6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Olyan jól sikerült a NATO-hadgyakorlat, hogy majdnem kitört az atomháború – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

A közhiedelemmel ellentétben nem az 1962-es kubai válság idején volt a legnagyobb veszélye a harmadik világháborúnak, hanem 1983-ban, amikor a szovjet vezetés félreértett egy NATO-hadijátékot.

Az Able Archer nevű manővert a Politbüro tagjai a Szovjetunió elleni atomháború előkészítéseként értékelték, ezért a megelőző csapást fontolgatták. A világot két kém, egy brit-szovjet kettősügynök és egy Stasi-hírszerző mentette meg a nukleáris téltől.

Folytatódik a hidegháború

Az 1970-es évek enyhülése után az évtized végére a kétpólusú világba visszatért a hidegháború. Ezt részben az öreg és beteg szovjet vezetők félelme okozta, amelyet az 1941-es, váratlan náci támadás emléke táplált. Leonyid Brezsnyev főtitkár és Jurij Andropov KGB-főnök 1981.májusában.

A KGB ÉRTEKEZLETÉN AZT ÁLLÍTOTTÁK, HOGY AZ ÁLTALUK KISZÁMÍTHATATLANNAK ÍTÉLT REAGAN ÉS AZ USA TITOKBAN ATOMTÁMADÁST KÉSZÍT ELŐ A SZOVJETUNIÓ ELLEN.

Andropov ezért elindította a KGB és a GRU közös hadműveletét, a RJAN-t (Ракетное Ядерное Нападение).

Találtam egy dokumentumot a szovjet források között, amelyben Andropov azt mondja a KGB-tiszteknek: a KGB első számú feladata az amerikaiak atomcsapásának megelőzése. Ekkor utasította őket arra, hogy kéthetente jelentsenek

– mondja Nate Jones amerikai levéltári kutató.

EZEK A TISZTEK NYUGAT-EURÓPÁBAN ÉLTEK, ÉS PONTOSAN TUDTÁK, HOGY A NATO NEM AKAR ATOMHÁBORÚT KEZDENI, DE MIVEL AZ VOLT AZ ELVÁRÁS, HOGY ERŐSÍTSÉK MEG A VEZETÉS VÉLEMÉNYÉT, PERSZE, HOGY NEM MONDTAK ELLENT.

A kutató szerint a kémek azt jelentették, amit a főnökeik hallani akartak. Moszkva pedig hitelesnek gondolta ezeket a jelentéseket.

KIALAKULT EGY ÖRDÖGI KÖR.

Szovjet dokumentum a RJAN-hadműveletről. FORRÁS: WILSON CENTER

A Szovjetunió legnagyobb hírszerzési műveletében 300 szovjet kémnek kellett 292 tényezőről folyamatosan adatokat gyűjteni Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. Például megfigyelték azokat a politikusokat, műszaki katonákat, polgári védelmi alkalmazottakat, akiknek a tevékenysége elárulhatta egy atomcsapás előkészítését. Lesben álltak az amerikai bázisoknál is, hogy észrevegyék a gyanús jeleket.

KÖVETTEK PAPOKAT ÉS EGYHÁZI VEZETŐKET, MONDVÁN, EGY ATOMHÁBORÚ ELŐTT BIZTOS SOKAN MENNEK MAJD GYÓNNI, ILLETVE FIGYELNIÜK KELLETT, HOGY MENNYI VÉR VAN A KÓRHÁZAKBAN.

Képkocka a Kémek hídja című filmből, amelyben Nyugat-Berlinben kémeket cserélnek ki a nagyhatalmak. FORRÁS: YOUTUBE

Végül, az amerikai Nemzeti Levéltár is a megfigyelt intézmények közé került, mert a KGB arra számított, hogy az amerikai kormány atombiztos bunkerbe viteti majd az ott őrzött Függetlenségi Nyilatkozat és az alkotmány eredeti példányát, mielőtt kilövik a rakétákat Moszkvára.

Ronald Reagan, akitől tartottak Moszkvában

A szovjet vezetők féltek az 1981-ben beiktatott új amerikai elnöktől. Ronald Reagantől.

