26.9 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Olasz hajókra szállították át a Szicília felé tartó migránsokat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Még mindig a vízen vesztegel az a mintegy 450 migráns, akik a Földközi-tengeren keresztül pénteken érkeztek az olasz partokhoz. Az olasz belügyminiszter azonban ismét megtagadta a hajó kikötését.

A migránsokat ez alkalommal egy öreg halászhajón küldték Olaszország felé az embercsempészek, vagyis visszatértek ehhez a korábban alkalmazott módszerhez – hangzott el az M1 Híradójában. Nyolc személyt, köztük egy várandós nőt és gyerekeket egészségügyi okokból Lampedusa szigetére szállítottak.

Afrikai migránsokkal teli csónak tart Európa felé a Földközi-tengeren – az elmúlt években mindennapossá vált ez a jelenség. Legutóbb pénteken érkezett meg az olasz felségvizekre egy újabb halászhajó, amelyen mintegy félezer afrikai migráns utazott.

Líbiai kikötőből indították útnak a bevándorlókat

Az embercsempészek egy líbiai kikötőből indították útnak a bevándorlókat, akik a tervek szerint az olasz partoknál léptek volna be Európába. Matteo Salvini azonban megtagadta, hogy a migránsok az olaszországi kikötőbe érkezzenek.

Máltának, az embercsempészeknek, az Olaszországban és a világban jóakaratot hirdetőknek tudniuk kell, hogy ez a hajó egyetlenegy olasz kikötőbe sem érkezhet meg – szögezte le a belügyminiszter közösségi oldalán.

A Szicília felé tartó migránsok közül szombaton nyolc egészségügyi ellátásra szoruló migránst Lampedusa szigetére szállítottak, a többieket pedig olasz hajókra helyezték át. Arról egyelőre nincs hír, hogy mi lesz velük. Az új olasz kormány még június elején tiltotta meg a nem kormányzati szervezetek, vagyis az NGO mentőhajók kikötését.

Ezt követően a belügyminiszter nem engedélyezte, hogy a tengeren keresztül érkezzenek bevándorlók Olaszországba.

Taktikát cseréltek az embercsempészet

Minél kevesebb migráns érkezik Európába, annyival mérséklődnek a vállunkat nyomó szociális terhek is. Büszkeséggel töltene el, ha az olasz modell európai modellé válna – magyarázta csütörtökön is álláspontját Matteo Salvini, akinek egyébként a migrációs politikája megkétszerezte pártja, a Liga támogatottságát.

Míg Olaszország migrációs politikát váltott, az embercsempészek taktikát cseréltek.

Elemzők szerint ugyanis eddig gumicsónakban tették tengerre a migránsokat, azt várva, hogy más hajók az olaszországi partokra szállítsák őket. Most viszont az évekkel ezelőtti módszerhez tértek vissza, ugyanis gumicsónak helyett ismét halászhajókat tömnek meg migránsokkal, és egyenesen az olasz partokra igyekeznek őket eljuttatni.

Az olasz kormány befogadó országokat keres 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton – közölte szombaton a kormányfői hivatal. Conte szombat este a Facebook közösségi oldalon elmondta: Málta és Franciaország már jelentkezett, hogy befogad 50-50 embert közülük.

„Ez az első fontos eredmény egy nap telefonálgatás után a 27 uniós tagállam képviselőivel” – húzta alá az olasz vezető. „ Olaszország végre meghallgatásra talált” – tette hozzá.  Joseph Muscat máltai kormányfő megerősítette a hírt.

„Politikánkkal összhangban részt veszünk az áthelyezési kezdeményezésben” – szögezte le. „Málta nemcsak követel, hanem szolidaritást is mutat” – fűzte hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy Matteo Salvini belügyminiszter telefonon egyeztetett Contéval az ügyben. A forrás szerint a migránsokat vagy elosztják más európai országokban, vagy Olaszország kapcsolatba lép Líbiával, hogy hazaküldje őket. A harmadik lehetőség az lenne, hogy a migránsok mindaddig a hajón maradnak, amíg el nem bírálják menedékkérelmüket.

Az illetékes elárulta: Conte levelet készül írni az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak és más európai vezetőknek, hogy felszólítsa őket a migránsokra vonatkozó európai alapelvek alkalmazására.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton – közölte szombaton a kormányfői hivatal.

Conte szombat este a Facebook közösségi oldalon elmondta: Málta és Franciaország már jelentkezett, hogy befogad 50-50 embert közülük.
“Ez az első fontos eredmény egy nap telefonálgatás után a 27 uniós tagállam képviselőivel” – húzta alá az olasz vezető. “Olaszország végre meghallgatásra talált” – tette hozzá.Joseph Muscat máltai kormányfő megerősítette a hírt.
“Politikánkkal összhangban részt veszünk az áthelyezési kezdeményezésben” – szögezte le. “Málta nemcsak követel, hanem szolidaritást is mutat” – fűzte hozzá.

Forrás: M1, MTI

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Jöhet a rák elleni, személyre szabott védőoltások kora

A vírusvektoron alapuló vakcinához a beoltandó személy saját DNS-éből vesznek mintát. Nyaki és feji ráktípusokban szenvedő páciensek kaphatják meg...

Egyszerű palackcsapda szúnyogok, legyek és darazsak ellen

A rovarcsapda elkészítése: vágjunk ketté egy PET palackot. Az alsó felébe töltsünk 2 dl vizet, 5 dkg barna...

A vízvezeték-rendszer felmérése – elkerülhet-e ingatlanvásárlás után?

Mikor új ingatlant vásárolunk, a beköltözés esetén érdemes meggyőződnünk a vízvezeték-rendszer megfelelő működőséről. Sokak számára ez viszont pusztán abból...

81 éves Kovács P. József, a Magyar Televízió legendás bemondója.. Isten éltesse! – videó

Kovács P. József számára fájdalmas volt, hogy a kétezres évek elején véget ért a szakmai pályafutása, de mivel...
facebook