6.1 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Nemzeti egységkormányt javasol Netanjahu a vészhelyzet miatt. Biden és Zelenszkij is megszólalt – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Ilyen méretű és kiterjedtségű támadásra 1950 óta nem volt példa. Az első reakciók az értetlenség hangján szólnak, hogy sem a hírszerzés, sem a hadsereg nem készült fel egy ilyen méretű akcióra – leköti a figyelmüket a belső politikai harc, de ez nem kellő magyarázat a fenyegetés alábecsülésére.

A nap folyamán az izraeli véderő megkezdte több tízezer tartalékos behívását, amit a Sabbath megnehezít, miként az 1973-as háború idején is. Behívót kapott Náftali Bennett előző miniszterelnök is, akit Benjámin Netanjahu mellé rendeltek be tanácsadónak.

Videó

A hírek folyamatos olvashatósága érdekében a mai terrorháború megrázó képeit és videóit cikkünk végén gyűjtöttük össze, és időrendben visszafelé frissítjük a fejleményeket.

BREAKING!

Netanjahu miniszterelnök felajánlotta az ellenzéki Yair Lapid előző miniszterelnöknek és Beni Gantz korábbi védelmi miniszternek, hogy csatlakozzanak egy rendkívüli egységkormányhoz, tekintettel a nemzeti válsághelyzetre. (Hasonló lépés a történelemben 1940-ben fordult elő, amikor Winston Churchill összpárti kormányt alakított a német veszély elhárítására.)

21:32 – Benjámin Netanjahu tévébeszédében arra szólította fel Gáza polgári lakosait, hogy mielőbb hagyják el a várost, mert Izrael romhalmazzá fogja változtatni a terrorizmus egyik legnagyobb fészkét a világon.

21:15 – Joe Biden amerikai elnök rövid nyilatkozatában hangsúlyozta Izrael jogát az önvédelemre és a nemzeti-állami fennmaradásra. Biztosította Izraelt az Egyesült Államok töretlen és visszavonhatatlan támogatásáról. Elmondta, hogy a nap folyamán konzultált a régió és az Európai Unió vezetőivel, akiktől garanciákat kapott arra, hogy nem engedik meg, hogy bárki hasznot húzzon ebből a drámai eseményből. 

21:10 – Azerbajdzsán teljes támogatásáról és együttérzéséről biztosította Izraelt.

20:27 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy országa naponta él át hasonló terrorcselekményeket, és mélységesen átérzi Izrael fájdalmát. „Egy ilyen terrortámadással szemben mindenkinek, aki értékeli az életet, szolidaritást kell vállalnia. Álláspontunk kristálytiszta: bárkit, aki terrort és halált okoz bárhol a bolygón, felelősségre kell vonni.”

20:22 – Joe Biden amerikai elnök rendkívüli beszéde várható a mai izraeli terrortámadás kapcsán.

20:05 – Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy „Ami eddig volt, annak vége. Megváltoztatjuk Gáza reális arcát hosszú évekre előre”. 

18:42 – 200 fölé emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma, mivel bele kell számolni a túszul ejtett polgárok egy részének valószínű halálát is.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 232 ember halálát erősítették meg a Hamász-támadás miatti izraeli megtorlásban.

18:31 – A Hamász még nem fogalmazta meg követeléseit, mit kér a túszokért cserébe, de egy jelentés emlékeztet arra, hogy 2011-ben Izrael ezer palesztin foglyot engedett el Gilad Shalitért cserébe, és eddig minden fogolycsere aránytalanul a Hamász javát szolgálta. 

18:23 – Több száz Hamász terroristát ölt meg a nap folyamán Izrael a saját földjén és Gázában. A pontos adatok még nem ismertek, de a becslések szerint meg fogják haladni az ezret. 

18:25 – Israel Katz, a jeruzsálemi kormány energetikai minisztere elrendelte, hogy az Elektromos Művek állítsa le az áramszolgáltást a gázai övezetbe. 

17:45 – Miközben súlyos földrengést szenvedett el, a tálib Afganisztán azt kéri Irántól, Iraktól és Jordániától, hogy „nyisson számára szabad folyosót”, hogy Izrael ellen vonulhasson, mert szerintük most jött el a pillanat Jeruzsálem visszavételére.

17:22 – Az amerikai elnök figyelmezteti Izrael ellenségeit, hogy eszükbe se jusson kihasználni a terrorcsapás kínálta pillanatnyi taktikai előnyt. Az 1961-es külföldi segítségnyújtási törvény alapján az USA teljeskörű katonai támogatást ajánlott Izraelnek egy Joe Biden és Netanjahu közti telefonbeszélgetésben, amelyben az izraeli miniszterelnök tájékoztatta a Fehér Házat, hogy hadba indul Gáza ellen.

16:25 – Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a gázai övezet ellen indítandó földi hadművelet tervét.

16:16- Az új hivatalos adatok 100 fölé teszik az izraeli halottak számát és 900-ra a súlyos sebesültekét. 

15:56 – Az IDF azt jelentette, hogy a nap végére kiűzik Izraelből az összes palesztin támadót, akiknek összlétszámát mintegy ezerre teszik. 

15.10 – Sorra érkeznek a Hamászt elítélő tiltakozó nyilatkozatok a nemzetközi szervezetektől és a világ vezető politikusaitól, mint Rishi Sunak, Giorgia Meloni,  Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Narendra Modi, Annalena Baerbock és Josep Borrell, valamint az észt, a litván, az ukrán és a szaúdi kormánytól. Köztük van az elnöki címre esélyes Javier Milei argentin politikus is. 

Eközben Németországban a Hamász aktivistái zavartalanul ünnepelnek, süteményeket osztogatnak az utcákon.

