7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Olyan nagyot bukhat az olasz baloldali koalíció, mint a Gyurcsány-kormány

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Pokol Béla alkotmánybíró, jogtudós, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának népszerű egyetemi tanára párhuzamot vont a Gyurcsány-kormánynak a 2006-os őszödi beszéd miatt elszenvedett hitelvesztése, és az általa “tűz/víz koalíciónak” nevezett, új olasz kabinet felbukkanása között közösségi oldalán közzétett elemzésében.

Számomra kissé a 2009-es magyar helyzetet idézik a mostani olasz fejlemények, amikor Gyurcsány miniszterelnök 2006-os őszödi beszéde következtében beállt teljes hitelvesztésük, és a 2008-ban beindult pénzügyi válság ellenére sem az új országgyűlési választások kiírásával próbálták meg csökkenteni a számukra várható politikai kártételeket, hanem a hatalomhoz ragaszkodva még kitöltötték a maradék idejüket” – Pokol Béla alkotmánybíró, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának népszerű egyetemi tanára így foglalta össze gondolatait az olasz belpolitikai helyzet alakulásáról közösségi oldalán. A professzor párhuzamot vont a Gyurcsány-kormánynak a 2006-os őszödi beszéd miatt elszenvedett hitelvesztése, és az általa “tűz/víz koalíciónak” nevezett, új olasz kabinet felbukkanása között. Mint ismert, a napokban borult a Matteo Salvini belügyminiszter által vezetett Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója (M5S), aminek következtében az euroszkeptikus múlttal bíró párt kormányalakítási tárgyalásba kezdett a teljes mértékben migráns- és Brüsszel-párti Demokrata Párttal (DP). Hosszas politikai alkudozás, és pozícióosztogatás után úgy néz ki, sikerült dűlőre jutniuk egymással a papíron homlokegyenest ellenkező értékeket valló szervezeteknek. Federigo Argentieri olasz történészprofesszor azonban úgy gondolja, hogy hosszú távon semmilyen politikai paktum nem lesz képes garantálni az M5S és a PD közös kormányzását, maximum jövő júniusig bírják ki együtt, és ezután új választások lesznek Olaszországban.

Az Origo is megírta, hogy még meg sem alakult az új kormány, de már káoszba fulladt.

Argentierihez hasonlóan

Pokol Béla is borúsnak látja az új koalíció kilátásait, 

szerinte sem biztos, hogy 2023-ban lesznek a következő parlamenti választások. “Ebben az esetben utólag még áldhatják is Salviniék a mostani ellenük létrejött összeborulást, mert akár egyedül is elérhetik így a kormánytöbbséget – akár a második világháború utáni 75 év legnagyobb olasz parlamenti többségét -, amit csak ez a természetellenes koalícióra lépés tehet lehetővé az erősen széttagolt olasz pártrendszerben” – fogalmazott a politológiaprofesszor, aki azzal számol, Salviniék egy előrehozott választáson egyedül is el tudják érni a kormányalakításhoz szükséges többséget.

Pokol Béla alkotmánybíró, egyetemi tanárFORRÁS: FACEBOOK

Ha azonban az általa természetellenesnek nevezett szövetség valahogy mégis kihúzza 2023-ig, akkor a Liga “elsöprő győzelmével” lehet számolni a következő parlamenti választásokon. Pokol szerint az Afrika felől érkező migránsok száma növekedni fog az elkövetkező években, ami Salviniék malmára fogja hajtani a vizet. “Salvininak és a Liga parlamenti képviselőinek így csak kényelmesen hátra kell dőlni az ellenzéki padsorokban, és ami már eddig is vitte felfelé népszerűségüket a kormányon a következetes migránsmegállító intézkedéseikkel, az most turbófokozatba kapcsolva villámgyorsan az egyedüli kormánytöbbségüket is meghozza számukra. Csak fel kell karolniuk az olasz emberek többségében már eddig is tomboló elégedetlenséget a jogvédelemnek álcázott európai migránsbehozatallal szemben” – írta.

Itt tudják elolvasni Pokol Bélának az olasz belpolitika alakulásáról szóló elemzését: 

origo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...

27 milliárd dollárra perlik a hatóságokat a texasi iskolai lövöldözés áldozatainak hozzátartozói

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi...