14.3 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Nők tízezreit lehetne megmenteni évente – trendivé tennék a szűrést

Dátum:

Megosztás:

Kétszáz településen különböző rendezvényekkel és hosszabb rendelői nyitva tartással szeretnék ösztönözni a nőket a részvételre. Sokan későn fordulnak orvoshoz, Magyarországon a diagnosztizáltak több mint harmada, évente nagyjából 400 nő hal meg az egyébként megelőzhető betegségben.

Legyen a közbeszéd tárgya a szűrés fontossága, legyen sikk, legyen menő, legyen trendi, hogy valaki rész vesz a szűrésen, odafigyel saját magára – mondta az InfoRádióban Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szűrésirányítási főosztályvezetője.

Vannak, akik nagyon egészségtudatosak, rendszeresen részt vesznek a szűrővizsgálaton, ám ők vannak kevesebben. Egy nagyobb csoport vagy alkalomszerűen, vagy valamilyen környezeti hatás, például a családban, baráti társaságban előforduló probléma hatására megy el vizsgálatra, és

sajnos van egy olyan réteg is, amelyik egyáltalán nem foglalkozik ezzel, homokba dugja a fejét, nem vesz tudomást a betegségről

– tette hozzá.

A főosztályvezető elmondta, valószínűleg jelentősen hozzájárul a nők szűréstől való távolmaradásához, hogy a méhnyakráknak csak nagyon késői szakaszban vannak tünetei. Ez a ráktípus nem vérzik, nem fáj, pláne a korai, rákmegelőző állapotban, de még a korai stádiumban lévő daganatos elváltozás sem produkál tüneteket, vagy csak nagyon enyhe mértékben.

A szakértő elismerte, hogy ez valóban egy kellemetlen vizsgálat, de ettől nem kellene félni, mert sok esetben életet menthet egy ideje korán felfedezett megbetegedés, hiszen a méhnyakrák nagyon jól gyógyítható.

Magyarországon évente nagyjából 1000-1200 nőnél diagnosztizálják évente, és körülbelül 400-an halnak bele.

Hangsúlyozta, ebben a betegségben egyáltalán nem kellene szinte senkinek sem meghalnia nemcsak Magyarországon, hanem Európában, sőt az egész világon sem, hiszen elérhető a megelőzés eszköze, a védőoltás.

Bertókné Tamás Renáta kiemelte, az ország teljes területén, valamennyi nőgyógyászati szakrendelésen ingyenesen elérhető a méhnyakrák-szűrés, illetve rendelkezésre áll a korszerű kezelés. Azaz véleménye szerint minden adott ahhoz, hogy ha valaki mégis megbetegszik, akkor a betegséget idejekorán fel lehessen ismerni és megfelelő kezelés után hosszú, jó minőségű életet élhessen.

Hangsúlyozta, a HPV bizonyos törzsével való fertőzés a méhnyakrák belépője, bizonyos kutatók 98 százalékosra teszik az összefüggés valószínűségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Címváltoztatatás

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...

Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború...

Ekkora bírságra számíts, ha a megengedettnél többel, vagy a rakparton, kevesebbel autózol Budapesten!

Budapesti rendőreink kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra. A BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai 2024 nyolcadik hetében a Ferihegyi repülőtérre...