7.1 C
Budapest
2022. december. 6. kedd

Névnapok november 4.

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

November 4. az év 308. (szökőévben 309.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 57 nap van hátra.

névnapok november 4.
Károly, Karola, János, Karolina, Mózes, Sarolta, Lina, Vitális, Berill, Életke, Nina, Oguz, Boldog névnapot kívánunk!

Események

1083 – Imre herceget szentté avatják.
1846 – Benjamin Palmer szabadalmaztatja a műlábat.
1866 – Az itáliai királyság annektálja Velencét
1876 – Bemutatják Johannes Brahms 1.Szimfóniáját Karlsruheben.
1878 – A Zirc-Pilis-Pásztó apátsághoz kötik a szentgotthárdi apátságot.
1880 – Daytonban (Ohio, USA) James és John Ritty szabadalmaztatja a pénztárgépet.
1916 – Befejeződik a kilencedik isonzói csata az olasz és a Monarchia csapatai között.
1922 – Howard Carter brit régész megtalálja Tutanhamon sírját.
1942 – Erwin Rommel kiadja a visszavonulási parancsot El Alameinnél.
1944 – Bukarestben Constantin Sănătescu tábornok megalakítja második kormányát.
1944 – Fölrobban a forgalommal zsúfolt Margit híd pesti szakasza. Több jármű, köztük egy villamos szerelvény a Dunába zuhan. Sok járókelő és utas életét veszti. (A híd budai szakaszát 1945. január 30-án robbantják föl a németek).
1945 – Magyarországon a parlamenti választásokon a Független Kisgazdapárt abszolút többséget szerez, ennek ellenére koalíciós kormány alakul.
1945 – Megalakul az UNESCO.
1948 – T. S. Eliot megkapja az irodalmi Nobel-díjat.
1952 – Dwight D. Eisenhower lesz az Egyesült Államok 34. elnöke.
1956 – Izraeli támadás a Szuezi-csatorna ellen.
1956 – A szovjet csapatok megszállják Magyarországot, Nagy Imre a jugoszláv követségre menekül, Mindszenty bíboros az amerikai nagykövetségre, a Parlamentben Bibó István marad egyedül, ő képviseli a Magyar kormány jogfolytonosságát. Elhangzik Kádár felhívása az ungvári rádióból, Nagy Imre rádiószózata a nemzethez, Bibó István kiáltványa a néphez, Bibó István üzenetet küld Dwight D. Eisenhower amerikai elnöknek az amerikai nagykövetségen keresztül, a szovjetek utasítására az ungvári rádión keresztül bejelentik a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulását Kádár János, Münnich Ferenc és Marosán György vezetésével. melynek elnöki tisztségét Kádár János tölti be.
1959 – Gyászmisét celebrálnak a magyar forradalom emlékére a kölni dómban, a limai katedrálisban, a São Pauloi Casa Pia kápolnában, Mendozában és Dél-Amerika szinte minden jelentősebb városában.
1966 – Aláírják az amerikai-szovjet egyezményt Washingtonban a két ország közötti közvetlen légi összeköttetés létesítéséről.
1966 – Vihardagály következtében Velence belvárosa víz alá kerül. Ez a város történetének eddigi legmagasabb árvize (194 cm).
1966 – Firenze történelmi belvárosát elönti az Arno folyó, súlyos károkat okozva.
1971 – Magyarországon módosítják és kiegészítik a Büntető törvénykönyvet: a bűncselekményeket társadalmi veszélyességük szempontjából vétségekre és bűncselekményekre osztják, és visszaállítják az életfogytiglani börtönbüntetést.
1977 – Az ENSZ fegyverszállítási embargót rendel el a Dél-afrikai Köztársaság ellen, ez az első kötelező szankció egy tagállam ellen.
1979 – A teheráni túszdráma kezdete: iszlám radikális csoportok megszállják az amerikai nagykövetséget.
1980 – Ronald Reagan győz az amerikai elnökválasztáson és ő lesz lesz az Egyesült Államok 40. elnöke.
1981 – A Magyar Népköztársaság felvételét kéri a Nemzetközi Valutaalapba (IMF) és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankba (Világbank).
1984 – Nicaraguaban 56 év után szabad választásokat tartanak, a szandinisták győztek 63%-kal.
1989 – Az utolsó nagy tüntetés az NDK-ban a határmegnyitás előtt.
1991 – Elfogadják a később alkotmányellenesnek bizonyuló ún. Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényjavaslatot, amely bizonyos esetekben visszamenőleges hatállyal megszünteti néhány súlyos bűncselekmény elévülését. A Fidesz és az MSZP képviselői a törvény ellen szavaznak, az SZDSZ képviselőinek többsége tartózkodik.
1991 – Ronald Reagan megnyitja saját elnöki könyvtárát Simi Valley-ban (Kalifornia). A megnyitón részt vesz George H. W. Bush, Jimmy Carter, Gerald Ford és Richard Nixon is. Ez volt az első eset, hogy 5 amerikai elnök találkozott egymással.
1994 – Magyarországon a rendőrség letartóztatja az Agrobank Rt. vezetőit.
1998 – Magyarország nevében Martonyi János átveszi Strasbourgban Görögországtól az ET Miniszteri Tanácsának soros elnöki tisztjét.
2007 – Talmácsi Gábor A MotoGP 125 cm³-es kategóriájában világbajnok.
2007 – Nicolas Sarkozy francia elnök egynapos látogatásra Csádba érkezik, ahol Idriss Déby Itno csádi államfővel tárgyal. A tárgyalást követően, azzal a három francia újságíróval és négy spanyol légikísérővel hagyja el az országot elnöki különgépén, akiket – október 25-én vettek őrizetbe és – csádi gyerekek Franciaországba történő csempészetével vádoltak meg.
2008 – Barack Obama győz az amerikai elnökválasztáson és ő lesz lesz az Egyesült Államok 44. és egyben első afro-amerikai elnöke.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Itt a döntés: Timi nyerte el Árpa Attila szívét! A Nagy Ő miatt akár gyereket is vállalna a műsor győztese

Három hét után meghozta a végső döntést Árpa Attila. A Nagy Ő hétfői, utolsó adásban már csak két hölgy...

Figyelem! Lőfegyver lehet a TOP-listás körözött személynél! – Ne próbáljátok meg feltartóztatni, hívjátok bármelyik rendőri számot!

Hazai-, európai- és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a nagyon veszélyes rabló, Sütő Ferenc ellen. Forrás és nyitókép: police.hu Hirmagazin.eu

Vlagyimir Putyin kitiltotta az orosz médiából az „LMBT-propagandát”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az LMBT-aktivistáknak a nemi átalakítással...

Hétfő esti szamba – Brazília fesztivált rendezett Dél-korea ellen

Brazília már fél óra után eldöntötte a mérkőzést Dél-Korea ellen. A Selecao ellenfele a negyedöntőben Horvátország lesz péntek...