20.3 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Nőnap van, és a tartalék nélküli virágüzletek zöme az EUR-Ft változása miatt kénytelen volt bezárni..

Dátum:

Megosztás:

Csúcsszezon van ilyenkor a virágkötészetekben. Egy nagyobb nőnapi virágcsokor ára azonban a tavalyihoz képest akár 30-40 százalékkal is többe kerülhet idén. A vidéki virágboltok az áru nagy részét külföldről kapják, ezért az euróárfolyam változása komoly hatással van a hazai árakra. Vidéken is rengeteg virágüzlet zár be emiatt, naponta hallani erről.

Még több gazdasági hír itt!

Azt mindenki tudja, hogy a vendéglátást és a turizmust jelentősen megtépázta az elmúlt két covidos év. De a járvány és az azzal is összefüggő válság, a bizonytalanság és a régen látott vendég, a magas infláció számos más terület vállalkozóit is érzékenyen érintette, köztük a virágkereskedőket, a virágboltosokat is.

Ahogy a kereskedelem minden terén, itt is nagyon lehetett érezni a Covid jelenlétét. A beszerzés és a kereslet szempontjából is folyamatos volt a bizonytalanság

Tavaly érdekes nőnap volt

Ezt, ha nehezen is, de túléltük. Tavaly a nőnapot kegyelemből megkaptuk, de az is teljesen bizonytalan időszak volt. Úgy indult, hogy a korlátozások miatt március 8-án, más üzletekkel együtt nekünk is be kell zárni. Így készültünk mi is a beszerzésekkel, aztán végül a szakszervezet ki tudta harcolni, hogy ne így legyen, kaptunk egy nap haladékot. Viszont akkorra már mindenki másképp készült. Ebben a szakmában hetekre előre kell gondolkozni, leadni a beszállítóknak, hogy miből mennyit kérünk.

Megváltoztak a virágvásárlási szokások

De a tavalyi évben minden óvatosabban történt. Nem csak a beszerzés, a keresleten is érezni lehetett, hogy megváltoztak a virágvásárlási szokások: nincsenek rendezvények, nem járnak úgy össze az emberek. Az esküvőket is csak szűk családi körben lehetett megtartani, nem dominált annyira a virágdekoráció sem. Elmaradt a „vendégségbe megyek, viszek valamit” típusú vásárlások jó része.

Nem is mindig rossz minőségben, és olyan áron, amivel ne lehet versenyezni. Más kérdés, hogy ott azért hiányzik az a szakértelem és gondosság, ami a kiskereskedőknél megvan.

Még több gazdasági hír itt!

Nem ápolják úgy, nem öntözik a virágot, nincs meg hozzá a szakértelem és a munkaerő. Betolják a virágot ugyanabba a terembe, ahol a többi áru is van. Ha nem kap vizet, fázik, nem a megfelelő hőmérséklet van körülötte, csökken az élettartama.

Egy csokor 30-40 százalékkal kerül többe

Amit eddig megkaptunk 5-600 forintért, azt most 1.000-ért tudjuk megvenni. A beszerzési ár majdnem a duplája lett, van olyan vágott virág, ami egy éve 800 forintért tudtuk adni, most 1.200-1.600 forintot kell kérnünk érte. Bonyolultabb lett a szállítás, a holland tőzsdén is hasonlóképpen mentek fel az árak. És ha valamennyire különlegesebbet, extrábbat akarok adni, a kiegészítőket is hozzá kell számítani. Egy virágcsokor nem csak a virágból áll: többféle zöldeket, a díszpapírt, a szalagdekorációt is bele kell számítani. Egy igazán mutatós kompozícióhoz a zöldeket is gazdagabban kell rakni. Így azt lehet mondani, hogy egy csokor 30-40 százalékkal kerül többe, mint korábban. Úgy kell kikalkulálni az árat, hogy ki tudjunk minden költséget gazdálkodni. Van egy fix rés, amit rá kell rakni, és ha ezt nem bírja el, ide sem hozom.

