11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Olyan gond van a Balatonnal, amilyen nagyon ritkán

Dátum:

Megosztás:

Továbbra is eresztik a Balaton vízszintjét, amelynek mértékének intenzitását hétfőn még jobban megnövelték, mivel a túl magas vízszint nagy károkat okozhat.

A már hetek óta átlagosan százhuszonhat centiméteres vízszint a téli üzemi szintnél is magasabb, így a korábban elkezdett vízleeresztést tovább folytatják, sőt növelik a Sió-zsilipen keresztül. A Balaton úgynevezett téli üzemi vízszintjének maximuma száztíz centiméter – írja a hellovidek.hu.

A Sió felső szakaszán továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ami befolyásolja a leereszthető víz mennyiségét. Ugyanakkor a vízhőmérséklet az elmúlt napokban Siófoknál már fagypont fölé emelkedett, a tavon kialakult vékony jégréteget olvasztja a napok óta tartó enyhe idő, ez is némileg növeli a vízszintet.

A Balaton vízszintjének csökkentését már decemberben megkezdték, de még mindig eléggé magas ahhoz, hogy tartós és viharos szélben kiöntésekhez, jégtorlódáskor a partvédő kövek hatástalanságához vezet. A Balatonból a Sió-csatorna irányába jelenleg vízeresztés zajlik az új siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül.

Figyelembe véve a 2022-es rendkívül aszályos évet, valamint az éghajlatváltozásból adódó időjárási szélsőségeket, fontos cél a Balaton vízkészletének megóvása. Az elmúlt hónapok átlagosnál csapadékosabb időjárása ebből a szempontból kedvezőnek tekinthető – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A tómederben tározott vízmennyiség csökkentése (azaz az óvatos vízeresztés) az alacsonyabban fekvő déli parti települések védelme érdekében indokolt.

Az OVF fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, hogy a vízeresztés már megváltozott, és már jóval kedvezőbbek feltételek, mint korábban. Az újjáépült Sió-zsilip a régi létesítményhez képest sokkal nagyobb vízeresztő képességű, rugalmasabb és biztonságosabb vízszintszabályozást biztosít, vízeresztés esetén üzemeltetése a modern technikának köszönhetően jelentősen kiszámíthatóbb.

A jelenlegi vízeresztés már az új zsilipen keresztül történik „óvatos”, 15 köbméter/másodperces hozammal, a Dunán érkező árhullámok miatt eresztik lassan a vizet.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás – hanganyag

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a...

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...