4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Nők, akik nemcsak főzni tudtak, hanem tudományos munkában is élen jártak – feltalálók voltak!

Dátum:

Megosztás:

Nők, akik nemcsak főzni tudtak, hanem tudományos munkában is élen jártak

  1. Autófűtés

Mi fázós nők igazán hálásak lehetünk Margaret A. Wilcoxnak, aki 1983-ban kitalálta, hogyan tudná a motorból érkező meleg levegővel felmelegíteni az arisztokrata autósok lábujjait.

letöltés
Facebook
  1. Monopoly

Az egyik legismertebb társas első verziója 1903-ban jelent meg és az amerikai Elizabeth J. Magie Phillips nevéhez köthető, Henry George közgazdász nézeteit szerette volna játékos formában terjeszteni, a kapitalizmust kritizálta találmányával.

elizabeth j. magie phillips
Wikipedia
  1. Mentőcsónak

Egészen 1882-ig nem volt igazán olyan eszköz, amivel érdemben menteni lehetett volna a hajótörötteket, aztán jött Maria Beasley és feltalálta a mentőcsónakot, amely ma is fontos eleme a hajózásnak.

1587988046246
LinkedIn
  1. Szolártechnika

Maria Telkes Magyarországon született, majd az Egyesült Államokban dolgozott. Számos találmány köthető a nevéhez, ezek közül talán a legismertebb az első szoláris fűtési rendszerrel működő „napház” és az első napkemence.

telkes maria wp dyn list 480
ELTE
  1. Fecskendő

A gyógyítás egyik legfontosabb eszköze, 1899-ben Letitia Geer feltalálta a kézzel működtethető fecskendőtűt.

letitia geer edit 2021 4 29 10 59 54
St Mary’s College
  1. Elektromos hűtőszekrény

1914 óta használhatjuk az elektromos hűtőszekrényt, a találmányt Florence Parpartnak köszönhetjük.

twitter
Twitter
  1. Fagyigép

Őrült hálásak lehetünk Nancy Johnsonnak, aki 1843-ban feltalálta a kézzel hajtható fagyigépet, amely akkoriban még csak egy fából készült vödör volt a belsejében egy ónhengerrel és egy lapáttal.

nancy johnson2
Wikipedia
  1. Számítógépes algoritmus

Ada Lovelace fontos szerepet játszott az informatikatörténelemben, kulcsszerepet játszott a világ első – akkor még mechanikus alapokon működő – számítógépének, illetve az első számítógépes program megalkotásában.

ada lovelace 1068x653 1
Code Bytes
  1. Mosogatógép

Nekem még nincs, de szeretnék, hiszen nagyon megkönnyítheti a dolgozó nő életét.  A mosogatógépet 1887-ben Josephine Cochrane találtatta fel. A találmány először hoteltulajdonosoknak árulta, majd – valljuk be érthető módon – elterjedt a magánemberek körében is.

stamps of romania, 2013 34
Wikipedia
  1. Papírtáska

Margaret Knight kapta meg a szabadalmat 1870-ben egy olyan gépre, amely négyzet alakú táskákat gyártott papírból. Egy férfi ki akarta sajátítani a találmányt, hivatkozva arra, hogy egy „nő nem találhat ki ilyet”.

mod celebrating women in stem social images margaret knight
Modis
maxresdefault
YouTube

Forrás nyomán

Hirmagazun.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Súlyos dolog derült ki az Ukrajna ellen bevetett észak-koreai rakétákról

Az Észak-Korea által Oroszországnak szállított és Ukrajna ellen bevetett ballisztikus rakéták számos olyan alkatrészből állnak, amelyek amerikai vagy...

Reagáltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításaira, Kocsis Máté is posztolt róla

A Diákhitel Központ volt vezetője nem találkozott a titkosszolgálatok képviselőivel – derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Összeült...

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...