Ronald Reagan a Fehér Házban.FORRÁS: WIKIPEDIA

Reagan a „csendes diplomáciai közeledés” híveként törekedett a párbeszédre, ugyanakkor a szovjetek számára érthetetlen lépéseket tett. 1983-ban George Schultz külügyminiszter javaslatára 2 órás megbeszélést tartott Anatolij Dobrinyin szovjet nagykövettel, de három hét múlva elmondta talán legismertebb beszédét, amelyben

A GONOSZ BIRODALMÁNAK NEVEZTE A SZOVJETUNIÓT.

Reagan antikommunizmusát erősítették a szovjet külpolitikai lépések, például az afganisztáni szovjet megszállás egyre brutálisabb eseményei, vagy a dél-koreai légitársaság 007-es járatának lelövése 1983-ban Szahalin fölött. Az elnök válaszul elrendelte a szovjet haderők elleni lélektani hadviselést (PSYOP). Ez azzal járt, hogy amerikai bombázók hetente akár többször is fenyegették a Szovjetuniót.

B-52 Stratofortress bombázó AGM-109 Tomahawk légiindítású cirkáló rakétákkal. FORRÁS:NARA.GETARCHIVE.NET

Nagyon nyomasztotta a szovjeteket a PSYOP. Nem tudták, hogy mi miért történik. Egy század egyenesen a szovjet légtér felé repült, mire a szovjet radarok befogták a gépeinket és a vadászegységeik készültségbe léptek. Aztán az utolsó pillanatban a mi századunk sarkon fordult és hazarepült.

– mondta erről később William Schneider volt amerikai hadügyi államtitkár.

Reagan elnök az Ovális Irodában. NARA.GETARCHIVE.NET

Reagan azt ígérte a választási kampányában, hogy öt év alatt megduplázza a katonai költségvetést és újrafegyerzi Amerikát: aláírta számos fegyver fejlesztését, támogatta azt a kutatást, amelyből végül megszületett a B-2 lopakodó bombázó, emellett aláírta a Pershing II ballisztikus rakéták európai telepítését is. Ez utóbbiról Mihail Gorbacsov azt nyilatkozta, „EZ SZÁMUNKRA ÉPP OLYAN VOLT, MINTHA EGY PUSKÁT SZORÍTOTTAK VOLNA A HOMLOKUNKHOZ”.

Reagan talán legdöntőbb lépése az SDI (Strategic Defense Initiative), a csillagháborús program volt, amelyben az amerikaiak ballisztikus rakétavédelmi rendszer terveztek telepíteni a világűrbe a szovjet robbanófejek megsemmisítésére.

Ronald Reagan és az SDI-program a Time Magazin címlapján 1983-ban. FORRÁS: RETRO NEWS NOW

EZ NEM CSAK RETTENETESEN DRÁGA VOLT, DE IJESZTŐ IS A SZOVJETEK SZÁMÁRA,

mert attól tartottak, hogy ha a védelmi rendszer megépül, Reagan biztonságban érzi az Egyesült Államokat a szovjet válasz ellen, és majd első csapást indít a „békeszerető” szocialista országokra.

ANDROPOV HITLERHEZ HASONLÍTOTTA REAGANT,

és azt mondta róla, hogy a háború lángját szítja. Míg Reagan ezt kérdezte a tanácsadóitól:

A SZOVJETEK TÉNYLEG FÉLNEK TŐLÜNK, VAGY EZ CSAK A SZOKÁSOS PROPAGANDA?

A majdnem katasztrofális hatású hadijáték

Ilyen előzmények után kezdődött meg az Autumn Forger 1983 hadgyakorlat Európában, amelyet az Able Archer 1983 nevű vezérkari hadijáték követett. Ezeket minden évben megrendezték, korábban mégsem okoztak félelmet.

Amerikai páncélosok az NSZK-ban, az Able Archert megelőző hadgyakorlaton. FORRÁS: REDDIT

És különös, hogy 1983-ban

NEM A TÖBB TÍZEZER NATO-KATONA RÉSZVÉTELÉVEL SZERVEZETT ÓRIÁSHADGYAKORLAT, AZ AUTUMN FORGER VÁLTOTTA KI A SZOVJET PÁNIKOT, HANEM AZ UTÁNA MEGKEZDETT HADIJÁTÉK.