Twitter-poszt

14:52 – Izrael megkezdi a felkészülést egy esetleges Hezbollah-támadásra is észak felől, amire a Hamász akciója bátoríthat. A délelőtt folyamán több motorkerépáron közeledő Hezbollah-támadót likvidáltak, a parti őrség pedig gránátokkal robbantott fel tengeri partraszálló motorcsónakokat.

14:44 – További 50 túszt tartanak fogva a terroristák a Be’eri kibucban, és a megölésükkel fenyegetőznek. Ez a hely mindössze 50 kilométerre fekszik Jeruzsálemtől. A körzet műtői nem bírják a terhelést – várhatóan növekedni fog a halálos áldozatok száma. 
Egy magánház lakóit két terrorista kézigránátokkal tartja fogságban, velük a SWAT egységei tárgyalnak. 

13:40 – Életbe lép a „Vaskard-művelet”, ami komplex ellencsapások sorozatának terve egy gázai agresszió esetén, megcélozva a terrorszervezet parancsnoki központjait, fegyverraktárait és rakétakilövő ütegeit. A nap folyamán és holnap F-35 és F-16 vadászbombázók sorozatos csapásai várhatók gázai célpontok ellen. Egy szárazföldi invázió megkezdése legalább egy hetes előkészületet igényel.

14:30 – Súlyos légicsapás érte a Hamász hírszerzésének központi épület.

Közben az izraeli civilek elfogása, megcsonkítása és megölése még mindig folytatódik az ország több pontján.

12:00 órakor az azonosított izraeli halottak száma 22.

Egy izraeli katonai megfigyelő szerint a Hamász-tagok beözönlése a déli órákban sem fejeződött be. Több elemző elutasítja a „meglepetésszerű” támadás kifejezét, mert ilyen méretű hadművelet előkészületeire valóban már jóval korábban fel kellett volna figyelni. 

A brutális akciósorozat képeit, mint például ez, cikkünk második részében láthatják részleteiben. 

Twitter-poszt

Az izraeli véderő szóvivője bejelentette, hogy az IDF hadiállapotot hirdetett a Hamász ellen

A kormány válságtanácskozást tartott, amelyen Yair Lapid, az ellenzék vezetője is részt vett. A Hamasz még mindig több települést az ellenőrzése alatt tart az ország déli területein.

A támadássorozat Bershevától Jeruzsálemig terjedt, nagy földrajzi területen és összehangoltan. Izrael-szerte megszólaltak a szirénák, reggel 8:15-től. A rakétabombázás 3,5 órán át tartott.

Mohammed Deif, a Hamász vezérkari főnöke szombat reggel a közösségi médiában közzétett üzenetében teljes körű támadásra szólított fel Izrael ellen. Deif azt állította, hogy „mi figyelmeztettük az ellenséget”, mert Izrael megtámadta a muszlimokat és „megszentségtelenítette Al-Akszát”.

Túszokat is ejtettek nagy számban

Az elrabolt izraeliek között van Nimrod Aloni (a képen), aki korábban a gázai divízió parancsnoka volt. Elfogtak több thai és filippinó vendégmunkást is (a képen)

A Hamász azt közölte, hogy elrabolt öt izraeli katonát. Az izraeli média szerint a Hamásznak 57 foglya van – civilek és katonák, akiket túszként tartanak fogva. Egy anya és két csecsemője is az elfogottak között van. 

Az elfogottak többsége feltehetően már halott, vagy Gázába vitték őket. 

IDF
Többszörös behatolási pontok – elfogott civilekIDF

A terroristák különböző belépési pontokon keresztül hatoltak be Izraelbe. Többen légi úton sárkányrepülőkkel vagy a tengerparton léptek izraeli területre. Áttörték a Gáza és Izrael közti határkerítés egyes pontjait is.

Azonnali válaszul az izraeli légierő (IAF) több tucat vadászgépe támadta meg a Hamász terrorszervezet állásait a Gázai övezet több pontján.

Mint jelentettük, ma hajnalban a Hamász gázai terroszerervezet több ezer rakétából álló csapásssorozatot indított izraeli célpontok ellen.

Mivel nemcsak légicsapásokról, de száraföldi támadásokról is szó van, ez példátlan az Izrael és a Hamász közti konfliktusok történetében. Az izraeli védelmi miniszter azonnali válaszcsapásokat és háborút helyezett kilátásba.

Több településen Hamász terroristák szabadon járták az utcákat, és gépkocsikra lövödöztek. Ijesztő esetek ömlenek a közösségi médiában. A megrázó képek többségét az X elrejtette, de megnyithatók. A képeken holttestek láthatók. 

Twitter-poszt

Gyilkos támadás ért egy buszmegállót is.

Twitter-poszt

A terroristák az utcákon hemzsegnek, és ünneplik a gyilkosságokat.

Twitter-poszt

Volt, ahol az autóból rángatták ki az utasát.

Twitter-poszt

A terroristák magánházakba is betörtek, és megölték a lakóit.

Twitter-poszt

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter korábbi nyilatkozatából egyértelmű, hogy háborús szintű ellencsapások következnek. (Bejegyzését az X törölte.)

Közben a bevadult tömeg izraeli polgárok holttesteivel parádézik az utcákon.

Twitter-poszt

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...

Rendőreink ismét a drónok segítségével tetemes közlekedési szabálysértést tudtak felderíteni..

A berettyóújfalui rendőrök összehangolt közlekedési akciót tartottak a 42-es és a 47-es főúton. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a 42-es...

Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

Ukrajna 22 megyéjében 600 ezer emberhez jut el a magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége. Az elnök-igazgató Lehel László az...

Átadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Az orosz ellenzéki vezető a távoli sarkvidéki Szalehárd város börtönében kilenc nappal ezelőtt váratlanul halt meg. Navalnij özvegye, Julija...