28.6 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

Nyomoz a nemzeti park a mátranováki farkastámadás ügyében

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Június végén sajtóbeszámolók szerint a Nógrád megyei Mátranovák mellett farkasok támadtak villanypásztorral őrzött bárányokra és juhokra.

Akkor a Bükki Nemzeti Park munkatársai a helyszínre vonultak, hogy megbizonyosodjanak arról, mi okozta a több mint egy tucat jószág pusztulását.

Az eset több kérdést is felvet. A Bükki Nemzeti Park vizsgálatainak eredménye után érdeklődve egy komplett nyomozás körvonalazódik, mely azonban még mindig nem ad egyértelmű eligazítást a támadás elkövetőit illetően.

A vizsgálat folyik, a helyszínen vett nyálminták genetikai-, illetve a területen talált szőrminta elemzésének eredménye még nem ismert, így egyelőre nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az eseménysor mögött nagyragadozó áll – közölte a Bükki Nemzeti Park.

A nagyragadozók alkalmi háziállat fogyasztása természetellenes, de a szabadon élő egészséges közép-európai farkasok szerencsére nem jelentenek veszélyt az emberre. Hazánkban legalábbis nem fordult elő olyan eset, hogy farkas emberre támadt volna.

A farkas viselkedésére az a jellemző, hogy elkerüli az embert. A felderített külhoni esetek mögött olyan emberi hibák állnak mint például a farkas illegális tartása, vagy rendszeres csalogató etetés.

A konkrét, meglehetősen nagy pusztítást végző támadás kapcsán most a tetemek elejtésének módját, az elejtés során keletkezett sérüléseket, azok kiterjedtségét, célirányosságát, a harapások erősségét, hatékonyságát, a tetemeken található fogak lenyomatait, szemfogtávolságot és a szemfog által ütött nyom nagyságát is vizsgálják a szakemberek. Megnézik, hogy a ragadozó mely testtájakon fogyasztott a jószágból, miként azt is, hogy milyen mennyiségű, a ragadozó számára táplálékul szolgáló mennyiségű fehérje hiányzik a tetemből.

A felderítést segíti a helyszínen található lábnyomok, azok méretei, a nyomok alapján a támadásban résztvevő egyedek „összedolgozására”, szervezettségére utaló jelek összevetése, illetve a támadó faj genetikai azonosításra is alkalmas nyálminta analizálása is.

A Bükki Nemzeti Park a mátranováki esettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy több hírforrás is tévesen hivatkozik arra, hogy a kölykeikkel együtt érkezett farkasok támadtak a nyájra.

Ez egyértelműen kizárható, hiszen az idei farkaskölykök még csak most hagyják el a kotorékukat. A jelenleg kb. 10-12 hetes kölykök sem testméreteik, sem fejletlenségük miatt, sem a zsákmány üldözésére, sem pedig annak lefogására, önálló elfogyasztására nem képesek.

Azt is leszögezik, hogy bár a nemzeti park igazgatósága nem tartója a vadon élő védett állatoknak, tehát azok esetleges kártételéért nem felelős, ennek ellenére (a rendelkezésére álló lehetőségek mértékéig) hatsoros villanypásztorral és kuvaszok közvetítésével segíti a kárt szenvedett gazdálkodókat. A háziállatok elleni támadások mögött egyébként legtöbbször nem farkasok, hanem kóbor kutyák állnak.

A bükki területhez köthető eset kapcsán fontos megjegyezni, hogy a farkas fokozottan védett faj, nappal általában egy-egy, ember által nem háborgatott helyen pihennek és csak éjszaka aktívak. A Bükkben csak egy farkascsalád él, meg a szaporodó páron kívül néhány segítő egyed, és a korábbi nemzedékből még a szülőkkel élő, nem ivarérett példány, illetve az adott évi szaporulat.

msn

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij az orosz turisták kitiltását kérte az EU-ból.., de mennyire hiányoznak az oroszok a magyar turizmusból?

Már a háború előtt sem voltak könnyű helyzetben a vendéglátósok, ám idén 30 százalékot drágult a szállodák fenntartása,...

Az egész ország az inárcsi anyukát kereste, a Facebook-on is keresőcsapatokat hoztak létre, aztán váratlan fordulat történt..

Az egész országot megrázta a 49 éves inárcsi édesanya eltűnése. Az asszonyt augusztus elseje óta keresi a rendőrség. Bozsik...

Megrázó képek érkeztek a montenegrói lövöldözésről: 11 embert mészárolt le egy ámokfutó, köztük 4 gyermeket – fotók (18+)

Legalább 11 emberrel, köztük négy gyermekkel végzett egy 34 éves férfi a montenegrói Cetinjében. Most előkerültek a megrázó...

Titoktartásra kérte Hosszú Katinka a násznépet

A szerelmesek számára fontos a magánélet, épp ezért komoly dolgot kérnek az esküvőre meghívottaktól. Mint az már többször megírtuk, Hosszú...
facebook