16.3 C
Budapest
2024. május. 20. hétfő
HomeFőhírekKülföldNézd meg a nemzetközi sajtótájékoztatón történteket, ami az EP-vita után volt! (A...

Nézd meg a nemzetközi sajtótájékoztatón történteket, ami az EP-vita után volt! (A cikk élőközvetítést tartalmaz) Nézd meg, oszd meg!

Visszautasítom, hogy a bevándorláspárti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket – mondta felszólalásában Orbán Viktor az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről szóló vitán. Kövesse velünk az eseményeket percről percre!

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke beszédében úgy fogalmazott, tudja, hogy a testületnek már kialakított álláspontja van, és meg fogja szavazni a jelentést, ezt pedig a hozzászólása sem változtatja meg, mégis eljött.

Élő közvetítés a Hiradón, (kisérd figyelemmel) itt:

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/09/11/ma-vitaznak-a-sargentini-jelentesrol-itt-nezheti-eloben

Nem egy kormányt, hanem egy országot és népet fognak elítélni. Azt a Magyarországot fogják elítélni, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának. Azt a Magyarországot, amely munkájával és ha kellett vérével járult hozzá a nagyszerű európai történelemhez. Azt a Magyarországot, amely fellázadt és fegyvert fogott a szovjetek ellen, és súlyos véráldozatot hozott a szabadság és demokrácia érdekében. Ha pedig kellett, megnyitotta határait a keletnémet sorstársak előtt – mondta a magyar kormányfő.

Most pedig azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, ők akarják elítélni az antikommunista, magyar szabadságarcosokat – mondta.

A magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség becsület kérdése. A jelentés viszont sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.

A jelentésben azt állítják, hogy a magyar nép nem elég megbízható, nem tudja, hogy mi az érdeke. Azt hiszik jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek. A jelentés nem adja meg a tiszteletet, kettős mércét alkalmaz, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti az európai szerződést – mondta.

A demokrácia és a  szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés – hangsúlyozta. Erkölcsi ítéletet akarnak mondani, és megbélyegezni egy országot. Felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében ki akarnak rekeszteni az uniós döntésekből, megfosztanák Magyarországot attól, hogy saját érdekeit képviselje – tette hozzá.

Vannak és lesznek is még viták, mert a magyarok különbözőképpen gondolkodnak az európai kereszténységről, más nézeteket vallanak a migrációról, de a különbség nem adhat okot a megbélyegzésre és a kirekesztésre.

Mi, magyarok nem hallgattatnánk el azokat, akik nem értenek velünk együtt – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, 2010-ben és 2014-ben is többség szavazott rájuk. Az EP-ben ők a legsikeresebb párt. Az ellenfelek érthetően nem boldogok a sikerektől, de bosszút állni azért, mert nem őket választották, nem tisztességes és nem európai.

A jelentést írók alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Megfelelő tényfeltárás nélkül döntenek. A jelentés 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmaz, amit minden képviselő megtekinthetett – sorolta a magyar kormányfő.

A mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük. Magyarország nevében én több kompromisszumot is kötöttem, több területen is. Ez a jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta Orbán Viktor.

Ha ez felrúgható, mi értelme bármilyen egyezséget kötni? – fogalmazott.

Minden tagállamnak joga eldönteni, miként rendezi be saját életét, saját országában. Mi megvédjük a határokat, kerítést építettünk és megállítottuk a migránsokat, megvédtük Magyarországot és Európát. A mai eset az első, amikor az EU elítéli saját határőreit – mondta.

Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek döntöttek: nem akarnak bevándorlóország lenni. Akármilyen döntést hoznak, Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja jogait, ha kell önökkel szemben is. Készen állunk a választásra, ahol a jövőről dönthetünk, visszahozhatjuk a demokráciát az európai politikába – mondta Orbán Viktor.

Michał Boni hangsúlyozta, Európa a közös lehetőségek és értékek családja. Ennek az Európának keresik most a jövőjét. A magyarok mindig is nagyra értékelték a szabadságot, de ezeket most Orbán Viktor fenyegeti. Kommunista módon üldözik a civil szervezeteket – fogalmazott.

Anna Záborská nyugtalanítónak nevezte azt, amit Timmermans mondott. Úgy vélekedett, ha elindul a  hetes cikkely szerinti eljárás, az nem fogja megoldani a problémákat.

