16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeFőhírekKülföldNincs miről tárgyalniuk a magyar bizottsággal a volt finn külügyminiszter szerint

Nincs miről tárgyalniuk a magyar bizottsággal a volt finn külügyminiszter szerint

Erkki Tuomioja szerint a NATO-bővítésről szóló látogatás Orbán Viktor belpolitikai játszmájának része.

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a Hende Csaba (nyitóképünkön) vezette képviselőcsoport közelgő helsinki útját, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól. Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak – nyilatkozta a Demokraattinak a szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt. A cikket a 444.hu szemlézte.

A négyfős kormánypárti képviselőcsoportnak Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller-Baross Ernő még a tagja, és a jövő héten látogat Stockholmba és Helsinkibe.

A látogatás oka, hogy a februári végi balatonfüredi frakcióülésén „hirtelen kiderült”, hogy a képviselők megosztottak a kérdésben. A tagállamok közül Magyarországon kívül már csak Törökország nem szavazott eddig a NATO újabb bővítéséről, miután tavaly az ukrán-orosz háború miatt mindkét ország a felvételét kérte.

Kocsis Máté frakcióvezető beszámolója szerint „többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. A felvetést Szijjártó Péter külügyminiszter is jogosnak nevezte, aki szintén összekötötte a NATO-bővítést a magyar demokrácia és jogállamisággal kapcsolatos bírálatokkal és uniós eljárásokkal: „Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?” – emlékeztet a magyar portál.

Szijjártó szónoki kérdésével összhangban Tuomioja felhívta a figyelmet, hogy a magyar politikai retorikát „erősen áthatják a sérelmek, és a bocsánatkérés követelése”. A finn lapnak szintén nyilatkozó Matti Vanhanen házelnök azt hangsúlyozta, ahogy a NATO és az EU két külön szervezet, Finnország és Svédország felvétele és az uniós pénzek között nincs összefüggés.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem