13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

OECD-szinten tető alá hozott megállapodás: A 136 ország, köztük az összes EU-tagállam által elfogadott globális adóreform 15%-os társasági adó befizetésére kötelezi a 750 millió euró fölötti konszolidált csoportszintű forgalmat lebonyolító multinacionális cégeket.. Kovács Karolina cikke

Dátum:

Megosztás:

A megállapodás két fő részből áll..

Az első pillér a multinacionális vállalatok többletnyereségének egy részét érintő adózási jogok újraelosztásáról rendelkezik.

a második pillér a multinacionális cégek nyereségét veti alá egy minimális szintű (15%) tényleges (és nem nominális) társasági adónak, és a mindenhol érvényes adóalapot is rögzíti.

A megállapodás világszinten biztosítani fogja, hogy minden, a szabályok alá eső cég 15%-os nyereségadót fizessen.

A javaslatról várhatóan 2022 első felében dönt majd az EUt és ahogy az adóügyekben a szabály, egyhangú döntést igényel.

Éppen ezért is volt fontos annak a három EU-tagállamnak, Írországnak, Észtországnak és Magyarországnak a bevonása, amelyek kezdetben gazdasági modelljüket féltve vonakodtak.

Az észtek és a magyarok számára egy könnyítés tette elfogadhatóvá az alkut, amely figyelembe veszi azt, hogy a náluk beruházó multinacionális cégek „tényleges gazdasági tevékenységet” folytatnak.

Az EU Tax Observatory elemzői az 5%-os kivételből (kimetszésből) kiindulva úgy számoltak, hogy ha a beruházás helye szerinti ország csak 5%-os társasági adót vet ki, akkor az anyacég székhelye szerinti országnak 10%-kal kell azt megfejelnie. A mondjuk Magyarországon leányvállalattal rendelkező multinak végül 10 helyett csak 9%-os adót kell fizetnie a székhelye szerinti országban.

Ez a jogszabály csak a multikra vonatkozik, és ezzel az adókönnyítéssel tönkreteszik a hazai vetélytársakat, mint pl. a

COOP, Cora, ALDI Magyarország, Média Markt Magyarország, Penny Market Magyarország, SPAR Magyarország

üzletláncokat, akik nem érik el a kiírt forgalom-minimumot, így rájuk a magyar általános adózási rend vonatkozik.

Ez a későbbiekben a gazdasági verseny rovására fog menni.

Címlapkép: Egy magyar élelmiszeráruház pultja. Fotó: Kovács Karolina

278001800 475415150744725 2223866586601931243 n

Cikk: Kovács Karolina

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...