3.4 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Ön is nagyon rosszul aludt ma? Eláruljuk, mi lehetett az oka

Dátum:

Megosztás:

Rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint az október 20-ról 21-re virradó éjszakával többen is megküzdöttek, már ami a pihentető alvást illeti, és többen is arról számoltak be, hogy nem csak az elalvás, hanem az éjszaka is szenvedősen telt, nem beszélve az ébredésről.

A nyugtalan éjszaka okait abban kereshetjük, hogy október 20-án, azaz tegnap volt az év 10. teliholdja, az úgynevezett vadászhold. Az októberi vadászhold nevét Észak-Amerikából kapta, hiszen a kontinens első nemzetei az őszi holdfényben indultak vadászni télire. A teliholdról ugyan tudjuk, hogy hatással van az emberi szervezetre, de hogy pontosan milyennel, azt a Mirror cikke teszi tisztába.

A cikkben megkérdezett alvásszakértő szerint a telihold negatív hatással lehet ránk, és komoly alvászavarokhoz, álmatlansághoz is vezethet, mivel a Holdnak erős kötődése van a Földhöz. És ha a Hold képes óceánokat mozgatni, akkor természetes, hogy az emberi test működésére is kihat, hiszen a szerveztünk átlagosan 70%-át víz alkotja.

Egy svájci kutatás szerint a telihold miatt például a szokásosnál öt perccel tovább tarthat elaludni. Szintén az ő megállapításuk, hogy teliholdkor egy ember húsz perccel kevesebbet aludhat, mint egy átlagos napon. Ilyenkor a férfiaknak és a nőknek is egyaránt alacsonyabb a melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) szintje, ami felboríthatja az éjszakánkat. A telihold pedig 30 százalékkal csökkenti a mély alvásunkat is. Telihold során az agyi aktivitás ugyanis 30 százalékkal kevesebb az átlagosnál, ez pedig magyarázza a kellemetlen forgolódást az ágyban.

Hogy előre felkészüljenek a következő álmatlan éjszakára, eláruljuk, hogy idén még kétszer lesz telihold, november 19-én, illetve december 19-én.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Northfoto

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szégyen, ahogy kinéz Berki Krisztián sírja: megszólalt az édesanyja

Közel tizenegy hónapja, hogy Berki Krisztián tragikus hirtelenséggel elhunyt ferencvárosi otthonában, ám végső nyughelyére még mindig nem került...

EU: „2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak kell lennie”..

Az Európai Unió egy új törvény betartatására készül, amely előírja, hogy 2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak...

Háború a budapesti társasházban: „Ezek szárnyas patkányok”

Valóságos harci állapot van abban a XXII. kerületi társasházban, ahol egy bácsi mindennap eteti ablakából a galambokat, ezzel...

„EZ MAGA A POKOL! egy perc alatt tűnt el!” – Százak keresik a viharban eltűnt 6 éves Gergőt!

Százak keresik már közel egy napja azt a 6 éves autista kisfiút, aki otthonról tűnt el a szélviharban....