1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Nyílt titok volt, mire készül a templomi mészáros

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: The Guardian

Súlyos következményekkel jár, ha egy radikalizálódott tinédzsert csak úgy visszaeresztenek a társadalomba – ezt Franciaország saját bőrén tapasztalta a kedden elkövetett, kíméletlen templomi gyilkosság után. Egy nappal a katolikus templomi vérengzés után megdöbbentő részletek derülnek ki a szélsőséges fiatal elkövető múltjáról.

Komoly nyomás helyeződött a francia kormányra, amelynek magyarázatot kell adniuk arra, hogy mégis hogyan engedhettek szabadon egy olyan bűnözőt, aki kétszer is megpróbált Szíriába szökni az Iszlám Államhoz. A tinédszer a normandiai pap meggyilkolása előtt börtönben is ült, de kiengedték – írja a The Guardian. A 19 éves Adel Kermiche minden bizonnyal valahogy kikapcsolta elektronikus nyomkövetőjét a brutális gyilkosság előtt.

Nyílt titok volt, mire készül a templomi mészáros
A normandiai papgyilkos gyermekkori képe (Fotó: Facebook)

Nyílt titok volt, hogy keresztény templomban akar gyilkolni

Kermiche családja már több mint egy éve  próbálta jó útra terelni a radiakalizálódott fiatalt, akiről barátai is azt mesélték, hogy gyakran fenyegetőzött egy keresztény templom megtámadásával.

Diáktársai tudatlan ripacsként jellemezték, akiben sosem tudatosult, hogy a gimnáziumban tanulni is lehet.

Az egyik ismerőse elmesélte az RTL francia rádiócsatornán, hogy a templomi vérengzést olvasva egyáltalán nem lepődött meg, hogy Kermiche volt a támadó. Elmondása szerint barátja már májusban állandóan az iszlámról beszélt és többször is bizonygatta, hogyan fog megtámadni egy templomot.

Ekkor még nem hitte, hogy a radikalizálódott fiú beválthatja fenyegetőzéseit.

Kedd reggel Kermiche egy másik támadóval együtt belopózott Saint-Étienne-du-Rouvrayban egy katolikus templomba a hátsó ajtón keresztül, térdre kényszerítették a 86 éves papot, majd elvágták a torkát. Ezután arabul tartottak egy rövid “misét”. A vérengzésről videót is készítettek.

Elszökött, visszaküldték, kiengedték

Először 2015-ben került fel a francia rendőrség radarjára, mikor először próbált Szíriába szökni. A német rendőrség tartóztatta fel márciusban, visszaküldték Franciaországba, ahol előzetes letartóztatás alá helyezték. Két hónappal később megint megkísérelt a kalifátusba kijutni, ekkor Törökország felé. Újból elfogták, újból visszaküldték a franciákhoz, akik májusban újfent őrizetbe vették.

Az ügyészek tilatozása ellenére idén márciusban szabadon engedték, de a lábára most egy elektronikus nyomkövetőt is raktak. Hétköznap csak 8:30 és 12:30 között mehetett el otthonról, de a vasárnapi támadást ez a 4 órás időszak nem fedi le.

6 éves kora óta mentális problémákkal küszködött

A Le Monde francia lap a fiú jogi kartonjából hozott nyilvánosságra részleteket, melyekből kiderült, hogy 6 éves kora óta pszichés nehézségekkel küzdött, ami miatt rendszeresen beutalták a kórházba. A bírósági dokumentumokból viszont az is kiderült, hogy állítólag megbánta, hogy Szíriába akart utazni.

“Vissza akarok térni a normális hátköznapokba, újra találkozni akarok a barátaimmal, meg akarok nősülni” – mondta azelőtt, hogy feltételenes szabadlábra helyezték volna.

A bíró hitt neki, ám az ügyészeket nem győzte meg. Ők úgy gondolták, hogy nagyon valószínű, hogy szabadulása után újra megpróbál kiszökni.

pap31
A meggyilkolt pap (Fotó: Twitter)

A Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett mészárlás ihlette meg

A tinédzser megszállottsága állítólag a 2015. januári, párizsi terrortámadások után erősödött fel. A Tribune de Genève úgy tudja, a Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett mészárlás után a fiú hallgatag lett, elkezdett járni a helyi mecsetbe, és folyamatosan kioktatta a “hitetlen” rokonait az iszlám szerepéről és céljairól.

Szülei Algériából költöztek Franciaországba, családi helyzete a legkevésbé sem volt “veszélyeztetett”. Anyja, egy egyetemi tanár, az első szökése után azt mondta, hogy a fia otthon azt hajtogatta, hogy a muszlimok nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat Franciaországban. Szerinte fia nem a saját szavait használta, látszott, hogy agymosáson ment keresztül.

A nő már az első szökési kísérlet után arra kérte a francia hatóságokat, hogy helyezzenek a fiára elektromos nyomkövetőt, de kérését rögtön visszautasították. Édesanyja szerint csak a szerencsén múlt, hogy másodszorra is sikerült elkapni, mert senki nem segített nekik.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...