17 C
Budapest
2024. május. 21. kedd
HomeTartalomMúzeumokNógrádi Történeti Múzeum

Nógrádi Történeti Múzeum

A múzeum látványos és gazdag tárháza a megye történelmi ismereteinek. Különlegessége Balázs János cigány festő és költő hagyatéka, valamint a gazdag képzőművészeti anyag.

A múzeum egyedülálló Madách és Mikszáth anyaga révén országos gyűjtőkörrel rendelkezik. A művészettörténeti szakterület különleges értéke Mihályfi Ernő hagyatéka, mely a két világháború közti magyar képzőművészet legjelentősebb alkotóinak festményeit, grafikáit tartalmazza, valamint az egyedi rajz területén is jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a több mint húsz éve megrendezésre kerülő Országos Rajzbiennálé révén. Balázs János Salgótarjánban élt cigány festő és költő kézirat és képzőművészeti anyaga kuriózum erejű gyűjteményi egység.

A múzeum gyűjtőkörébe a történeti múzeológia, a műszaki-technikatörténet, numizmatika, a művészettörténet, és az irodalomtörténet tartozik.A megye múltját bemutató múzeumot 1959-ben alapították; mai, Magyar Géza által tervezett épületét 1980-ban avatták fel. A háború után ez volt az első olyan múzeum hazánkban, melyet eleve erre a célra építettek.

A múzeumot mozgáskorlátozottak is tudják látogatni.
Cím: Salgótarján Múzeum tér 2.
Tel: 32/310-140, 314-169
E-mail: [email protected]
Web:

Előző hír
Következő hír

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work