15.2 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Ömlik a külföldi sertéshús az országba: ezt sózzák rá a magyarokra?

Dátum:

Megosztás:

2021 első tíz hónapjában 114 ezer tonna volt Magyarország sertéshúsimportja, ami a 2020. január–októberihez képest 4 százalékkal több.

A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Ugyanakkor a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal 134 ezer tonnára nőtt 2021 első tíz hónapjában 2020 azonos időszakához képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal mérséklődhet 2022 első negyedévében a 2021 január–márciusában előállított mennyiséghez viszonyítva – derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 11 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 2 százalékkal, a sertéshús értékesítése pedig 9 százalékkal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja 8 százalékkal lehet kevesebb, míg a sertéshús-behozatala 1 százalékkal bővülhet a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal mérséklődött 2021 január–novemberében a 2020. január–novemberi volumenhez képest. A vágások száma szintén 2 százalékkal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,62 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, ez 8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (8,64 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 decemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2021-ben 1,13 millió tonna volt, ez 11 százalékkal haladja meg a 2020-ban exportált mennyiséget.

Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal több, 4,5 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 51 százaléka (2,3 millió tonna) Kínába irányult, ami 15 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (297 ezer tonna), illetve Japán (305 ezer tonna) voltak. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,31 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében, 2 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 3 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022 2. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

A németországi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch felvásárlási ára 1,23 és a Tönnies ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 2. héten.

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarország élősertéskivitele 12 százalékkal 26 ezer tonnára csökkent 2021 január–októberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Az élősertésbehozatal közel 3 százalékkal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal (134 ezer tonnára), értéke csaknem 3 százalékkal nőtt 2021 első tíz hónapjában a 2020. január–októberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

A sertéshúsimport volumene 4 százalékkal több, 114 ezer tonna volt, míg értéke 13 százalékkal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 458 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami közel 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé 3 százalékkal csökkent ugyanekkor.

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...