12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Nemzetközi Energiaügynökség: az idei tél még hagyján, de a következő nagyon nehéz lehet

Dátum:

Megosztás:

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint kemény 2023-ra kell felkészülnünk, jelentős nehézségek elé állíthatja az embereket.

Az európai gáztárolók töltöttsége 90 százalékos jelenleg Fatih Birol szerint, aki a Finn Gazdasági Tanács ülése után válaszolt a kialakult gázhelyzettel kapcsolatos kérdésekre. Az ügyvezető igazgató úgy gondolja, ha nem lesz különösebben kemény a tél, át fogjuk azt vészelni, még ha nem is minden kellemetlenség híján – írja a CNBC.

A legfrissebb hírek itt!

„Jobban örültem volna, ha az európai országok sokkal mozgékonyabbak, sokkal gyorsabban reagálnak az ajánlásainkra. De ahol most tartunk, az nem rossz. Ha nem érnek minket meglepetések politikai és technikai értelemben sem, és ha a tél normális lesz, akkor Európa átvészelheti, itt-ott némi kellemetlenséggel, de kihúzzuk februárig, márciusig” – mondta újságíróknak.

Válasza első felében az IEA 10 pontos tervére utalt, amely arra vonatkozik, hogyan lehetne csökkenteni Európa orosz gázfüggőségét a Kreml ukrajnai invázióját követően.

Február-március környéke az, amikorra Birol szerint 25-30 százalékra eshet a tárolók töltöttsége:

az igazi kérdés az, innen hogyan juthatunk el újra a 80-90 százalékig 2023 telére.

„Most az segített, hogy néhány hónapig még kaptunk gázt Oroszországból, Kína viszont a szokottnál kevesebb gázt importált vergődő gazdasága miatt. Ha azonban jövőre lábra áll a kínai gazdaság és azzal a gázimportja, a márciustól őszig tartó hónapok nagyon nehezek lesznek” – fejtette ki, hozzátéve, hogy már most el kell kezdeni erre az időszakra.

Le is állhat a gázszállítás

Az Eurostat szerint Európa Oroszországból szerezte be tavaly mind a földgáz, mind a kőolaj legnagyobb részét, idén azonban a gázexport Oroszországból az EU-be jelentősen visszaesett.

„A rendelkezésre álló termelési és szállítási kapacitások ellenére Oroszország 2022 eleje óta közel 50 százalékkal csökkentette az Európai Unióba irányuló gázszállításait. A jelenlegi helyzetben nem zárható ki az Európai Unióba irányuló orosz vezetékes gázszállítások teljes leállítása a 2022/23-as fűtési szezon előtt, amikor az európai gázpiac a legsebezhetőbb” – áll a párizsi székhelyű szervezet legfrissebb gázpiaci jelentésében.

A jelenlegi helyzet súlyosságát jelzi, hogy az Orsted energiaipari vállalat nemrégiben bejelentette, hogy tovább üzemelteti vagy újraindítja három fosszilis tüzelőanyaggal működő létesítményét, miután a dán hatóságok erre kötelezték.

A legfrissebb hírek itt!

A hétvégén kiadott közleményében az Orsted – amelynek legnagyobb részvényese a dán állam – azt közölte, hogy az utasításra „a dániai villamosenergia-ellátás biztonsága érdekében” került sor.

Néhány nappal az Orsted bejelentése előtt egy másik nagy európai energetikai cég, a német RWE közölte, hogy három lignit-, vagyis barnaszén-egységét ideiglenesen visszavezeti a villamosenergia-piacra az energiaellátás biztonságának megerősítése és gáz megtakarítása érdekében. A 300 megawatt kapacitású egységek június 30-ig állnak munkába.

infostart

Hirmagazuin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

L.L. Junior: Fejek hullottak

L.L. Juniorhoz is eljutottak a vállalkozását érő kemény negatív vélemények: alkalmazottaktól vált meg, egy hónapig minden nap személyesen...

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...