26.6 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Nyomozást indított a rendőrség az ellenzék adatkezelési botránya miatt – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indult vizsgálat.

A botrány azután robbant ki, hogy nyilvánosságra került egy fotó, amelyen azt látszik, hogy az ellenzék aktivistái feldolgozzák az aláírásgyűjtő íveket. Ezután merült fel a gyanú, hogy tiltott adatbázis építésre használják fel a választók személyes adatait – közölte az M1 Híradója.

Karácsony Gergely szerint a VIII. kerületben minden törvényi előírást betartva dolgozták fel a józsefvárosi ellenzéki jelöltek aláírásgyűjtő ívét.

A helyi választási iroda szerint viszont a választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal való visszaélés történhetett az ellenzéki ajánlóívek feldolgozásakor, ezért

a hivatal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Ezzel együtt bejelentést is tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is, mert úgy vélik, nem kizárt, hogy az öt ellenzéki párt: az MSZP, a DK, az LMP a Momentum és a Párbeszéd jogsértő módon kezelte az aláírók személyes adatait.

A feljelentés a Magyar Nemzet hétfői cikke nyomán történt, amelyben egy olyan fotót is bemutattak, amelyen az látszik, hogy a helyi kampánycsapat tagjai számítógép előtt ülve, papírokkal az ölükben dolgoznak. A portál szerint ugyanis felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az elmúlt bő két hétben – az aláírásgyűjtő időszakban – megszerzett személyes adatokat, ez pedig tilos.

A fotót eredetileg egy zárt ellenzéki aktivistákat tömörítő csoportnak küldte el a józsefvárosi polgármesterjelölt kampányfőnöke. A képet, amelyet azóta töröltek, a kampánycsapat egyik csalódott tagja juttatta el a Magyar Nemzethez, mondván, felháborítónak tartja, hogy

olyan feladatok végrehajtására is ráveszik az aktivistákat, amelyeknek akár súlyos következményei is lehetnek.

Hülyeség volt ezt a fotót kiraknom” – így reagált az Udvarhelyi Tessza, az ellenzék józsefvárosi kampányfőnöke a 168 órának. Azt mondta, nem gondolta, hogy egyesek feltételezik róla, olyan idióta lenne, hogy rögzít egy törvénysértést. Az ellenzék helyi polgármesterjelöltje, Pikó András hivatalos Facebook oldalán pedig azt írták, csak azoknak az adatait rögzítik, akik ehhez hozzájárultak. 

Karácsony Gergely szerint kizárt, hogy tiltott adatgyűjtés történt volna a VIII. kerületben.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a józsefvárosi ellenzék kétségbeesett magyarázkodásba kezdett, egyúttal visszalépésre szólította fel az ellenzék helyi jelöltjeit.

A rendőrség kedden a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt

ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

A címlapfotó illusztráció.

m1

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Erdély lesz a NATO elrettentő hadseregének a központja

A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence – BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják...

Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret egy amerikai támaszpont közelében

Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t...

Gárdony polgármestere szerint a kutyasétáltatók vigyék haza a kutyaürüléket – Szólj hozzá!

Tóth István, Gárdony polgármestere egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy a családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő akción,...

Vége a találgatásoknak: Kiderült, ennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

Berki Krisztián halálával nem csupán egy fiú, egy apa, egy férj és egy barát távozott, de egy márka...