A vásárlói szokások változásával kapcsolatban elmondják még, hogy ha bejönnek is a vevők,

Aki eddig nagyobb, több szálas csokrokat szokott vinni, kisebbet kér. A csokrok kisebbek lettek, az áruk viszont nem. Azt is tapasztalják, többen sajnos kezdenek leszokni a virágról, mert vannak fontosabb, alapvetőbb vásárolni valók, amikre kell a pénz. Így nézve luxustermék lett a virágcsokor, ez az egyik első dolog, amiről ha kell, lemondanak.

Vagy ha vannak, annak, akkor online tartják meg őket, és ez nagyon lekorlátozza a lehetőségeket.

Milyen nőnapi csokrot ajánlanak a virágboltosok?

Tavaszi hangulatot árasztanak a kis tulipánok, a jácint is. Ezek melengetik a lelket, akár adjuk, akár kapjuk őket.

Sokan például vidéken olyan cserepes virágot választanak, amit utána a kertjükben ki tudnak ültetni.

Színben minden olyant ajánlanak, ami vidám. Persze ez egyéni ízlés kérdése is, és nem csak azé, aki kapja. Aki nem szereti a lilát, soha sem fog lila virágot venni, még ajándékba sem. Azt ajánlják, a tél szürkesége után, megidézve a tavasz vidámabb hangulatát, mindenképpen színesebb csokrot ajándékozzunk!

Ilyen például a csüngőkorall – a korallvirág nemesített változata – ez most újszerű, de aki ismert, megszokott növényt szeretne, annak a jácintot ajánlják.

Még több gazdasági hír itt!

Vegyél hazait!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a virágos szakmai szövetség arra kér, hogy a nőnapon is támogassuk a hazai vállalkozásokat:

ajándékozunk Magyarországon termelt virágot!

Az agrárkamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete által készített körkép alapján az elmúlt évek nőnapi csokraiban újra divatba jött a

liliom, a nárcisz és a jácint.

Ugyanakkor a vörös rózsa mellett, ami szinte mindig importáru, egyre több fogy a hazai termelésű piros, pink és bordó színű rózsából. A körkép, illetve a mellé kiadott közlemény is arra felhívja rá a figyelmet, hogy a koronavírus miatt elmaradt ballagások, esküvők, családi összejövetelek következtében visszaesett a virágtermelők és virágkereskedők forgalma. Bizakodásra ad viszont okot, hogy a Valentin-napi forgalom kedvezően alakult, és várhatóan a nőnap is megnövekedett keresletet hoz.

A magyar virágkertészetekben ilyenkor az időjárás miatt még kevesebb áru érhető el, de azért bőven lehet találni idehaza termelt vágott és cserepes virágot. Az import virágokat, amik ebben az időszakban kitehetik az eladott mennyiség 60 %-át is, a nagykereskedők gyakran egyenesen a dél-afrikai vagy dél-amerikai farmerektől, vagy a holland virágtőzsdéről szerzik be.

A szakmai szöövetség szerint szívesen veszik a magyarok az import vörös mellett a rózsa (itthon előállított) pink, bordó, lila árnyalatait. Nőnapkor viszont nem jellemző, hogy cserepes virágot, vagy az extrémebb színű rózsát (kék, fekete) ajándékoznánk.

Még több gazdasági hír itt!

A virágkereskedők egyesülete – írják közleményükben- optimista, úgy látják, hogy az elmúlt két nehéz év után nagyobb forgalmat érhet el az ágazat. Ennek a jelei a Valentin napon már megmutatkoztak, és a vásárlók is hozzászoktak a járvány okozta viszontagságokhoz, a kereskedők is megtanultak a megváltozott viszonyok közepette dolgozni. Ha pedig korlátozásoktól mentesen lehet rendezvényeket tartani, az fellendülést hoz a virágkereskedelemben.

Címlapfotó: Kövirózsa virág- és ajándéküzlet

hellovidek

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...