22.4 C
Budapest
2024. április. 12. péntek
HomeFőhírekBelföldi hírekNemzeti gyásznap - Ma az aradi vértanúkra emlékeztünk

Nemzeti gyásznap – Ma az aradi vértanúkra emlékeztünk

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója, október 6. alkalmából.

A központi megemlékezés csütörtök reggel – a hagyományoknak megfelelően – az Országház előtt kezdődött. A Kossuth Lajos téren reggel 8 órakor felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját.

Ezt követően a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 10 órakor kezdődött a megemlékezés, koszorúzással.

Este hét órakor a Madách Színházban megemlékező előadást tartottak!

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tárlatvezetéssel egybekötött rendhagyó kamarakiállítást szervezett az aradi vértanúk búcsúleveleiből. A program reggel 9 órakor kezdődött a Vértanúink utolsó sorai című kamarakiállítás tárlatvezetésével.

Emellett számos vidéki településen és a határon túl is tartottak megemlékezéseket, koszorúzásokat.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjére emlékeznek.

Nyitókép: Wikipedia
infostart nyomán

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
Pannon Work