15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Novák Katalin rendkívüli interjúja: „mind a két féllel beszélni kell”

Dátum:

Megosztás:

Az M1 televíziónak adott interjút csütörtök este a köztársasági elnök. A két legfontosabb téma az ukrajnai béketeremtés és természetesen a múlt heti pápalátogatás volt.

Rendkívüli tévéinterjút adott az M1-nek Novák Katalin köztársasági elnök.

A beszélgetés legfőbb témája a pápalátogatás volt.

„Ez a három nap, amit a szentatya Magyarországon töltött, öröm volt és büszkeség. Jól akarta érezni magát Ferenc pápa a magyarok között és jól is érezte magát, ez büszkeséggel tölt el” – fogalmazott az államfő, aki szerint Ferenc pápa felemelte a nemzetet abba a magasságba, amelyben lennie kell.

Hogy történelmi volt-e a látogatás, arról azt mondta, óvatosan, de ki lehet ezt jelenteni: történelmi volt.

„Olyan muníciót, erőforrást kaptunk tőle, amelyből még hosszan építkezhetünk. Lehet, hogy az életünkben még egyszer nem lesz ilyen látogatás” – mondta.

A legfrissebb hírek itt!

Amikor „nagy a zaj”, szerinte akkor is erőteljes a szövetség a Vatikán és Magyarország között, ennek alapja a béke, idézte Ferenc pápa Sándor-palotában elmondott beszédét, amely szerint most a háború szólistái hangosabbak a béke kórusával szemben.

„Ahonnan Ferenc pápa nézi a világot, onnan még jobban látszik, hogy háborús konfliktus nem csak Ukrajnában van, de nekünk kiemelten fontos, hogy ez a háború véget érjen” – tette hozzá.

Hogy a pápa egyelőre nem nyilvános békemissziójáról mit lehet elmondani, arról elhangzott, „mind a két féllel beszélni kell”.

„Magyarország méreténél, világpolitikai jelentőségénél nagyobb jelentőséggel bír” – folytatta.

„Van egy felénk irányuló figyelem, amit lehet jóra is fordítani, Ferenc pápa látogatása azt hiszem erről is szól. És arról is, hogy azok, akik nem értenek meg minket, sokan még mindig nem látogattak ide, Ferenc pápa viszont rövid időn belül kétszer is”

– ecsetelte.

Tisztázta, semmilyen kötelezettsége nem volt a katolikus egyházfőnek, hogy Magyarországra jöjjön, „ő szeretni akart minket”.

„A repülőtéren is azt mondta hazafelé, hogy nem fáradt el, feltöltődött” – mondta Novák Katalin, aki úgy érzi, nem csak a spanyol révén, de átvitt értelmben is megvan a közös nyelv Ferenc pápa és közte, bár a spanyol az államfő számára csak a negyedik legjobban beszélt nyelv.

A legfrissebb hírek itt!

Beszéltek hitbéli kérdésekről, bibliai hivatkozásokról is, bár megjegyezte, ő maga nem katolikus, hanem „hitbéli református”.

Hogy lelki értelemben mit kapott a látogatástól, arról elmondta, a szentmisét mindenképpen ki szeretné emelni, amelyen a családjával együtt vett részt. A misén kívül felemelő pillanat volt számára, hogy Ferenc pápa a látogatás elején kérte, a végén is találkozzanak: ekkor

egy Miatyánkot imádkoztak közösen, ketten.

Államfő? Inkább édesanya

Az interjú napján Novák Katalin és férje a 21. házassági évfordulóját ünnepli, ennek kapcsán azt mondta, a pápa úgy látta, harmónia van köztük; e mentén még azt is elmondta, elsősorban nem államfőként tekint magára, hanem édesanyára.

Majd úgy folytatta, kellenek falak ahhoz, hogy kapuk lehessenek, a kapuknak azonban nyitottaknak kell lenniük, ami számára a befogadást, a lehajolást, a megértést jelenti, „ebben is nagy megerősítést kaptunk”.

Jelezte, a legkisebb falvakba is elmegy, amire szintén mintát kapott a pápától.

Hogy miként lehet fenntartani a pápalátogatás során kialakult „emelkedett hangulatot”, arról azt mondta, ez mindannyiunkon múlik, „azt kell keresni, mi az, ami összeköt bennünket”.

Fiatalok, gesztusok, szelfi, stangli

Ezután a fiatalok legjobb arcáról beszélt, amelyet a pápa szombat este az Arénában is láthatott.

„Sok helyen járok, ahol papíron nagyobb szabadság van, mint Magyarországon, de a keresztény hit melletti kiállást valahogy nem nézik jó szemmel, ehhez képest Magyarországon mi 3000 templomot újítottunk fel és több százat építettünk az elmúlt években”

– említette.

A gesztust, hogy közösen szelfizzenek a pápával, ő találta ki, ekkor készült a rövid videóüzenet, amely a köztársasági elnök Facebook-oldalán jelent meg, az üzenete pedig az, hogy „kereszténynek lenni nem egy elavult dolog, közben nem felejtjük el azt, ami állandó, az élet védelmét, szentségét. Van, ami persze változik, a technológia, de ez nem is baj”.

A legfrissebb hírek itt!

Stanglival pedig azért kínálta meg, mert háziasszonyként tartozott ezzel, és amikor a pápa megtudta, hogy ő sütötte, „mégis” elfogadta, és a maradékot el is vitte magával a repülőútra.

„Jó volt magyarnak lenni ez alatt a három nap alatt” – zárta gondolatait.

Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...