Az Able Archer 1983 hadijáték alig 100 résztvevőjének térképen lejátszott „háborúja” volt az, ami majdnem kirobbantotta a harmadik világháborút.

A hadijáték fikciós forgatókönyve szerint egy közel-keleti válság elzárja az olajat a Szovjetunió elől. A szovjet vezetők attól félnek, hogy felbomlik a Varsói Szerződés, ami a kommunizmus bukásával fenyeget.

Jurij Andropov szovjet pártfőtitkár. FORRÁS: ORIGO

Az elképzelt háború hagyományos fegyverekkel indul, de a mivel a NATO vereséget szenvedne a létszámfölényben levcő Vörös Hadseregtől,

A NYUGATI VEZETŐK EGY KORLÁTOZOTT ATOMCSAPÁSRA ADNAK ENGEDÉLYT KIJEV ELLEN.

Ezzel az egyetlen rakétával azt akarják jelezni a szovjeteknek, hogy a NATO minden áron megvédi a szövetség tagállamait.

Pershing II rakéta tesztje a McGregor lőtéren.
FORRÁS: SP5 TED GOMES

A hadijátékon a szovjetek válaszcsapást mérnek, az eseményeket nem lehet tovább kordában tartani, jönnek a tömeges csapások.

Képkocka a The Day After c. 1983-as filmből. FORRÁS: CEASEFIRE

Városok ezrei pusztulnak el, több milliárd ember meghal, az emberi civilizációnak vége.

Képkocka a The Day After c. 1983-as filmből. FORRÁS: CEASEFIRE

Amikor a NATO tisztek gratuláltak egymásnak a sikeresen levezényelt, és egyidjűleg kijózanító hadijáték után, majd hazamentek, senki nem sejtette, hogy a szovjetek valóban kilőni készülnek a saját, igazi rakétáikat.

Szovjet taktikai atomrakéta, amelynek a NATO-kódja FROG-7 volt.
FORRÁS: NARA.GETARCHIVE.NET

Majdnem végzetes félreértés

A katonai hírszerzés, a GRU ugyanis követte a hadijáték eseményeit és gyakorlatilag

MINDEN MEGFIGYELÉSÜK ANDROPOV ILLETVE A POLITIKAI BIZOTTSÁG FÉLELMÉT LÁTSZOTT IGAZOLNI.

A korábbi hadijátékokhoz képest megváltoztak a rádiós kódok, gyakran teljes rádiócsend volt az éterben,

EGYES AMERIKAI BÁZISOKON VALÓBAN FELSZERELTÉK AZ ATOMFEGYVER-IMITÁCIÓKAT A REPÜLŐGÉPEKRE,

amelyek kigurultak a hangárokból – igaz, aztán visszataxiztak a fedezékekbe, ahol a bombákat leszerelték, tehát a bombázók nem szálltak fel, és a töltetek is csak gyakorló fegyverek voltak. Sőt,

A NATO ORSZÁGOK VEZETŐINEK IS VOLT SZEREPE A HADIJÁTÉKBAN,

mert egyes üzeneteket nekik juttattak el a brüsszeli NATO-központból, ők pedig ugyanúgy titkosítva válaszoltak és engedélyezték a forgatókönyv szerinti lépéseket, mint az egy valódi háborúban történt volna.

A SZOVJET VEZETŐK MINDEZEK ALAPJÁN MEG VOLTAK GYŐZŐDVE ARRÓL, HOGY AZ ABLE ARCHER NEM HADIJÁTÉK, HANEM A VALÓDI VILÁGHÁBORÚ ELŐKÉSZÍTŐ FÁZISA.

Ezért készültségbe helyezték a hadászati rakétaerők (Ракетные войска стратегического назначения) 70 db. SS-20 interkontinentális ballisztikus rakétáját és megkezdték a nyugati célpontok kiosztását az egyes rakétás alakulatoknak. A Lengyelországban és az NDK-ban állomásozó szovjet frontlégierő gépeire felszerelték a bombákat és rakétákat.

