9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Nyugdíj 2024: több mint kétmillió nyugdíjas juttatása emelkedik – ez vár jövőre a szépkorúakra

Dátum:

Megosztás:

Január elsejével 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, azonban itt nem áll meg az emelések és a

juttatások sora: továbbra is kifizeti az állam a teljes 13. havi nyugdíjat, illetve idén jövőre újra van esély arra, hogy a gazdasági növekedés függvényében prémiumot is kapjanak a szépkorúak. Összeszedtük a 2024-es év legfontosabb tudnivalóit, hogy mi vár jövőre a nyugdíjellátásban részesülőkre.

A kormány minden évben az infláció mértékével megegyezően emeli a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat, ez jövőre sem lesz másképp: mivel a költségvetési törvényt 6 százalékos fogyasztói áremelkedés mellett fogadta el tavasszal a parlament, így 2024. január elsejével 2,5 millió jogosult juttatása is ugyanekkora mértékben emelkedik. Ha tehát az infláció a vártnál kisebb lesz, akkor a nyugdíjak reálértéken is emelkedhetnek, ahogyan erre tett utalást Orbán Viktor miniszterelnök is a nemzetközi sajtótájékoztatóján. Igyekeztünk ebben a cikkben összeszedni a legfontosabb tudnivalókat a várható nyugdíjemeléssel kapcsolatban.

Happy,Bonding,Loving,Middle,Aged,Senior,Retired,Couple,Standing,Near
Fotó: Shutterstock

Kik lesznek jogosultak a nyugdíjemelésre?

Idén december elsején jelent meg az 523/2023-as „nyugellátások és egyes más ellátások 2024. januári emeléséről” szóló kormányrendelet összesen 28 jogcímen nevesíti az érintetteket. Így például emelkedik a nyugdíja annak, aki jogosult:

 • öregségi nyugdíjra,
 • özvegyi nyugdíjra,
 • szülői nyugdíjra,
 • árvaellátásra,
 • baleseti hozzátartozói nyugellátásra,
 • korhatár előtti ellátásra,
 • szolgálati járandóságra,
 • rokkantsági ellátásra,
 • rehabilitációs ellátásra,
 • baleseti járadékra,
 • fogyatékossági támogatásra.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a rendelet alapján emelendő, 2024. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. Emellett az is eldőlt, hogy ha egy személy részére egyidejűleg több ellátást is folyósítanak, akkor ezeket külön-külön kell emelni.

Mennyi lesz januártól a nyugdíj?

Jelenleg az átlagos öregségi nyugdíj 217 232 forint. Ha ezt vesszük alapul, akkor a 6 százalékos emelés több mint 13 ezer forint pluszt jelent havonta.

vagyis az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. 

Hangsúlyozni kell, hogy ez csak egy ökölszabály szerinti számítás. Nyilván, aki ennél magasabb juttatásban részesül, az magasabb összeggel számolhat, akinek pedig az átlagtól elmarad a nyugdíja, az az összeget tekintve kevesebbre. Az arányok ugyanakkor azonosak.

Emellett azt is fontos tudni, hogy bár az emelés általában érinti a nyugdíjasokat, nem minden nyugdíj öregségi: a nyugdíjszerű ellátások körülbelül egynegyede nem az, hanem más jogcímen folyósítják. Éppen ezért szokás a medián nyugdíjból kiindulni, amelynél többet és kevesebbet is körülbelül ugyanannyian kapnak. A medián nyugdíj most mintegy 192 ezer forint. Ha erre vetítjük a 6 százalékot, akkor a növekmény 11,5 ezer forint.

Mikor érkezik a nyugdíj?

A nyugdíjak folyósítása általában mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső első munkanapra esik, viszont a dátumok folyamatosan változnak. 2024-ben az alábbi határidőig kell a Magyar Államkincstárnak utalnia a nyugdíjakat:

 • január: 2024. január 12. (péntek)
 • február: 2024. február 12. (hétfő)
 • március: 2024. március 12. (kedd)
 • április: 2024. április 12. (péntek)
 • május: 2024. május 10. (péntek)
 • június: 2024. június 12. (szerda)
 • július: 2024. július 12. (péntek)
 • augusztus: 2024. augusztus 12. (hétfő)
 • szeptember: 2024. szeptember 12. (csütörtök)
 • október: 2024. október 11. (péntek)
 • november: 2024. november 12. (kedd)
 • december: 2024. december 2. (hétfő)

Ezek a dátumok azonban tájékoztató jellegűek, így könnyen lehet, hogy az utalások a következő banki munkanapon kerülnek jóváírásra a nyugdíjasok számláin. Ugyanakkor az érintettek választhatnak, hogy a nyugdíj kifizetését postai úton vagy utalás formájában kérik. A különbség a kettő között, hogy utóbbi esetében gyorsabban hozzájuthatnak a juttatásukhoz, míg a postai kézbesítés során a Magyar Posta a kifizetési naptár szerint kézbesíti a nyugdíjat, ami általában a hónap közepén, vagy annak második felében történik.

Mennyi lesz a 13. havi nyugdíj?

2021-ben kezdte el visszaépíteni a kormány a 2008-as válság során kivezetett 13. havi nyugdíjat, aminek első lépéseként 1 heti járandóságot kaptak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben már a teljes havi összeget. Bár az államkasszát megviselte az energiaválság, a szociális juttatásokhoz, így a 13. havi nyugdíjhoz sem nyúlt a kabinet, így 2024-ben változatlanul a teljes havi összeget utalja az államkincstár.

A 13. havi nyugdíj kifizetése februárban lesz esedékes, egészen pontosan 2024. február 12-ig legkésőbb. Ekkor egy nyugdíjas átlagosan 220-230 ezer forintot kap pluszba a rendes járandóságán felül.

Hogy érzékeltessük, ez mekkora kiadást jelent az államkasszának, csak erre az egy tételre összesen 449 milliárd forint lett elkülönítve a 2024-es költségvetésben.

Lehet még nyugdíjprémium is novemberben

A kormány abban az esetben fizet nyugdíjprémiumot, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, mivel efölött tervezte a 2024-es büdzsét, így van rá esély, hogy novemberben erre is sor kerüljön. Ugyanakkor ez kisebb lesz a 13. havinál, ennek összege a mostani számítások szerint 12 000 forint lehet.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...