17.3 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Nő a migránsok száma Szerbiában

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Míg az idei év első három hetében naponta legfeljebb 1500 embert vettek nyilvántartásba a szerb-macedón határon, az utóbbi két napban 24 óra alatt majdnem háromezren érkeztek – jelentette ki újságíróknak Mirjana Milenkovski, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai képviselője szerdán.

 Nő a migránsok száma Szerbiában

Mint mondta, a legtöbb migráns továbbra is Macedónia felől lép be Szerbiába, de naponta körülbelül százan Bulgária felől is érkeznek, és mindenki Horvátország felé akarja folytatni az Európai Unióba vezető útját.

Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda reggeli híradójában elmondta: a szerb-macedón határ melletti Presevó és a szerb-horvát határnál található Sid között útvonalon jelenleg körülbelül 1500-1800 migráns van.

November közepe óta Macedónia, Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba.

A határellenőrzésen múlt szerdán tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. Aleksandar Vulin leszögezte: „ez a szabály Görögországtól Berlinig érvényben van”.

A miniszter néhány napja közölte: egyértelmű uniós állásfoglalásra van szükség a migránsválság kezelésével kapcsolatban, ugyanakkor – tette hozzá – Szerbia ugyanúgy fog eljárni, ahogyan a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő többi állam.

A szabadkai Pannon RTV szerb-horvát határnál készített beszámolója szerint viszont a szűrések ellenére egyre több a gazdasági bevándorló a migránsok között, valamint sok köztük a nő és a gyerek. Huszonnégy óra alatt mintegy négyezren utaztak tovább a szerb-horvát határról az Európai Unióba – írta honlapján a Pannon RTV.

Akik megfelelő iratok híján nem kelhetnek át a szerb-horvát határon, Belgrádba mehetnek, és 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ezt a szabályt azonban nem mindenki tartja be, arról pedig egyelőre nincsenek információk, hogy mi lesz azokkal, akik túllépik a határidőt, vagyis a hatóságok Macedóniába vagy származási országukba toloncolják-e vissza a gazdasági bevándorlónak minősülőket.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és...

Kiesés! A Honvéd kikapott a Puskás Akadémiától, búcsúzik az élvonaltól

A labdarúgó NB I 33., utolsó fordulójában a Budapest Honvéd izgalmas hajrá után 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától,...