Szu-24 szovjet bombázó. FORRÁS: NARA.GETARCHIVE.NET

A ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárók kifutottak a Barents-tengerre, hogy a sarki jég alá rejtőzve várják a parancsot a rakéták indítására. A kormány leállította a polgári légijáratokat, és mozgásba hozták a polgári védelem szervezetét, hogy felkészítsék a lakosságot az atomháborúra.

Delta-osztályú szovjet ballisztikus rakétahordozó atomtengeralattjáró. FORRÁS: NARA.GETARCHIVE.NET 

CIA: csődöt mondtunk

Ezeket a válaszlépéseket egy évvel később egy 1984-es bizalmas szovjet dokumentum részletezte.

A DOKUMENTUMOT A CIA MEGSZEREZTE, ÉS 1990-BEN ELKÉSZÍTETTE A MAGA, SZINTÉN TITKOS TANULMÁNYÁT SZOVJET HÁBORÚS FÉLELEM CÍMMEL,

a hét évvel korábbi hadijátékról és a szovjet reakciókról. Ehhez a CIA-dokumentumhoz csak az információszabadság-törvény alapján, sok év pereskedés után 2015-ben sikerült történészeknek hozzájutniuk.

A 2015-ben végül kiadott, 1990-ben készült, titkos CIA-jelentés fedőlapja. FORRÁS: NATIONAL SECURITY ARCHIVE

Súlyos hiba, hogy nem észleltük a szovjet lépéseket. Az európai amerikai parancsnokok nem kaptak információt a nagyhatalmi feszültségről és a helyzet súlyosságát csak akkor érzékelték, amikor a hadijátéknak vége lett,állt a CIA-jelentésben. A hírszerzők elismerték a saját hibájukat és így fogalmaztak:

AZ AMERIKAI FELDERÍTŐ ÉS HÍRSZERZŐ SZERVEZETEK NEM HELYEZTEK KELLŐ HANGSÚLYT A LEHETSÉGES SZOVJET REAKCIÓK ELEMZÉSÉRE, ÉS ARRA, HOGY A SZOVJET KORMÁNY FÉLELMEI VALÓSÁGOSAK LEHETNEK. ENNEK EREDMÉNYEKÉPPEN AZ ELNÖKÖT NEM TÁJÉKOZTATTÁK MEGFELELŐEN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT FENYEGETŐ KOCKÁZATOKRÓL.

A brit-szovjet kettős ügynök

Az amerikaiak tehát nem ismerték fel a hadijáték okozta helyzet súlyosságát, de a brit kormány komolyan vette a fenyegető helyzetet. Ebben segítségükre volt Oleg Gorgyijevszkij erzedes, a KGB londoni rezidentúrájának vezetője, aki kettős ügynök volt.

Oleg Gorgyijevszkij, a KGB ezredese a dán titkosszolgálat egyik fotóján. FORRÁS: HAARETZ

Gorgyijevszkij az Able Archer alatt sürgős jelzésű táviratot kapott Moszkvából, amely szerint a szovjet felderítés észlelte, hogy az amerikai hadsereg riadókészültségbe helyezte a bázisait és laktanyáit. Az ezredes parancst kapott, hogy azonnal jelentse, hány nagy-britanniai bázison rendelték el a riadót.

FORRÁS: FLICKR

Gorgyijevszkij ekkor értette meg, hogy

A KREMLBEN MÁR BIZTOSRA VESZIK A NATO ATOMTÁMADÁSÁT,

és ezt A MEGELŐZŐ ATOMCSAPÁSSAL AKARJÁK KIVÉDENI.Gorgyijevszkij a KGB-nek küldött jelentésében nyomatékosan leírta, hogy semmilyen jele nincs a NATO vélt támadásának. Mint később mondta,

A JELENTÉS LEGÉPELÉSEKOR REMEGETT A KEZE A FÉLELEMTŐL,

hogy napokon belül kitör a harmadik világháború.

