26.7 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Ma délután/M1

Bármi történt Berlinben, az a migránsellenes hangulatot fogja erősíteni, és hatással lesz az uniós csúcsra is – erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a német fővárosban elkövetett keddi robbantásos támadás kapcsán. A németországi hírek szerint nincs szó terrortámadásról.

Bármi megtörténhetett – mondta a keddi berlini robbanásról Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, Berlinből egy illetékes azt mondta neki, folyik a vizsgálat, egyelőre minden nyilatkozat csak feltételezésekről szólhat.

Nógrádi szerint várható volt

Nógrádi György szerint Németországban, illetve fővárosában, Berlinben várható volt merénylet. A párizsi, londoni, isztambuli merénylet után nyilvánvaló volt, hogy megtörténhet. „Hogy ezt célzott likvidálásnak veszem-e, az más kérdés” – fogalmazott.

Nógrádi György arról beszélt, rendkívül sok külföldi él Németországban, és az integrációjuk nem ment végbe. Tavaly év végén egy müncheni konferencián a bajor rendőrfőnök azt mondta, hogy a tartományban 35 százalék a migráns hátterűek aránya, és bármikor lehet merénylet, és bármikor bevethetik a hadsereget – mondta Nógrádi György. Mint állította, előtte a német elhárítás, az alkotmányvédelmi hivatal elnöke mondta azt, hogy amíg napi tízezer ember megy Németországba, lehetetlen az érkezők ellenőrzése.

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet

A német hírekben nincs szó terrortámadásról

A rendőrség tájékoztatása szerint Berlinben felrobbantottak egy autót. A jármű a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. A Bild című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a robbantásos merénylet nem terrortámadás volt, hanem valószínűleg szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás állhat a háttérben.

A Bild szerint az autó – egy kombi Volkswagen Passat- üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve “törökösen hangzik”. A robbantásos merénylet kivizsgálásába nem kapcsolódott be a rendőrség politikai bűncselekményekkel foglalkozó államvédelmi osztálya – emelte ki a Spiegel Online.

Nógrádi: a robbantás a migránsellenes hangulatot fogja erősíteni

Nógrádi György szerint a kérdés az, hogy ki és miért követte el a robbantást, és ennek milyen hatása lesz a német belpolitikára. Mennyire gyengül, vagy gyengül-e a merénylet hatására Angela Merkel kancellár.

A szakértő szerint a német belügy hivatalos adatai arról szólnak, hogy a migránsok napi ötszáz bűncselekményt követnek el, csak tavaly az év első tizenegy hónapjában ez a szám 186 ezer volt. Eközben a migránsok egyre többe kerülnek Németországban. „Tehát bármi történt Berlinben, az ezt a hangulatot fogja felerősíteni” – fogalmazott.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a gazdag és előkelő Charlottenburgban történt a robbanás – nem valamely sokkal kockázatosabb részen, például a bevándorlók által sűrűn lakott Neuköllnben vagy Kreuzburgban – és emiatt kevéssé valószínű, hogy terrortámadás történt, Nógrádi György azt mondta, egyelőre csak feltételezések lehetnek az esettel kapcsolatban.

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet
Helyszínelők dolgoznak egy felrobbantott személygépkocsinál 2016. március 15-én Berlinben. Az autó a német főváros Charlottenburg nevű városrészében egy forgalmas úton haladt, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. Egy sajtóértesülés szerint a robbantásos merénylet nem terrortámadás volt, hanem valószínűleg szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás állhat a háttérben. (MTI/AP/Michael Sohn)

„Elképesztő merényletkísérletek voltak”

Azzal kapcsolatban, hogy a német fővárost eddig elkerülték a terrorakciók, a szakértő azt mondta, ennek oka, hogy jó a német hírszerzés. A titkosszolgálat ugyanis sorban akadályozta meg a merényleteket az országban. „Elképesztő merényletkísérletek voltak, ennek egy részét a németek nyilvánosságra sem hozták, hogy a lakosságot ne ingereljék tovább a migránsok és általában a külföldiek ellen. Eddig a német titkosszolgálat tökéletesen a helyén volt” – magyarázta Nógrádi György.

Hozzátette, a keddi robbantás mindenképpen hatással lesz a márciusi EU-csúcsra a migránskérdéssel kapcsolatos hangulat, illetve Merkel kancellár hétvégi tartományi választásokon elszenvedett veresége miatt. Nógrádi György szerint Merkel egyedül maradt Európában azzal a törekvésével, hogy hozzuk be a migránsokat, és június végéig töröljük el a törökök felé a vízumkötelezettséget, és vegyük fel őket az EU-ba.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Dráma a Keletinél: a forró vonatkocsiban ragadtak az utasok, az ablakokat kellett kitörniúk, hogy menekülni tudjanak.. – A MÁV “széttette” a kezét.., aztán mégis...

A meghibásodás a klímát is tönkretette, ezért hamar borzalmas hőség lett a kocsiban. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron műszaki hibát...

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...
facebook