20.3 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Növényvédőszer-maradék volt a mandarinban

Dátum:

Megosztás:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) török eredetű mandarinban mutatott ki határérték feletti növényvédőszer-maradékot. Az ügyben eljárás indult, még tart.

Növényvédőszer-maradék volt a mandarinban

Az éves növényvédőszer-maradék ellenőrzési terv keretében, török eredetű, a Penny Market Kft. 164. sz. üzletében (9700 Szombathely, Sárvári út. 1.) vett mandarinmintában határérték feletti, 0,042 milligramm per kilogramm fenvalerát növényvédő-szer  maradékot mutatott ki a labor. Az engedélyezett határérték mandarinban 0,02 milligramm kilónként.

Egészségügyi kockázatot nem jelent

A jogszabály által (396/2005/EK rendelet) meghatározott szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. Általános elv, hogy a forgalomba kerülő termékeknek meg kell felelniük a határérték-előírásoknak.

A Nébih kockázatalapú elemzőrendszert működtet, az ilyen tervezés hangsúlyosan friss termékek ellenőrzését írja elő, ahol a vegyszeres növényvédelem esetleges élelmiszer-biztonsági kockázata azonnal jelentkezik. Mivel a déligyümölcsök is ezen termékek körébe tartoznak, így többet vizsgálnak belőlük szerepelnek az éves tervben.

Forrás: Napidoktor.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...