16.4 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Nők kedvezményes nyugdíja: van-e munkajogi védelem? Kúriai határozat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A munka törvénykönyvéről szóló törvény több területen védelemben részesíti azon munkavállalókat, akiknek a munkaviszonya az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltését megelőző 5 éven belül kerül megszüntetésre.

Felmerül a kérdés, hogy ez a védelem vonatkozik-e azon hölgyekre, akik a 40 éves jogszerző időtartam betöltését követően, de az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően mennek nyugdíjba.

A kérdést az alábbiakban vizsgáljuk a bírósági gyakorlat tükrében.

Védett korban számos munkajogi előny érvényesül

A munka törvénykönyve (Mt.) 66. § (4)–(5) bekezdései alapján a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból (rendkívüli felmondás esetei) szüntetheti meg.

A munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével (egészségügyi vagy szakmai alkalmasság) vagy a munkáltató működésével összefüggő okból pedig akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
Védett korban tehát a jogszabályok felmondással szembeni védelmet biztosítanak a munkavállaló részére.
Előállhat ugyanakkor az a helyzet, hogy a munkaviszony a szigorított feltételekkel jogszerűen mégis megszüntethető. Erre az esetre is tartalmaz a törvény szabályozást.

Ha a munkaviszony mégis megszüntetésre kerülne, a munkavállaló emelt összegű végkielégítésre is jogosult. Az Mt. 77. § (1) bekezdés (a) pontja alapján végkielégítés illeti meg a munkavállalót, amennyiben a munkaviszonya a munkáltató felmondása alapján szűnik meg.

A végkielégítés mértéke a munkaviszony tartama alapján 1–3 havi távolléti díj összegével egyezik meg.
Ugyanakkor ha a munkaviszony az úgynevezett védett korban, azaz a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt megelőző 5 éven belül szűnik meg, a munkavállaló szintén a munkaviszony tartama függvényében az Mt. 77. § (4) bekezdése alapján az eredeti végkielégítésen felül további 1–3 havi távolléti díjra is jogosult.
  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Amerika ezeket a “kedvező feltételeket” ajánlotta fel Oroszországnak, hogy megadhassa magát! .. – Szólj hozzá!

Feltételek Oroszország kapitulációjához: A katonai akciók leállítása, a csapatok visszavonása oda, ahol február 24-e előtt voltak, és megbánni...

Hihetetlen érdekességek a magyar labdarúgás történelméből

Most a magyar futball rajongóinak próbálunk kedvezni és összegyűjtöttünk érdekes statisztikákat az NB 1-ből és a magyar válogatottról. Az...

Recep Tayyip Erdogan török államfő külpolitikai főtanácsadója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: a finnek és svédek NATO-csatlakozási szándéka nemzetbiztonsági ügy Törökországnak –...

Recep Tayyip Erdogan török államfő külpolitikai főtanácsadója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, Törökország nem zárja be...

Halálos baleset, ketten meghaltak..

Ketten haltak meg abban a balesetben, amely a 31-es főúton történt vasárnap délután Heves és Jászapáti között. A Heves...