19.7 C
Budapest
2022. augusztus. 12. péntek

Okos vagyok, mert öreg vagyok!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az idősebbek valóban bölcsebbek is, legalábbis egy tanulmány szerint az öregebb emberek jobb döntéseket hoznak, mint a fiatalok.

Okos vagyok, mert öreg vagyok

A Texas Egyetem pszichológusai egy kutatás során arra keresték a választ, hogy vajon van-e alapja az öregekkel való pozitív elfogultságnak, miszerint ők bölcsebbek is. A kutatásba bevont fiatal egyetemisták jellemzően jobbnak bizonyultak az azonnali jutalommal járó döntések meghozatalában, a hosszú távú döntésekben azonban – amelyek a jövőbeli életükre is kihathatnak – az idősebb, 60-80 éves korosztály minősült sikeresebbnek.

Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy az emberi döntéshozatal képessége idővel romlik, ebben a kutatásban azonban a résztvevőknek egyszerre csak egy döntésre kellett koncentrálniuk.

“A fiatal felnőttek jobbak voltak, ha csak az azonnal hasznot hozó szempontokat kellett figyelembe venniük, a második kísérletben azonban már számolniuk kellett azzal, hogy mik lesznek a döntéseik későbbi következményei. Minél több tapasztalattal rendelkezik valaki ezen a téren, annál jobb döntést tud hozni” – magyarázta Dr. Darrell Worthy, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az emberek fiatalon a döntéseket az agy úgynevezett ventrális striatum részében hozzák meg, amely a jutalmazással van összefüggésben. A kor előrehaladtával ennek a területnek a működése azonban csökken, ezért az idősek ezt a hiányt kompenzálva az agyuk megfontolt, racionális döntésekért felelős frontális agykérgét használják.

A tanulmány a Psychological Science folyóiratban jelent meg.

Forrás: Napidoktor

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Nagy gondban vannak a nyugdíjasok, és ez csak a kezdet

A júliusi után novemberben újabb korrekciót kaphatnak a nyugdíjasok. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mert az infláció...

Jakab Péter kilép a Jobbikból

„A Jobbik feladhatja, én soha! Vesszen a kormány, győzzön a nép!” – írta Gyöngyösi Mártonnak címezve Facebook-oldalán a politikus. Jakab...

Orosz tévés: Ha a zaporizzsjai erőmű megsérül, két atomrakétát azonnal kilövünk. Egyet Washingtonra, egyet Londonra..

„Kijev és a Nyugat az atomkatasztrófa peremére sodorta az egész világot, ez pedig már határozott reakciókat követel” – fogalmazott...

Bejelentette a kormány: télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

A békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez. Az energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős...
facebook