Kósa Ádám hangsúlyozta Magyarország 2010 áprilisában döntött, ekkor Magyarország megújításához hozzá fogott Orbán Viktor és kormánya. A siket politikus szerint ez azonnal feltűnt mindenkinek, 2011 januárjában máris boszorkányüldözést emlegettek. Szerinte a magyaroknak világos jövőképük van, kiállnak gyökereik mellett.  Hangsúlyozta, nem kérnek az illegális bevándorlástól,  kioktatást azokban a kérdésekben, amik rájuk tartoznak. Kiolvasható a jelentésből, hogy Magyarország kinek szúr most szemet. Úgy vélte, ki kell mondani, hogy nem Magyarország és az unió érdekeit szolgálja ez a jelentés.

Juan Fernando López Aguilar úgy fogalmazott, a demokrácia és az illiberális szó kizárják egymást. Szerinte az OECD és az emberi jogi biztos nem véletlenül mondja azt Magyarországgal kapcsolatban, hogy meg kell húzni egy vonalat. Szerinte aktiválni kell a hetes cikk szerinti eljárást.

Anna Maria Corazza Bildt szerint a jelentéssel nyílt dialógust akarnak a magyarokkal elérni. Véleménye szerint Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét. A néppárti frakció nem adja fel  identitását, és remélhetőleg Orbán Viktor is visszatér az iránytűhöz – mondta.

Patrizia Toia szerint a liberális demokrácia nem tökéletes, de nem is halott. Elég erős, hogy a jogaiért hajóra szálljon – mondta. Szerinte mindenki elmondhatja véleményét az EP-ben, Magyarország pedig nagy támogatást élvez az EU részéről.

Peter Lundgren svéd képviselő azt mondta, ijesztő látni, hogy demokratikusan megválasztott politikusokkal szemben mit csinálnak. Összeollózott anyagnak nevezte a Sargentini-jelentést. Az unió Magyarország szuverenitását próbálja korlátozni.

Járóka Lívia fideszes képviselő hangsúlyozta, meg kell állítani a jelentést. Szavazni kell ellene. Mint mondta, egy egészségesebb, jobb Európában reménykednek. Sok munkát fektetett abba a munkába, hogy a romákat képviselje. Szerinte a néppárti politikusokat megvezették. Magyarország ugyanis mindent elkövet a cigány gyermekekért. A hetes cikkely szerinti eljárást megindítását meg kellene akadályozni – mondta.

Niedermüller Péter, a DK képviselője hangsúlyozta, közte és Orbán Viktor között nincs azonos gondolkodás. Szerinte Magyarországon a politikai ellenzéket mind hazaárulónak nevezik, a jelentés célja azonban az, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba. Abban ugyanakkor igazat adott a magyar miniszterelnöknek, hogy Európa jövőjéről van szó.

Christine Revault D’Allonnes Bonnefoy francia képviselő hangsúlyozta, a demokratikus elvek és az EU-s alapelvek ugyanazok. Magyarország csatlakozása előtt és után is ugyanazok maradtak, viszont a magyar politikai elit megváltozott – vélekedett. Minél gyorsabban aktiválni kell a hetes cikkely szerinti eljárást. A cél a magyar polgárok jogainak megvédése – hangsúlyozta.

Sean Kelley bátornak nevezte, hogy Orbán Viktor szembemegy a kritikával. Mint mondta, olvasta a jelentést, véleménye szerint túl sokszor kellett az Európa-ellenes retorikáról beszélni. Súlyosan aggasztónak nevezett bizonyos magyar kormányzati eljárást. Úgy fogalmazott, őszinte válaszokat várt Orbán Viktortól. Szerinte választói jogosan kérdezik őt arról, van-e még helye a Fidesznek az Európai Néppárton belül.

Anders Primdahl  Vistisen úgy vélekedett, a  vitát figyelve tragikomikus, ami itt zajlik. Tárt karokkal fogadták az új országokat, azonban ha folytatódnak a támadások Magyarország és Lengyelország ellen, az egyetlen eredmény az, hogy az európaiak az egész folyamatot fogják megkérdőjelezni – mondta. Hinni kell a magyarokban és a magyar emberekben – fogalmazott.

