35.5 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Ókori villákat nyitottak meg Pompejiben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Páratlan freskókkal díszített öt ókori villát állítottak helyre és nyitottak meg a látogatók előtt a pompeji ásatások területén, amikor a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta belső kertjeit.

 

Ókori villákat nyitottak meg Pompejiben

 

Évtizedek után ismét látogatható Marcus Lucretius több mint 600 négyzetméteres villája, amely arról is ismert, hogy 1917-ben Pablo Picasso spanyol és Léonide Massine francia festő közösen fényképeztette le magát ebben az ókori római lakóházban.

A megnyitott épületek között van a szintén az egykori tulajdonosáról, Octavius Quartusról elnevezett villa, amely a nagyobb méretű pompeji lakóépületek között maradt fenn. Egy egész háztömböt (insula) elfoglal, két bejárata és két belső kertje is volt. A villa falain megmaradt freskók egyike az önmagába szerelmes Narkisszosz öngyilkosságát ábrázolja, egy másik a feleségébe, Thisbébe szerelmes Pyramosét.

A tenger istennőjéről elnevezett villa freskóján a fekvő Vénusz látható kagylóhéjban. A Iulia Felixről elnevezett épületegyüttesben ritkán látott szögletes márványoszlopok maradtak fenn. A gyümölcsöskertjéről elnevezett villa falait növényeket és állatokat ábrázoló freskók díszítik, padlózatát fekete-fehér mozaik, és az egykori lakóház érdekességének számít egy oszlop tartotta márványasztal.

Tavaly decemberben már hat másik restaurált villát nyitottak meg. Az ókori épületek egymás utáni helyreállítását többek között az Európai Unió által a pompeji ásatásoknak 2012-ben szánt egyszeri 105 millió eurós támogatásból finanszírozzák. Az újabb pompeji villák megnyitásával egy időben a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta az eddig a látogatók előtt lezárt belső kertjeit.

 

Forrás: anna.hu

 

 

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Naponta akár 12-szer is kielégíti párját a focistafeleség (18+)

Mauro Icardi, a Paris-Saint Germain játékosa igen szerencsés ember lehet. A 34 éves labdarúgó felesége ugyanis nem csak dögös,...

A front gyorsabban közelíthet, mint gondolnánk – kövesd velünk Orbán Viktor Miniszterelnökünk ma reggeli interjúját!

A miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban beszélt. A háborúban a fegyver nagyon fontos, de legfontosabb a katona -...

Váratlanul elhunyt a magyar meseirodalom királya.. Isten nyugosztalja!

A magyar scifi- és meseirodalom legendás alakja, Böszörményi Gyula, József Attila díjas író, 57 éves volt. Az Álomfogó-regények írójának...

Erről nem beszél senki, de jön a feketeleves: nem csak a hitelek drágultak, brutálisan nő a büntetések összege is

Egy év alatt csaknem 7 százalékkal emelkedett a jegybanki alapkamat, és ez nem csupán a hiteleket drágította meg...
facebook