1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Okosmentővel a gyors gyógyításért – videó

Dátum:

Megosztás:

„A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a globális egészségügyi rendszerünk csak annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme.

A kulcs az efféle járványok megfékezéséhez az, hogy fejlesztjük az együttműködést és kommunikációt az egészségügyi szervek között.

Épp ez a témája a 2020-as Arab Health-csúcsnak.

A mesterséges intelligencia (AI) révén az egészségügyi intézmények össze tudják kapcsolni adataikat, és képesek gyorsan cselekedni válság idején.

Jacques Kobersy, Cleveland Kórház, Abu Dzabi:

„Mi, a sürgősségi ellátásban dolgozók, gyakran vagyunk a frontvonalban. Mondok egy példát, hogy a technológia és a mesterséges intelligencia miként segíthet nemcsak a koronavírus, hanem a szezonális influenza megfékezésében is. Amikor van egy olyan szervezet, mint a WHO, amelyet értesítenek, hogy megjelent egy új vírus, az AI lehetőséget nyújthat nekünk arra, hogy felismerjük a szokatlan tüneteket, jóval azelőtt, hogy a klinikai orvosok vagy az egészségügyi intézmények észrevennék azt. És abban is segíthet, hogy kezeljük ezeket a járványokat, legalább egy hónappal azelőtt, hogy igazán elterjedne.”

55 ezren jöttek el 159 országból Dubajba, hogy bemutassák, illetve megismerjék az életet megváltoztató legújabb technológiákat, amelyek átalakíthatják az egészségügyet. Lássunk néhányat!

A mesterséges intelligenciával hamarosan önálló mentőket lehet létrehozni, amelyek automatikusan megérkeznek a páciens otthonába, mihelyt valami rossz történik.

Rasid Al Hasimi, Egyesült Arab Emirátusok:

„Okosmentőnek hívjuk ezt. A veszélyeztetett páciensek eszközöket viselnek majd. Tegyük föl, hogy történt valami ezzel a pácienssel, ezek az eszközök elkezdik küldeni az alapvető adatokat a rendszernek és a kórháznak. Úgyhogy az orvos figyelni tudja az összes adatot és a pácienst a nap 24 órájában.

A jövőben a mentő önműködő lesz, tehát egyenesen a beteghez megy. Miközben mozog, az összes jel zöldet mutat. Amikor a beteg beszáll a mentőbe, ott nagy felbontású kamerák figyelik. Felismerik a beteg arcát, és minden adatot megadnak, ami nagyon fontos a mentőknek ahhoz, hogy segíthessenek. Miközben a kórházba hajtanak, olyan, mintha egy virtuális orvos lenne a mentőben.”

Az AI-t már be lehet ültetni, így állandóan figyelni lehet a beteg életfontosságú adatait.

Noor Al Muhari, Egyesült Arab Emirátusok:

„Be tudunk helyezni eszközöket a bőr alá, és távolból figyelni a szívbetegeket, akár az otthonukban is. 30 betegbe ültettük be ezt az eszközt. Egyikük Londonban volt. Láttuk, hogy rendellenesen működik a szíve. Fölhívtuk, és mondtuk neki, hogy menjen el a legközelebbi kórházba, és ez megmentette.”

Az őssejtkutatás legújabb eredményei lehetővé teszik, hogy a károsodott szívsejtek újratermelődjenek.

Noor Al Muhari, Egyesült Arab Emirátusok:

„A kezelésben együttműködtünk az Osaka Egyetemmel, ahol tanulmányt készítettek azokról az őssejtekről, amelyeket szívsejtekhez hoztak létre. Őssejtekkel elő lehet segíteni a szívsejtek regenerálódását. Ez az egyik legújabb technológia a szívgyógyászatban. Együttműködve japán kollégáinkkal klinikai tanulmányt végzünk majd itt, az egészségügyi minisztériumban.”

A sebek képanalízise pedig abban segíthet, hogy el lehessen kerülni az amputálást például a cukorbetegség esetén.

Halima El Sehhi:

„Ez a gép ellenőrzi a gyógyulási folyamatot a cukorbeteg lábánál. Fél percen belül megadja az eredményt. Egyszerűen a seb fölé helyezzük. 15 évre visszamenőleg tárolja az információt ez a gép. Képes összevetni más típusú sebekkel, és pontosan elemzi számunkra a problémát. Meg tudjuk előzni a komplikációkat a cukorbetegségnél, és az amputálást is.”

Jacques Kobersy, Cleveland Kórház, Abu Dzabi:

„Legyen szó mesterséges intelligenciáról, új eszközről vagy módszerről, amellyel vizsgáljuk és kezeljük a betegeket, olyan dolgok valósultak meg, amelyeket néhány éve még csak elképzelni tudtunk.”

A betegségkezelés helyett hamarosan eljöhet az igazi megelőző egészségügy kora.

https://hu.euronews.com/2020/02/05/okosmentovel-a-gyors-gyogyitasert?jwsource=cl

euronews, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...