Iratxe García Pérez szerint az alapszerződés második cikke rögzíti, hogy férfiak és nők egyenlők. A magyar kormány azonban szerinte ezzel szembemegy. Véleménye szerint Orbán Viktor a magyar népet tartja pajzsként maga elé.

Frank Engel úgy fogalmazott, unja már, hogy az uniós pénzek „eltűnnek”. Nem azért jó a magyar gazdaság, mert jó a munkaerő – mondta, hozzátéve, tudni kell, hogy elmennek az emberek külföldre.

Monica Macovei  román képviselő szerint egy nemzetet nem  lehet sokáig manipulálni. Amennyiben Budapestről van szó, azt láthatjuk, hogy a moszkvai gyakorlatot veszi át egyre jobban a miniszterelnök – mondta, hozzátéve, hogy egyre illiberálisabb az a demokrácia, ami Magyarországon van.

Cécile Kashetu Kyenge nem a magyar emberek ellen hozott döntésnek nevezte a jelentést. Szerinte Magyarország veszélyes példát adhat bármely más országnak is. A jelentés mellett fognak szavazni, mert nem ülhetnek ölbe tett kézzel – fogalmazott.

Gál Kinga fideszes EPP-képviselő szerint a magyar állampolgárok felháborodva figyelik, hogy meg akarják őket védeni önmaguktól, mert állítólag nem gyakorolhatják szabadon vallásukat. Miközben mindennek semmi köze a valósághoz. Hangsúlyozta, ellenzi a jelentés megszavazását, sőt felháborodását fejezte ki, hogy valótlanságokra alapoznak a jelentésben leírtak. Ez egy politikai eszköz, hogy megbüntessék Magyarországot, illetve, hogy az EP-választások előtt minél jobban megosszák az Európai Néppártot.

Harald Vilimsky osztrák képviselő szerint kijelentette, bűnözőnek próbálják beállítani Orbánt, azonban ő egy európai hős, aki megállította a migrációs hullámot. Hangsúlyozta, ő volt az egyetlen, aki az európai szabályokat végrehajtotta, ezért támadások célpontjává vált.

Jussi Halla-Aho felszólalásában hangsúlyozta, Magyarországon vannak gondok a korrupcióval, a nemzeti kisebbségek helyzetével. Úgy fogalmazott, egyetért a magyar politikával, de szerint ugyanakkor a multikulturalizmus európai értékekké vált Európában.

Bernard Monot köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy új reménységet adott. A politikus szerint Magyarország méltóságát megőrzi, megvédi és ez dicséretre méltó. A magyar nép saját nemzeti identitását büszke, amit Orbán Viktornak meg is kell védenie – fogalmazott.  Nemmel fog szavazni, éljen a Fidesz, éljen Magyarország – fejezte be hozzászólását.

Újhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint Orbán Viktor hazudik otthon és az EP-ben is. Orbán Viktor azt a rezsimet akarja megvédeni, amit felépített Magyarországon. Ezért elvette az uniós forrásokat a magyar emberektől.

Othmar Karas hangsúlyozta, az értékek és a jog nem ismernek pártpolitikai ügyeskedéseket. Szerinte a liberális demokrácia korszaka nem zárult le, szemben azzal, amit Orbán Viktor mond. Tiszteletben kell tartani az alapjogot. Közös érdek az, hogy egy rendezett jogállami párbeszéd folyjék, ugyanis az Európai Unió hitelességéről van szó – mondta.

Mara Bizotto szerint Soros György holnap meg fogja támadni az Európai Parlamentet. Hangsúlyozta, támogatják Magyarországot és Orbán Viktort, ugyanazokért az értékekért küzdenek. Úgy fogalmazott, a választások után igazságos demokrácia vár a polgárokra, együtt építenek fel új, szabad Európát.

Aymeric Chauprade szerint Európai saját legitimitását rombolja le. Súlyos felelősség a történelemmel szemben, ahogy Magyarország cselekszik több kérdésben is – mondta.

Eva Joly kiemelte, nem csatlakozik az Orbánt támadókhoz, ugyanakkor szerinte az emberi méltóságot és szabadságot is fontos megőrizni, ez európai kötelezettség. A politikus úgy vélte, ezeket az értékeket a magyarok érdekében kell megvédeni, mert a jelentés nem egy országot, hanem a magyar kormány bizonyos gyakorlatait ítéli el. A cél, hogy megvédjék a magyar embereket Orbán Viktortól és kormányától – mondta.