A Kreml Moszkvában. FORRÁS: WIKIPEDIA

Gorgigyevszkij azonnal jelzett a brit titkosszolgálatnak, az MI6-nek is. Robert Armstrong védelmi miniszter hitt a szovjet kémnek és személyesen tájékoztatta Margaret Thatcher brit miniszterelnököt az Able Archer veszélyességéről.

A VASLADYT ANNYIRA MEGIJESZTETTE A JELENTÉS, HOGY KIADTA AZ UTASÍTÁST, AZONNAL ÉRTESÍTSÉK AZ AMERIKAIAKAT A SZOVJET FÉLREÉRTÉSRŐL.

Ennek nyomán a brit kormány később azt javasolta a Fehér Háznak, hogy a jövőben előzetesen tájékoztassák a szovjet vezetést a különböző hadgyakorlatokról.

Reagan elnök és Oleg Gorgyijevszkij, a KGB volt ezredese a Fehér Házban, 1987-ben.FORRÁS: WIKIPEDIA

Topaz, a Stasi sztárja

A harmadik világháború kivédésében nagy szerepet játszott Rainer Rupp keletnémet kém is, aki a NATO brüsszeli központjában dolgozott, és számtalan titkos dokumentumot adott át a Stasinak.

Rainer Rupp, az egykori Topaz. FORRÁS: WIKIMEDIA

Rupp fedőneve Topaz volt. Olyan sok  és értékes irathoz jutott hozzá, hogy az NDK kémfőnöke  a Rupp által lefotózott titkos dokumentumokat bőrkötésben, karácsonyi ajándékként küldte tovább a KGB központjába.

A NÉMET FÉRFI MEGGYŐZŐDÉSBŐL KÉMKEDETT,

és ő is megkapta azt a parancsot az Able Archer alatt, hogy igazolja a nyugat-németországi NATO-bázisok riadókészültségét. Rupp is jelentette, hogy ez tévedés, de

A SZOVJET HÍRSZERZŐK EGÉSZEN ADDIG NEM HITTEK NEKI, AMÍG AZ UTOLSÓ PILLANATBAN NEM SIKERÜLT EGY MEGSZERZETT TITKOS NATO-DOKUMENTUMMAL BIZONYÍTANIA, NINCS ATOMHÁBORÚS KÉSZÜLŐDÉS AZ NSZK TERÜLETÉN.

A majdnem katasztrófa után újra enyhülés

A brit kormány megosztotta Gorgyijevszkij jelentését és az MI6 elemzését a Fehér Házzal.

RONALD REAGANT ANNYIRA SOKKOLTÁK AZ INFORMÁCIÓK, HOGY AZONNAL ELDÖNTÖTTE: MUSZÁJ SZEMÉLYES KAPCSOLATOT KIÉPÍTENIE A SZOVJET VEZETŐKKEL.

Reagan a hivatali idejének első két évében még visszautasította, hogy részt vegyen a Pentagon atomháborús hadijátékain és vezérkari tájékoztatóin, de az 1983-as feszültség után már maga kereste a megfelelő tájékozódás lehetőségét az atomháború következményeiről. Caspar Weinberger hadügyminiszter így nyilatkozott erről:Kijózanító volt számára az első ilyen tájékoztató. Ekkor kezdett abban hinni, hogy az atomháborút nem lehet megnyerni.

Maga Reagan ezt mondta:

Sokan úgy gondolják, hogy a vezetők majd hideg fejjel, megfontolt döntéseket hoznak. De ha csak hat percük van arra, hogy eldöntsék, a radarok ellenséges rakétákat mutatnak vagy valami mást, van élő ember, aki hideg fejjel tud gondolkodni? Ebből lesz az Armageddon.

Reagan és Gorbacsov. ORANGE COUNTY REGISTER

1985-ben Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov először találkoztak személyesen Genfben, amelyet még négy csúcstalálkozó követett.

EGYETLEN AMERIKAI ELNÖK SEM TALÁLKOZOTT ENNYISZER SZOVJET VEZETŐVEL.

987-ben aláírták a közép- és kis hatótávolságú rakéták leszereléséről szóló szerződést Washingtonban. A két vezető barátságát jelzi, hogy még egy ilyen alkalommal is vicceltek a kamerák és a közönség előtt.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...