1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Nógrádi: Mostantól bárhol, bármikor bekövethezhet hasonló támadás

Dátum:

Megosztás:

forrás: M1/Ma délután

A mali biztonsági erőknek semmi esélyük arra, hogy felszabadítsák a szállodát. Legfeljebb arra, hogy mindenkit felkoncoljanak.

A biztonságpolitikai szakértő szerint szinte lehetetlen védekezni az olyan terrorakciók ellen, mint amilyen Maliban történt.

Párizs után ez biztosan tudatos támadás volt francia katonák, intézmények ellen – értékelte a bamakói túszdrámát Nógrádi György az M1-en. A cél a franciák megszégyenítése és meggyengítése, amit nem fognak elérni, de tény, hogy erre a merényletre sem készült fel a világ – vélekedett a szakértő.

Nógrádi: Mostantól bárhol, bármikor bekövethezhet hasonló támadás

Ami most történik, az legjobb példája az aszimmetrikus háborúnak, amikor nem tudni, ki, mikor és hol támad, ezért bárhol, bármikor bekövetkezhet hasonló támadás – tette hozzá Nógrádi, aki szerint, ha a Nyugat képtelen megsemmisíteni vagy legalább drasztikusan visszaszorítani a nemzetközi terrorizmust, akkor hasonló támadásokra naponta fel lehet készülve.

A Mali Köztársaság nyugat-afrikai állam, a térség második legnagyobb országa. Hivatalos nyelve a francia, annak nyomán, hogy a területet a franciák az 1800-as évek végén gyarmatosították. A mai Mali Köztársaság 1960-ban jött létre, miután a Szudáni Köztársaság és Szenegál különvált. Az első elnök Modibo Keïta lett. Kormányzata szocialista jellegű, államosító gazdaságpolitikát folytatott és szoros kapcsolatokat épített ki a szocialista országokkal. 1968-ban Moussa Traoré katonai puccsot hajtott végre, és diktátorként 1991-ig volt hatalmon. Egypárti államában tőkés jellegű gazdasági reformokat hajtott végre. Az 1992. évi demokratikus választáson Oumar Konarét választották elnökké, majd 1997-ben újraválasztották. Konaré küzdött a korrupció ellen és gazdasági reformokat vezetett be. 1999-ben csatlakozott az afrikai régiószervezethez. Az ország 2000–2001-ben az ENSZ BT tagja volt. A 2002. évi demokratikus elnökválasztáson Amadou Toumani Tourét választották meg utódjául. A volt elnök, Konaré lett az Afrikai Unió elnöke 2003-ban. 2012. március 21-én lázadó katonák újabb puccsot hajtottak végre és elfoglalták a stratégiailag fontos pontokat a fővárosban. Mali északi részén iszlamista fegyveresek gyakorolták a hatalmat, több nagyvárosban is. 2013-ban francia vezetéssel koalíció alakult, hogy az ország északi részét megtisztítsák. Majd Ibrahim Boubacar Keïtát választották meg államfőnek. Bamako viszonylag fiatal város, 95 éve a fővárosa Malinak, ahol jelenleg is francia csapatok állomásoznak.

A szakértő úgy értékelte, a mostani akció a ma kezdődött rendkívüli EU-csúcsra is csattanós válasz lehetett. A mali biztonsági erőknek semmi esélyük arra, hogy felszabadítsák a szállodát, legfeljebb arra, hogy mindenkit felkoncoljanak. Talán a Maliban állomásozó nemzetközi erők hatékonyabbak lehetnek, de így is sok halott várható – mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...