-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Nógrádi: Kurz közeledni fog a V4-ekhez (+videó)

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Sebastian Kurz történelmi választási győzelme tartja lázban Európát, ugyanakkor még számos nyitott kérdés van, például hogy kivel köt koalíciót. Egy valami azonban biztosnak látszik, hogy a V4-ekhez közeledni fog.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta: Sebastian Kurz teljesen más, mint a német szociáldemokrata Martin Schulz, aki 8 általánossal akart kancellár lenni. Az osztrák politikus 25 évesen államtitkár, 27 évesen külügyminiszter volt, 31 évesen pedig kancellár lesz.

A szakértő szerint Kurz tényleg tehetséges és mindent megfordított, többek között a párt színét is lecserélte feketéről a világoskékre, pár hónap alatt mindent átszervezett, a mélypontról hozta vissza a néppártot. Tömegek álltak ki mögötte, döntően fiatalok, de az is említésre méltó, hogy a nők többsége is őt választotta. A férfiaknál a fiatalok és a nyugdíjas korosztály szavazott rá, a középréteg ugyanakkor nem.

Sebastian Kurz. Fotó: EPA/Georgi Licovski

Nógrádi György azt is kiemelte: Kurz-nak van egy karizmája, ő ezzel nyert és vezette győzelemre az ÖVP-t. Először fordult elő Ausztria történetében, hogy a koalícióban lévő „második” párt nem leamortizálódik, hanem úgy előzi meg az első helyen a kormányzó partnerét, hogy az közben megtartja a szavazati arányát.

A műsorban az is elhangzott, hogy Kurz ahelyett, hogy a kampányban balra helyezkedett volna, és ezzel a szocdemektől szerez szavazókat, ő pont az ellenkezőjét csinálta: nagyon sok fontos kérdésben ismét konzervatív irányba indult el – ezzel pedig szavazókat szerzett vissza. Ilyen például, hogy elítélte az egyneműek házasságát, fel mert lépni Merkel ellen, a migráció kérdésében pedig kőkeményen fogalmazott. A szakértő felhívta a figyelmet: Kurz közeledik a V4-ekhez, szerinte amit Orbán Viktor csinált a bevándorláspolitikában, az egy elfogadható példa.

A leendő kancellár külügyminiszterként számos alkalommal össze is hívta a balkáni országokat, miszerint egy feladat van, mégpedig a migráció megállítása, bármi áron.

Arra a kérdésre, hogy vajon teljesen kizárt-e, hogy összeálljon az eddig regnáló szocdem-néppárti nagykoalíció, azt felelte: nem tartja kizártnak, nyilván Kurz mindkét nagy pártnál puhatolózni fog. Nyugat-Európából pedig nyomás alá fogják helyezni az egyesek szerint szélsőjobboldali Szabadságpárt miatt. Végső soron azzal fog összeállni, amelyik a néppártnak előnyösebb.

Kulcskérdés a szakértő szerint az is, hogy Merkellel hogyan tud majd kijönni, hogyan alakulnak a német kancellár koalíciós tárgyalásai.

A teljes adást itt nézheti meg:

Forrás: M1, maeste / hirado.hu

Videó: youtube

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...

Hajófelvonulással nyitották meg a farsangot Velencében – videó

Egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig...

Ítéletidő és lavinaveszély Ausztriában – videó

Ausztriában egész hétvégén erős szelek és hóviharok tomboltak. Az óránként száz kilométeresnél is erősebb szelek fákat csavartak ki, tetőket...

Nagy erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, több százan meghaltak .. – helyszíni közvetítés – videó

Rengeteg épület összeomlott és emberek rekedtek a romok alatt, így az áldozatok száma folyamatosan nő. A jelentések szerint a...