3.1 C
Budapest
2022. november. 26. szombat

Nincs ennél kiszolgáltatottabb helyzet egy támadó kutyával szemben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Egy postai kézbesítőit ért súlyos sérülés miatt az kutyatartás szabályaira hívták fel a lakosság figyelmét Pécsett. A polgármesteri hivatal közleményt juttatott el az ebtartókhoz, amelyben nemcsak a jogszabályokra emlékeztetett, hanem arra is, hogy milyen büntetés jár azoknak, akik nem tartják be azokat. Ez csak egy eset a sok közül.

Minden esetben a kutyatulajdonos felelőtlensége, ha utcára kerül egy eb. Bár ősszel az ivarzási ciklus miatt a kanok aktívabbak, és gyakrabban szöknek meg otthonról, mint általában, ám akkor is a gazdának kell ezt megakadályoznia. Az ő vállát nyomja a felelősség, ha bármit elkövet házi kedvence – tette egyértelművé Koleszár István, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

támadó kutyaIllusztráció. MTI Fotó: Kovács Attila

A hangsúly a felelős állattartáson van, ehhez ismerni kell a jószágot, és meg kell tanítani neki, hogyan kell viselkednie közterületen sétáltatva, pórázon, adott esetben szájkosárban. Erre otthon is lehet oktatni, csak nehezebb, mint ha szakember veszi kezelésbe. A kutyaiskolákban jóval hamarabb lesz jól képzett egy eb – magyarázta.

Póráz mindig kell 

A jogszabályok egyébként komolyan szabályozzák a kutyatartást. Azt nem írják elő, hogy egy ingatlan területén milyen anyagú és magasságú kerítés mögött kell lennie a házörzőnek, azt viszont igen, hogy meg kell gátolnia az elszökést, továbbá hogy az utcáról ne érhesse inzultáció az állatot, és az se tudja fenyegetni a járókelőket. Bizonyos szükséges esetekben külön kenel, kerítés építésére is kötelezhetik a gazdát. Közterületen csak olyan vezetheti a kutyát, aki annak felügyeletére, féken tartására képes. Belterületen csak pórázon lehet ezt megtenni, a szájkosár csak tömegközlekedési eszközökön kötelező – fejtette ki Lovász István, Pécs jegyzője.

Csak ne feküdjön le!

Mi van azonban, ha nem egy jól nevelt és megfelelően sétáltatott kutyával találkozunk össze az utcán? Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke szerint a legfontosabb, hogy semmiképp se kezdjünk el futni, mert utol fog érni minket, mivel menekülő zsákmánynak tekint bennünket, és ösztönből rögtön ránk támad. Soha ne feküdjünk le, annál kiszolgáltatottabb helyzetet nem is lehet elképzelni. Inkább próbáljunk mozdulatlanok maradni, nagyon határozottan segítséget kérni, vagy rákiabálni a kutyára, az esernyőt, vagy a táskát magunk elé tartva. Ezután óvatosan, hátrálva hagyjuk el az eb környékét. Közben kerüljük a szemkontaktust, hisz az plusz agresszivitást ébreszt a kutyában – magyarázta a hatékony védekezés technikáját a szakértő. És persze nem szabad pánikolni, mintha az olyan könnyű lenne.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tragédia a zuhanyzóban! Áramütésben halt meg egy zuglói nő, az önkormányzat elismerte a felelősségét

Zuhanyozás közben rázta meg az áram az édesanyát, aki életét vesztette egy zuglói önkormányzati lakásban. Két ízben is jelezte...

Tűz volt egy családi házban, egy kétéves gyermek életét vesztette.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2022. november 24-én 14 óra 17 perckor érkezett bejelentés arról, hogy tűz...

Idén is lesz elég fenyő, de jelentős drágulás lesz a tavalyi árakhoz képest..

Százalékban kifejezhető a drágulás. Bár a hazai fenyőtermelők nagy többsége idén nem emelt árat, a kereskedők viszont igen. Így...

Nem vonhatók felelősségre a budapesti romkocsmában balhézó amerikai katonák – Pedig mindenkit kiütöttek

Mint kiderült, a napokban egy budapesti romkocsmában balhézó amerikai katonák a tengerészgyalogság emberei voltak. Az USA nagykövetsége ugyan együttműködik...