Nadja Hirsch szerint a jelentés jól felvázolja azt, mi zajlik Magyarországon. Úgy vélte, arról van szó, hogy a saját polgáraiban nem bízik az állam. Fel kell emelni az EP-képviselőknek a hangjukat azokkal az országokkal szemben, akik támogatják Magyarországot is – hangsúlyozta.

Branislav Skripek szerint többről szól a vita, mint egy nemzetről, Európa jövőjét alakítják ki. Egyesek azt szeretnék, hogy minden közép- és kelet-európai ország Brüsszel téves iránymutatásait is kövesse. Eltérő vélemények vannak Európán belül – mondta.

Tanja Fajon szerint a vita nem Magyarország ellen irányul. Mint mondta, az ő országa, Szlovénia egy toleranciára épülő politikát véd meg, ami határokon túlterjed. Európa most biztonságban él-e Budapesten, mint Párizsban. A jelentés sérti a magyarokat, ez ellen fel kell lépni – hangsúlyozta- Az EP-ben ismét beszélni kell a jogállamiság helyzetéről, Magyarország nem érdemli meg azt, hogy valaki az alapértékeit meg rendítse – mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a Sargentini jelentés mellett szavaz ezek ellenére.

Roberta Metsola úgy fogalmazott, többet érnek az értékek mint a papír. Európa egy remény, egy ígéret – mondta.  Globális értékeket kell képviselni. Egy európai nemzet nagy tesztje az, hogy mennyiben védi meg ezeket. Ha mindezek ellenére továbbra is fenyegetik értékeinket, mint Magyarországon, akkor lépni kell – jelentette ki.

Balczó Zoltán közölte, a népszavazásnál tartózkodni fog, így nem támogatja a migrációpárti jelentést,  nem fogadja el az eljárás elindítását.

Auke Ziljstra úgy fogalmazott, ez az állásfoglalás támadás Magyarország ellen  antidemokratikus. A szabadságot és értékeket Magyarország tiszteletben tartja. Orbán Viktor visszatartotta az illegális migrációt, jobban védte Európát mint az EU – mondta. A civil társadalom harcol az elnyomás ellen, ezért Sargentini jelentését támogatják – mondta.

Malin Björk úgy fogalmazott, a demokrácia nem egy olyan dolog, amit néha választunk, néha nem. Ez alapvető a munkánk működéséhez – tette hozzá.

Romeo Franz szerint a valódi béke a különbségek elfogadásával jöhet létre.

Philippe Lamberts a Zöldek vezetője szerint Európa az emberi jogok tiszteletben tartásán is alapul, a kisebbséghez tartozó emberek jogait is beleértve. Ezeket veszélyezteti Magyarország, és ez nem a magyar embereket támadja, hanem a magyar kormány által hozott döntéseket, fellépéseket. Az EU-hoz való tartozás kötelezettséggel és felelősséggel is jár. A Sargenitini-jelentés pedig alkalmat teremt az EP számára, hogy a szavakat tettek kövessék.

Marek Jurek lengyel konzervatív képviselő véleménye szerint a fellazulás állapotában van, éppen a mai viták miatt, mégpedig azért, mert ki akarják zárni Magyarországot a vitából. A változásokat el kell fogadni és párbeszédet kell folytatni azokkal az országokkal – fogalmazott.

Josef Weidenholzer képviselő úgy fogalmazott, a mai vita benne lesz a történelemkönyvekbe. A politikus szerint a közös értékektől való elmozdulásról van szó. Állást kell foglalni, amikor az unió alapvető értékeit támadja valaki, nem egy tagállam ellen fordulnak, hanem a közös érdekeket védik – mondta.

Szájer József fideszes EP-képviselő felszólalását a korábban felszólaló Marie-Christine Vergiathoz intézett szavakkal kezdte. Úgy fogalmazott, Vergiat asszony, ön egy kommunista. Van önnek bőr a képén, hogy bennünket oktasson ki arról, mi a demokrácia és a jogállamiság? A jelentés egy hazugság, és pont azokra lenne igaz, akik Magyarországot támadják – mondta.

