weboldalunkra.

Melyek a legelterjedtebb online marketing eszközök?

Keresőoptimalizálás (SEO)

A keresőoptimalizálás célja, hogy a Google – és egyéb keresőmotorok –organikus, azaz nem fizetett találatai között minél előnyösebb helyezésekre tegyünk szert. Például egy pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég számára a “pénzügyi tanácsadó” és a “mibe fektessem a pénzem” kifejezések fontosak lehetnek, hiszen a célközönségük ezekre a kulcsszavakra keres.

PPC hirdetések

A PPC (Pay-per-click) hirdetések után kattintásonként kell fizetni, és remek lehetőséget nyújtanak az azonnali forgalomgenerálásra. Hirdethetünk többek között a Google-ben, a Facebookon, az Instagramon vagy a YouTube-on. Sőt, a közösségi médiában már szinte csakis hirdetésekkel szólíthatjuk meg a célközönséget.

Közösségi média marketing

A népszerű közösségi média platformokon nagyszerűen népszerűsíthetjük a vállalkozásunkat, ha a célközönségünk számára releváns és edukatív, vagy éppen szórakoztató tartalmakat teszünk közzé. Persze, kifejezetten a szolgáltatásunkat vagy termékeinket promotáló hirdetéseket is készíthetünk.

E-mail marketing

Hírlevelek küldésével még napjainkban is sikert arathatunk, ezért az e-mail marketinget 2023-ban sem szabad lebecsülni. Az e-mailek küldését azonban célszerű hírlevélküldő rendszerrel automatizálni, illetve pontosan felmérni, hogy milyen témakörök érdeklik igazán a közönségünket.

Miért lehetetlen feladat egy embernek foglalkozni az online marketinggel?

Az egyes online marketing szegmensekre különálló szakmák épültek, hiszen például a keresőoptimalizálás és a PPC hirdetéskezelés is rendkívül magas fokú szaktudást igénylő feladatoknak számítanak. Jellemzően egy vállalkozásnak SEO és PPC szakemberre, illetve tartalommendzserre és közösségi média szakértőre van szüksége a hatékony marketinghez.

Egy átfogó, komplex marketingstratégia kialakítását és a feladatok napi szintű menedzselését egyedül képtelenség effektíven elvégezni. A cégek által bevett szokás alapján célszerű egy belsős online marketing menedzsert alkalmazni, aki külsős szakértők segítségével tartja kézben a marketingfeladatokat.

Minden online marketing eszközt kötelező használni?

Az összes eszköz bevetése jelentős erőforrást igényel, ezért sikeresen csak a hatalmas büdzsével rendelkező cégek képesek a SEO-tól kezdve a PPC hirdetéseken át egészen a közösségi média marketingig mindent megvalósítani. Azonban a SEO-t például még a kisebb vállalkozások is hatékonyan alkalmazhatják, ami mellett párhuzamosan hirdetéseket is futtathatnak, viszont a költségek elosztását pontosan meg kell tervezni. Inkább használjunk 1-2 marketing eszközt sikeresen, minthogy mindenbe belevágjunk eredménytelenül.

Mi az a terület, amivel kiemelten kellene foglalkozni, és miért?

A legtöbb vállalkozásnak már van céges weboldala. Ideális esetben a honlap egy értékesítési eszköz is egyben, ezért elvárható, hogy kellő számban érkezzenek rá látogatók. Azonban a legtöbb weboldal csupán minimális látogatottsággal rendelkezik, hiszen a cégek nem mindig fordítanak elég figyelmet az online marketingre.

Miért nincs megfelelő látogatottsága a weboldalaknak? Leginkább azért, mert a Google-ben nem jelennek meg a találati lista első 2-3 oldalán. Így pedig hiába van szép és tartalmas weboldala egy cégnek, ha nem tudnak rá forgalmat terelni a keresőből. Márpedig a keresőből jelentős mennyiségű látogató érkezhet, ha az oldal megfelelően van optimalizálva a keresőkre.

A keresőoptimalizálás (SEO) három fő területre bontható. Az egyik, amikor linképítési technikák alkalmazásával növeljük a weboldal értékességét a keresők szemében, ezáltal azok előrébb sorolják az oldalt a találati listán.
A másik, amikor a weboldalunk technikai hátterét tesszük rendbe, például indexálhatóvá, feltérképezhetővé tesszük.
A harmadik része pedig olyan tartalmak készítéséről és optimalizálásáról szól, amik megfelelnek a felhasználók és a Google által támasztott elvárásoknak.

Miért remek online marketing eszköz a SEO?

  • Növeli a forgalmunkat, hiszen a Google felhasználók ránk fognak találni a vállalkozásunkkal kapcsolatos kulcsszavakra való keresésekkor.
  • Építi a márkánkat, ugyanis ha a Google-ben előkelő helyet foglalunk el a különböző kulcsszavakra, akkor könnyen az adott terület szakértőivé válhatunk a célközönségünk szemében.
  • A forgalom növelése és a márka építése pedig hosszú távon bevételnövekedést eredményezhet.

Az online marketing eszközök sikeres alkalmazása nem egyemberes feladat, és a hatékony használatukhoz átgondolt, komplex marketingstratégia kialakítása szükséges. Természetesen a legideálisabb felállás az, amikor a vállalkozás költségkeretébe belefér az egyes online marketing ügynökségek alkalmazása, de sajnos a legtöbb esetben ez nem kivitelezhető. Azonban ha a weboldalunk láthatóvá válik a Google első vagy második oldalán, akkor jelentős számban érhetjük el a célközönségünket, növelve ezáltal weboldalunk forgalmát. Onnantól pedig, hogy a látogató az oldalon van, végig kell őt vezetni a vásárlóvá válás útján, hogy növelni tudjuk a vállalkozás bevételeit.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...