17.8 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

Ömlik a külföldi sertéshús az országba: ezt sózzák rá a magyarokra?

Dátum:

Megosztás:

2021 első tíz hónapjában 114 ezer tonna volt Magyarország sertéshúsimportja, ami a 2020. január–októberihez képest 4 százalékkal több.

A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Ugyanakkor a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal 134 ezer tonnára nőtt 2021 első tíz hónapjában 2020 azonos időszakához képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal mérséklődhet 2022 első negyedévében a 2021 január–márciusában előállított mennyiséghez viszonyítva – derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 11 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 2 százalékkal, a sertéshús értékesítése pedig 9 százalékkal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja 8 százalékkal lehet kevesebb, míg a sertéshús-behozatala 1 százalékkal bővülhet a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal mérséklődött 2021 január–novemberében a 2020. január–novemberi volumenhez képest. A vágások száma szintén 2 százalékkal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,62 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, ez 8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (8,64 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 decemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2021-ben 1,13 millió tonna volt, ez 11 százalékkal haladja meg a 2020-ban exportált mennyiséget.

Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal több, 4,5 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 51 százaléka (2,3 millió tonna) Kínába irányult, ami 15 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (297 ezer tonna), illetve Japán (305 ezer tonna) voltak. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,31 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében, 2 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 3 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022 2. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

A németországi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch felvásárlási ára 1,23 és a Tönnies ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 2. héten.

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarország élősertéskivitele 12 százalékkal 26 ezer tonnára csökkent 2021 január–októberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Az élősertésbehozatal közel 3 százalékkal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal (134 ezer tonnára), értéke csaknem 3 százalékkal nőtt 2021 első tíz hónapjában a 2020. január–októberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

A sertéshúsimport volumene 4 százalékkal több, 114 ezer tonna volt, míg értéke 13 százalékkal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 458 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami közel 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé 3 százalékkal csökkent ugyanekkor.

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...