-1.9 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Nem vonhatók felelősségre a budapesti romkocsmában balhézó amerikai katonák – Pedig mindenkit kiütöttek

Dátum:

Megosztás:

Mint kiderült, a napokban egy budapesti romkocsmában balhézó amerikai katonák a tengerészgyalogság emberei voltak.

Az USA nagykövetsége ugyan együttműködik az ügyben nyomozó ügyészekkel, kiderült, hogy a katonákat csak az amerikai hadsereg igazságügyi szervei vonhatják felelősségre.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, az Akácfa utcai, Instant-Fogas nevű szórakozóhelyen a NATO kötelékében Magyarországon tartózkodó amerikai elit egység katonái keveredtek szóváltásba más – szintén külföldi – vendégekkel, majd jókora verekedés kezdődött. A biztonságiak próbálták megfékezni a katonákat, de esélyük sem volt. Végül rendőrök vetettek véget a balhénak, a lap szerint el is vitték a katonákat.

Az üggyel kapcsolatban most kiderült, hogy a hazai ügyészség nem vonhatja felelősségre a vadállat módján viselkedő tengerészgyalogosokat, mivel Magyarország lemondott erről a jogáról.

Ugyanis az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett. Ezért az Egyesült Államok kérésére, a kölcsönös védelem iránti elkötelezettség támogatása érdekében Magyarország, szuverén mérlegelés alapján, a NATO-ban szokásos módon lemondott az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról – írja a Magyar Nemzet.

További balesetek, bűnügyi hírek, eltűntek, gyilkosságok, rablások, videók, részletek..

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha egy amerikai katona Magyarország területén szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok nem járhatnak el vele szemben.

Természetesen súlyos bűncselekmény, mint például nemi erőszak, emberölés esetén a magyar hatóságok az amerikai fegyveres erők illetékes hatóságainak küldött írásbeli nyilatkozattal visszavonhatják a joghatóság gyakorlásáról való lemondást.

Nagyon kemény verekedés zajlott

Az új információk szerint a katonák szó szerint kiütötték a velük szemben állókat. A hely biztonsági őrei hamar rájöttek, hogy esélyük sincs az kiképzett elit katonákkal szemben, ezért riasztották a rendőröket, akikkel szerencsére már nem verekedtek a katonák.

A kihallgatás során az is kiderült, hogy az előállított tengerészgyalogosok a budapesti amerikai nagykövetséget, illetve egyéb amerikai érdekeltségeket védenek, a buliba pedig azért indultak el, mert egyik hazatérő társuktól vettek búcsút.

Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a verekedés résztvevőit hazarendelték-e már az Egyesült Államokba, ahogy az ilyen esetekben szokás. Egy nyugalmazott diplomata elmondta, hogy a tengerészgyalogosok a nagykövetség adminisztratív technikai állományába tartoznak.

A legfrissebb hírek itt!

Külön igazolványuk van, ám nem élveznek diplomáciai, csak funkcionális mentességet. Ez azt jelenti, hogy csak saját katonai hatóságaik járhatnak el velük szemben – írja a Magyar Nemzet.

magyarnemzet, blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...