Morvai Krisztina független képviselő szerint két európai uniós miniszterelnököt is meghallgattak ma az EP-ben, e két egymásnak feszülő értékrend közül kell választani 2019 májusában. Cipras görög miniszterelnökre hivatkozott, aki elmondta mi történt az országában a tömeges migráció befogadása után, mecsetépítések. Mi, magyarok a nemzetközi valutaalapot hazaküldtük, nemet mondtuk a tömeges migrációra, megvédtük saját és európai határainkat, védjük az európai keresztény gyökereket és értékeket.

Marie-Christine Vergiat, az Egységes Európai Baloldal elnökségi tagja felhívta a  figyelmet, olvassák el a jelentést, ez ugyanis az Európa Tanács, a Velencei Bizottság véleményére támaszkodik. Nem a magyar nép ellen szól.

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője úgy fogalmazott felszólalásában: kényelmetlen az igazság. Felháborodva szólalt fel, majd elmondta, szereti Magyarországot, ezért is tartja különösképpen sajnálatosnak, hogy Orbán Viktor szerint a lépés, a jelentés a magyar nép ellen irányul.

Manfred Weber az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke fontos döntésnek nevezte a szavazást. Úgy fogalmazott, tudni kell, mit gondolunk az európai életformáról. Mint mondta, frakciója nem érti, hogyan lehet az, hogy a Közép-európai Egyetem kritikus helyzetbe került Magyarországon, hiszen a tudományos élet szabadsága alapvető érték Európa számára. Demokráciában a többség irányít, egy jól működő országban a civil szervezetek is fontosak, átláthatóságot szeretnének látni – mondta.

Lehetünk különböző véleményen migráció kérdésében, azonban ha kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, akkor a dzsihadisták útjára lépünk és megosztjuk az országainkat. Az emberi jogok mellett kell kiállni – tette hozzá.

Marie-Christine Vergiat, az Egységes Európai Baloldal elnökségi tagja felhívta a  figyelmet, olvassák el a jelentést, ez ugyanis az Európa Tanács, a Velencei Bizottság véleményére támaszkodik. Nem a magyar nép ellen szól.

Nigel Farage brit függetlenség párti képviselő: Hála az égnek egy európai ország kiáll országáért és népéért. Meg akarják fosztani Magyarországot több mindentől is, mert volt mersze kiállni Soros Györggyel szemben, aki 15 milliárd dollárral próbálta romba dönteni a demokráciát, és Magyarországon támogatja az illegális migrációt. Helyes, hogy kiállt ez ellen, és bátorsága van ezt kimondani. Csatlakozzon a Brexit klubjához – ajánlotta Orbánnak.

Nicolas Bay, az ENF-frakció vezetője felszólalásában kijelentette, Sargentini jelentése szerint Orbán Viktor lebecsüli a parlamentet. Nem jelentésről, hanem vallatásról van szó, boszorkányüldözésről, ahol csak terhelő bizonyítékok szerepelnek. Csak a magyar kormány konzultált a polgárokkal, hogy közösen oldják meg a migráció kérdését. Azt hangoztatják az EP-ben, hogy multikulturalizmus van, azonban ezen ideológiákkal szemben Orbán Viktor a valódi védelmezője a civilizáció értékeinek – fogalmazott.

Maria Noichl, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselője felszólalásában azt mondtaOrbán Viktor a nők esetében a tetteseket védi, amiért nem szavazza meg Budapest az isztambuli egyezményt. A nőket egyenrangú partnerként kell kezelni, a nők jogai nem képezhetik alku tárgyát Európában – mondta.

Maite Pagazaurtundúa Ruiz liberális képviselő hangsúlyozta, hogy a Velencei Bizottság és az EBESZ is aggályainak adott hangot a magyar reformokkal kapcsolatosan. A szabályok feladata, hogy az állam túlhatalma ellen védje az állampolgárokat – mondta.

Petra Kammerever szocialista képviselő szerint a kutatás és a média szabadsága, a civil szervezetek helyzete rosszul áll Magyarországon. Legismertebb ténynek a CEU elleni támadást nevezte. A leggyengébbeket támadják, azon szervezeteket, amelyek a migránsok integrációjával foglalkoznak.

