19.6 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Nógrádi nagyon kemény véleménye! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ez az igazság, nincs mese!

A világ meghatározó nagyhatalmai között Európa kezdi elveszíteni irányító szerepét. Brexit-válság Nagy-Britanniában, meggyengült kancellár Németországban, leszerepelt elnök Franciaországban – jelenleg így jellemezhető Európa. Szakértők szerint azonban Európa a világhelyzet perifériájára szorult.

Európa-szerte ünnepelték az első világháború lezárásának évfordulóját, kérdés, hogy ezekből a konfliktusokból mi van hatással még a mai napig a világ politikájára, hiszen az látható, hogy Európa szinte teljesen kezdi elveszíteni a világban betöltött meghatározó szerepét – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az első világháborúig Európa meghatározta a világtörténelmet – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Mint mondta, a jelenlegi világhelyzetben Európa a perifériára került.

Kifejtette: jelenleg az Egyesült Államok áll a világ első helyén, mint nagyhatalom. A második helyen Kína, ahol bár az egy főre jutó GDP-ben lemaradni látszik az USA-tól, de bruttó GDP-ben és vásárlóerő kvalitásokat tekintve a világ külkereskedelmi nagyhatalmának tekinthető.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: Kínától messze lemaradva, harmadik helyen Oroszország áll. Mint mondta, az oroszoknak két fő értékük van, az egyik a kőolaj-földgáz, a másik pedig a nagyon nagy létszámú haderő. Bár az ország katonai létszáma nyolcszázezer fő, ami nem számít kiemelkedően nagynak, mégis ők rendelkeznek a legtöbb tömegpusztító fegyverrel.

Lemaradt a fejlődésben

Nógrádi György szerint azért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, mert Európa számos területen elmaradt a fejlődésben, közben a világ többi hatalma fejlődésnek indult. Kifejtette: Európát három hatalom vezette. Az egyik hatalom Nagy-Britannia, akik most éppen az Európai Unióból való kilépési folyamat közepén vannak, számos fontos kérdésben nem sikerül megegyezésre jutniuk, így bizonytalan a helyzetük.

Franciaországban az elnök, Emmanuel Macron népszerűsége történelmi mélyponton van, jelenleg nem tudja az ország betölteni azt a szerepet, amit évszázadokon keresztül képes volt. Németországban pedig rendkívüli mértékben meggyengült a nagykoalíció – fejtette ki a szakértő.

Hozzátette: Angela Merkel német kancellár elérte, hogy pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) élére egyik pártfogoltja, Annegret Kramp-Karrenbauer került.

Teret vesztett a három hatalom

Európa három vezető hatalma – Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – teret vesztett, miközben Nyugat-Európa teljesen más gondolkodásmóddal rendelkezik, mint Közép-, és Kelet-Európa.

A szakértő kifejtette: Nyugat-Európa be akarja engedni a migránsokat és állandóan bünteti a volt szocialista országokat. Véleménye szerint azok az érdekellentétek, amik korábban háborúkat okoztak, ma is jelen vannak, azonban kismértékben átalakultak.

Németország már nem szórhatja a milliárdokat

A francia államfő úgy vezette volna az európai reformokat, hogy Németország állta volna a számlát – emlékeztettek a műsorban. Nógrádi György ennek kapcsán úgy fogalmazott, Franciaország mindig is pénz szűkében volt. A szakértő szerint a német-francia kapcsolatok addig voltak jók, amíg Németország még megosztott volt, amíg volt NSZK és NDK.

Mint mondta, a Párizs-Bonn tengelyt mindig az jellemezte, hogy a franciáké volt a politikai és katonai vezető szerep, Bonné pedig a gazdasági. Amióta egységes Németország létezik, azóta mindhárom területen átvette a vezetést Berlin, ez pedig Párizs számára nehezen elfogadható – mondta Nógrádi György.

Hozzátette: Németország már nincs abban a helyzetben, hogy szórja a milliárdokat, ehhez képest meggyengült.

www.hirado.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megcsípte a darázs a zöldségesnél dolgozó férfit a szentendrei piacon – A helyszínen életét vesztette… Kedves ember volt, Isten nyugosztalja!

Megcsípett egy darázs egy embert szerda délelőtt a szentendrei piacon. A BudaPestkörnyéke.hu úgy tudja, a helyi zöldséges alkalmazottját támadta...

A világ “baráti és Orbán Viktorral ellenséges” része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi beszédére

A világ "baráti és Orbán Viktorral ellenséges" része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi, a CPAC-konferencián mondott beszédére - értékelt...

Így dolgoznak rendőreink – videó

Így fogták el a veszélyes bűnözöt.. Videó itt! Hirmagazin.eu

A szeder finom, édes és egészséges

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a...
facebook