10.8 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Önkormányzati lakásból lakoltatják ki a végtagok nélküli kisfiút és családját

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Viktornál, a 4 éves kisfiúnál tavaly májusban agyhártyagyulladást diagnosztizáltak.

Olyan súlyos állapotba került, hogy kétszer is újra kellett éleszteni, végül a betegségtől kialakuló szövetelhalás miatt amputálni kellett 8 ujját és mindkét lábát térd fölött.

A család jelenleg három gyermekkel (augusztusban érkezik a negyedik) egy XX. kerületi két és fél szobás önkormányzati lakásban él, ahonnan július 31-én ki kell költöznie, mivel az önkormányzati képviselő testület a lakás visszavételéről döntött.

Önmagában is borzasztó, hogy utcára tennének egy várandós nőt és családját, itt van még a kisfiú is, akinek élete első 4 évében már így is túl sok megpróbáltatást kellett kibírnia. A családnak nincs díjhátraléka, a számlái rendezve vannak, a szomszédokkal sincs semmiféle konfliktusa, mégis elhelyezés nélküli kilakoltatás vár rá. Elmondásuk szerint rokonoknál nem tudják meghúzni magukat, mert ők is szűkösen élnek, albérletet pedig nem kapnak roma származásuk miatt.

A Bors felkereste Szabados Ákost, a kerület független polgármesterét, aki elmondta, egyáltalán nem támogatja a kilakoltatást, a képviselő-testület azonban a hosszabbítási kérelem elutasítása mellett döntött.

A lap megkereste a szociális bizottság elnökét, Nagy Lászlónét is, aki szerint a család krízishelyzetére tekintettel egy év határozott időre adták ki az önkormányzati lakást, amit nem áll módjukban meghosszabítani. Hozzátette, a család kétszer is pályázhatott volna szociális bérlakásra, de mivel nem tették, már csak a következő pályázaton indulhatnak.

Ennyire azért sajnos nem egyszerű a helyzet. Bárcsak olyan országban élnénk, ahol minden pályázó szociális bérlakáshoz jut, a Város Mindenkié csoport összefoglalója szerint a valóság azonban az, hogy  bérlakások aránya Magyarországon nagyon alacsony, a teljes lakásállomány csupán 2-3 százaléka, így vannak, akik akár évekig is várnak lakásra.

A lakások nagy része ráadásul nem beköltözhető azonnal, a felújítást viszont saját tőkéből kell megoldani. Emellett döntő a pályázó anyagi helyzete, de a költözők száma is fontos, mivel meg van határozva, hogy egy főre hány négyzetméternek kell jutnia, és a bérleti díjat is a négyzetméter alapján állapítják meg.

A legnagyobb probléma mégis az, ha kilakoltatják őket, a család szétszakad, ugyanis lakhatás nélkül a gyámügy elveszi a gyerekeket a szülőktől annak ellenére, hogy Magyarországon ez törvénybe ütköző.

A gyermekvédelmi törvény értelmében nem lehet pusztán anyagi okok miatt elszakítani egy gyermeket a családjától, ennek ellenére ez rutinszerűen megtörténik, amikor elhelyezés nélkül kilakoltatnak egy családot, majd erre hivatkozva elveszik a szülőktől a gyermekeiket.

Emellett az önkormányzati törvény is kimondja, hogy a helyi önkormányzatok feladata is, hogy a hajléktalanság megelőzését biztosítsák.

Az tehát nem indok az elhelyezés nélküli kilakoltatásra, hogy a család nem pályázott szociális bérlakásra. A család helyzete változatlan, továbbra is szüksége van számára elérhető árú lakhatásra – ezt pedig nem teheti semmissé egy lejáró szerződés (aminek a meghosszabbítási kérelmét az önkormányzat elutasította), vagy egy elmulasztott pályázat.

Címlapkép: borsonline.hu/Zsolnai Péter

merce

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...