Másodikként az Ingeborg Grassle, az Európai Néppárt képviselője német képviselő szólalt fel, aki szerint az EU-s pénzek kezelése romlott, konfliktusok jöttek létre, hiányoznak a vizsgálatok. Csak Lengyelországban rosszabb a helyzet – tette hozzá. Az EU-költségvetésből nagy forrásokat kap az ország, és nem tesz eleget, ezért javasolják az eljárás elindítását.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő vitaindító beszédének elején meglepődését fejezte ki, mert, mint mondta, azt hitte többen lesznek az ülésteremben.

Judith Sargentini, a zöldpárti frakció holland képviselője szólalt fel először. Balra Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A demokráciáról, jogállamiságról és jogokról vitatkozunk Magyarország esetében – kezdte beszédét a jelentéstevő. Kérdés, hogy milyen helyzetben, milyen formában van ma az EU? A szerződés második cikkelye kimondja: az EU alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása, kiemelve a kisebbségi jogokat. Egy pluralista társadalomban tisztelni kell az igazságot és az egyenlőséget, az EU-szerződések aláírásával pedig az országok kötelezettséget vállalnak ezek betartására – tette hozzá.

Judith Sargentini szerint a magyar kormány elnémította a független médiát, rövid pórázra fogta a tudományos élet képviselőit, a független bírákat is korlátozza, meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek, melyek nem. Emellett ellehetetleníti a civil szervezetek életét, ráadásul gyakran EU-s forrásokból táplálkoznak ezek a szervezetek.

A zöldpárti képviselő hozzátette, a jelentése felsorolja azokat az intézkedéseket, amelyek bizonyítják, hogy megvan a kockázata annak, hogy sérülnek az uniós értékek Magyarországon, a júniusi első vita óta pedig semmit sem javult a helyzet, sőt az egyik utolsó független médium is tulajdonost váltott.

Nemcsak az Európai Bizottság feladata, hogy megvédje Európát és a szerződések őre legyen, mindannyian azok vagyunk, feladatunk, hogy védjük az EU-állampolgárok jogait, pluralista, nem diszkriminatív, toleráns és igazságon alapuló módon. Ezért elkerülhetetlen a hetes cikkely szerinti eljárás megindítása, amely bár nagy súlyú döntés, de  ha a ház nem tudja behúzni a féket, akkor nem teljesítik az ígéretet, amit  az EU-állampolgárok felé tettek – mondta.

Megengedjük-e, hogy egy kormány, amely az unió értékeit sérti, következmények nélkül járjon el, vagy biztosítsuk, hogy ne csak papíron írt szavak legyenek ezek – tette hozzá.

Kedvezőtlen lehet a szavazás

A szavazást holnap tartják a jelentésről. Időközben az is kiderült, hogy a szavazásnál a Magyarország számára kedvezőtlen forgatókönyv valósulhat meg, vagyis a tartózkodók szavazatait nem számítják be a szavazatszámláláskor.

A miniszterelnök korábban közzétett egy videót is, amelyben arról beszélt, hogy bosszúra készülnek Magyarország ellen.

A hirado.hu korábban arról is írt, hogy a dokumentumban foglalt vádak túlnyomó részét Magyarország korábban már sikeresen cáfolta a releváns nemzetközi szervezetek előtt, legyen szó akár az Európai Bizottságról, akár a Velencei Bizottságról.

„Orbán Viktor miniszterelnök megvédi Magyarország becsületét az igaztalan vádakkal szemben; kiáll a magyarokért a Sargentini-jelentés kedd délutáni európai parlamenti vitájában” – közölte korábban a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az alkotmányjogász a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: „merev, szigorú tények azt mondatják, hogy 376 képviselő egyirányú igen szavazata kell ahhoz, hogy elfogadják a jelentést.” Ifjabb Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a legnagyobb „probléma” az, hogyha elindul Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás többlépcsős folyamata, akkor azzal nem a kormányt vagy a magyar miniszterelnököt büntetik, hanem a magyar embereket.

Ezt megelőzően még nem volt példa arra, hogy az Európai Parlament bármely tagország ellen kezdeményezze az eljárás megindítását. Lengyelország ellen a tavalyi év vége óta folyik a hetes cikkely szerinti eljárás, azt azonban az Európai Bizottság kezdeményezte.

Forrás: hirado.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work