4.9 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Olasz választások: brüsszeli csatával kezdhet az új kormány

Dátum:

Megosztás:

Egyben kell tartani a három párt által létrejött egységet, és “meg kell nyugtatni” az olaszokat a válság idején

– ez derült ki az InfoRádió Aréna című műsorából, amelynek Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, Olaszország-szakértő és Szomráky Béla újságíró, italianista volt a vendége.

Giorgia Meloni lehet az új olasz miniszterelnök, miután a vasárnap tartott parlamenti választásokon az általa vezetett konzervatív pártszövetség győzött. Az InfoRádió Aréna című műsorában Szomráky Béla arról beszélt a legfontosabb teendők között, hogy az új miniszterelnöknek “mindenféleképpen egyben kell tartania a három párt között létrejött egységet”, mert súlyos támadások elé néz.

A legfrissebb hírek itt!

“Ez eddig abból állt, hogy a mainstream média és az európai uniós politikusok legnagyobb része lefasisztázta, alkalmatlannak, demagógnak, populistának, hozzá nem értőnek tartotta” – mondta, és hozzátette, a győzelem után több kritikus cikk és megszólalás született. Például a francia miniszterelnök, Élisabeth Borne azt mondta, nem kommentálja a választási eredményt, de azért jelezte: Franciaország vigyázó szemét majd az olasz kormány viselkedésére fogja vetni, nehogy sérüljenek az emberi jogok, különösen az abortuszhoz való jog.

Molnár Anna ugyanakkor hozzátette: a francia–olasz viszonyban mindig volt egy kettősség. Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali párt elnöke kifejezetten üdvözölte az eredményeket. Emmanuel Macron francia elnök pragmatikus kijelentést tett, miszerint meg kell várni a történéseket. Arra utalt, hogy korábban volt olyan olasz politikus, Luigi Di Maio, az 5 Csillag Mozgalom képviseletében, aki Franciaországba látogatott, és a sárga mellényes tüntetőkkel találkozott. Belőle később külügyminiszter lett, most azonban kiesett a parlamentből. Tehát a szakértő szerint sokszor előfordul, hogy

ha kormányra kerül egy olasz politikus, akkor “sokszor másképpen cselekszik, mint amit előtte képviselt”.

Molnár Anna beszélt arról is, hogy az új kormánypártok választási programjában a családtámogatást, az egykulcsos adó részleges bevezetését helyezte előtérbe, emellett szerepelnek tervek az energia árával kapcsolatban, de fellépnének az oktatás modernizálásáért, a tanári fizetések emeléséért, a digitalizációért. “Hogy mit fognak előrehozni, és mit lépnek majd első körben, ezt meg kell várni” – jegyezte meg.

Szomráky Béla szerint lehet tudni, hogy mi lesz az első teendője az új kormánynak: azonnal “meg kell nyugtatni az olaszokat”, ezért az uniós helyreállítási pénzeket újra kell tárgyalni annak érdekében, hogy az olasz lakosokat kárpótolni lehessen az európai szankciók miatt elszenvedett veszteségekért. Megjegyezte: ezt már tervezik az olasz politikusok.

A legfrissebb hírek itt!

“Ezekből a forrásokból lehetne fizetni, és nem kell tönkre vágni a költségvetést negyvenmilliárd euróval, hiszen van pénz” – jelentette ki a szakértő, és azzal érvelt, hogy a helyzet hasonló, mint a pandémia idején. Akkor is leálltak a boltok és a termelőüzemek, most a pénzt a bezárások megelőzésére, a lakosok kárpótlására és a rezsiköltségek igazságosabb támogatására lehetne fordítani.

A szakértő szerint az új olasz kormány tehát egy “brüsszeli csatával” kezdheti a munkáját.

Kapcsolódó hang

Molnár Anna és Szomráky Béla az Arénában
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Forrás: Infostart.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este a két legromatikusabb James Bond film Daniel Craig főszereplésével! .. Nincs idő meghalni; Casino Royale; – videók

Daniel Wroughton Craig CMG (született: 1968. március 2.) angol színész, aki nemzetközi hírnévre tett szert James Bond titkos...

Íme egy holland kezdeményezés, amiből a budapestiek profitálnak

A zöld szemlélet megerősödése magával hozta a hangzatos szólamokat is. Ugyanakkor vannak olyan cégek, amelyek számos remek, valódi...

Ennyi magyar csajszit láttatok már Balin? – kép

Durva fotó: együtt vetkőzött le Dér Heni, Horváth Éva és Marton Adrienn Bikiniben gyűltek össze Balin. Horváth Éva egy ideje...

Ha nem hagynak neki más választást, Elon Musk saját mobillal állhat elő

Reméli azért, hogy erre nem lesz szükség. Meglepő kommentet írt a Twitteren a közösségi platform újdonsült tulajdonosa, Elon Musk....