Home Főhírek Külföld Önállóan radikalizálódott a baltás támadó

Önállóan radikalizálódott a baltás támadó

0

forrás: MTI

A nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a hétfő esti támadás elkövetőjéről elmondta, hogy a 17 éves afgán fiút a környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és a tanúvallomások szerint ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus.

Önállóan radikalizálódott a baltás támadó
(MTI/AP/Karl-Josef Hildenbrand)

Szobájában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kézzel festett zászlaja mellett találtak egy pastu nyelvű – részben arab, részben latin betűkkel írt – szöveget, amelyből talán többet meg lehet majd tudni tettének hátteréről, de a dokumentum elemzése még nem ért véget – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a szöveg alapján a támadó valószínűleg egyedül, “önállóan” radikalizálódott.

Előkerült egy másik szöveg is, amelyet első olvasatra az apjának írt búcsúlevélként lehet értelmezni – mondta Joachim Herrmann.


A videofelvéteről készített képen elszállítják a vonat utasai ellen elkövetett támadás elkövetőjének a holttestét  (MTI/AP/News5)

Késsel és baltával támadt az utasokra

A támadó öt embert sebesített meg, egyikük életveszélyes állapotban van. Hétfő este 20 óra körül távozott a Bajorország nyugati részén fekvő Ochsenfurtban lévő otthonából, és felszállt egy Würzburgba tartó regionális vonatra.

Rövid ideig a mosdóban tartózkodott, majd kést és baltát rántva rátámadt egy hongkongi turista családra, az első utasokra, akik útjába kerültek.

A vonat más utasai riasztották a rendőrséget és vészfékkel megállították a szerelvényt. Egyikük tanúvallomása szerint a támadó az Allah akbar! (Allah hatalmas!) felkiáltással rontott rá a kínai családra.

Ellenállt, lelőtték

A támadó leszállt a Heidingsfeldnél megállt vonatról, és a településen még egy embert megsebesített. Felkutatására egy különleges rendőri egység érkezett, amely éppen a közeli Würzburgban volt bevetésen egy drogkereskedő ügyében.

Az afgán fiút a Majna folyó partján találták meg, megpróbálták őrizetbe venni, de a rendőrökre is rárontott, ezért lelőtték – mondta a tartományi belügyminiszter. Az eljárását bíráló politikusi megjegyezésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem fér kétség a rendőri intézkedés helyességéhez.

Joachim Herrmann elmondta, hogy a támadó több mint egy éve érkezett Németországba, a bajor-osztrák határon fekvő Passauban regisztrálták menedékkérőként. A felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérők elosztási rendszere alapján idén márciusban az ochsenfurti  egykori ifjúsági otthonban helyezték el, amelyben kiskorú menedékkérőket gondozó otthont rendeztek be, és két hete átköltöztették helyi nevelőszülőkhöz.

A miniszter hozzátette, hogy az elkövető környezetében megdöbbenéssel fogadták a támadás hírét, és teljességgel érthetetlennek nevezték a történteket. Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy az elkövető menedékkérő, és nem történt volna meg a támadás, ha nem lett volna Németországban, azonban tartózkodni kell a menedékkérők, menekültek “általánosító elítélésétől”.

Mint mondta, a menekültek, menedékkérők “elenyészően kis része” tartozik a radikális iszlamisták közé, de ezt is komolyan kell venni. Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy miként fordulhatott elő, hogy valaki, akit környezete egyáltalán nem radikálisként érzékelt, “feltehetően rövid idő alatt, hirtelen megváltoztatja nézeteit”.


Rendőrök állnak egy vonat mellett, amelyen egy 17 éves afgán fiatal, aki menekültként, kísérő nélkül érkezett Németországba, fejszével és késsel rontott az utasokra (MTI/EPA/Karl-Josef Hildenbrand)

Ez a nagy kihívás, és leküzdéséhez a lakosság segítségére is szükség van – mondta a miniszter, arra sarkallva az embereket, hogy jelentsék be a környezetükben élőknél tapasztalt gyanús, radikalizálódásra utaló változásokat.

Elmondta, hogy a bajor kormány a jövő héten megtárgyal egy átfogó közbiztonsági koncepciót, amelynek központi eleme a rendőrség szervezetének és jelenlétének további erősítése.

Azonban a hatóságok minden erőfeszítése ellenére ilyen támadás bárhol és bármikor előfordulhat, elkerülésükre “a legjobb biztonsági koncepció” sem garancia – mondta Joachim Herrmann.

 

Exit mobile version
Megszakítás