6.5 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Nemet a gyermekházasságra!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Botrányos döntésre készülnek Irakban: az iraki síita pártok kilenc éves kortól akarják engedélyeztetni a kislányok házasságkötését!

Síita parlamenti képviselők az 1959 óta hatályos 188. számú polgári jogi törvény módosítását javasolták az iraki parlamentben. Ez a terv többek között arra irányul, hogy csökkentsék a minimális életkort a lányok kiházasítását illetően, és már kilenc éves koruktól frigyre léphessenek…

Az iraki parlament november elején hagyta jóvá ezt a módosítást, de idáig nem véglegesítette azt a jogi eljárást, amely teljes mértékben beépítené a módosítást az ország törvénykönyvébe.

Az 1959-es iraki 188. számú törvény biztosította az állami joghatóságot a Sharia bíróságokon, továbbá tiltotta a poligámiát és a kényszerházasságot. Mindezeken túl kimondta, hogy a házasságkötéshez az alsó korhatár 18 év. (Hozzá kell tenni, hogy a kormány bíróságainak engedélyével 15 éves lányokat ma is férjhez lehet adni.)

A törvényjavaslat az iraki keresztény és jezidi kisebbség, illetve a lakosság más csoportjainak körében is felháborodást és jelentős ellenállást váltott ki. Tiltakozásokat követően Ján Kubiš, az ENSZ különmegbízottja és az iraki segítségnyújtó misszió (UNAMI) vezetője, 2017. november 9-én kiterjedt konzultációra szólított fel a nők jogainak tiszteletben tartása és a gyermekek védelme érdekében.

Erős kijelentéseket tett az ügyben Irak kurdisztáni régiójának parlamentje is, amely 2017. november 9-én úgy határozott, hogy elutasítja a javasolt módosításokat. Az ügyben továbbá megszólalt az amerikai külügyminisztérium is:

  • „A törvényjavaslat lehetővé teszi az akár kilencéves lányok házasságát, és nyilvánvalóan sérti a nők és a gyermekek nemzetközileg elismert jogait” – mondta Fairooza Taha, a kurd regionális parlament emberi jogi bizottságának elnökhelyettese.
  • Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kritizálta az iraki parlament elvi beleegyezését a jogalkotási kezdeményezésbe. A kurdisztáni 24 Hírügynökség idézte őt, mint az amerikai kormány emberét: „Határozottan ellenezzük és elutasítjuk azt az elképzelést, hogy gyermekek felnőttekkel házasodhassanak.” Nauert hozzátette: „Nem olyan régen volt, hogy az amerikai kormány elítélte az ISIS-t, hogy gyermekeket ad hozzá felnőtt férfiakhoz.”

Petíciónkat Ján Kubišnak, az ENSZ különmegbízottjának és az iraki segítségnyújtó misszió (UNAMI) vezetőjének címezzük azzal a sürgős kéréssel, hogy hasson az iraki kormányra és az ottani politikai vezetőkre annak biztosítása érdekében, hogy ez a jogalkotási javaslat – amely többek között szembemegy a gyermek jogairól szóló (1994-ben Irak által is aláírt) ENSZ-egyezménnyel – ne léphessen érvénybe.

Köszönjük, hogy aláírja ezt a kiemelten fontos és sürgős petíciót!

Forrás: citizengo.org

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...