Home Főhírek Belföldi hírek Nézőpont: Negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz

Nézőpont: Negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz

0
nezopont

Az EP-választás óta negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz–KDNP az ellenzéki pártok előtt, a kormánypártok népszerűsége továbbra is 50 százalék felett van.

Az ellenzéki pártok szimpatizánsi köre ezúttal is alacsonyabb, a második helyért folytatott virtuális versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej fej mellett áll – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült, júliusi közvélemény-kutatásából.

A teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz–KDNP előnye, a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum 6, az MSZP–Párbeszéd-szövetség pedig 5 százalékon áll, vagyis továbbra is egy számjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében.

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz–KDNP előnye 40 százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson 52 százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik az EP-választáson elért eredményükkel. A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el a pártok a listán.

Vagyis Gyurcsány Ferenc pártja nem tudta leszakítani magáról a Momentumot. A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP–Párbeszéd-szövetség a biztos szavazók esetében 7 százalékon áll, vagyis Tóth Bertalanék vesszőfutása továbbra is folytatódik. A Jobbik támogatottsága továbbra is egy számjegyű: 9 százalékpontos eredményt érnének el egy most vasárnap esedékes voksoláson listán, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért 5 százalékpontos támogatottságot a női társelnök nélkül maradt LMP (3 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék) sem éri el.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása  július 2. és július 28. között készült 5 ezer fő személyes megkérdezésével.

hirado

Exit mobile version
Megszakítás