Ha máskor nem is, a hidegebb időkben azért sok ember húz a lábára zoknit, mielőtt befeküdne az ágyba, de vannak, akik egész évben szeretik a lábukat melengetni. Lehet, hogy ez egyeseknek furcsának tűnik, de az egészségre kifejezetten előnyös hatásai vannak annak, ha nem csupasz lábakkal hajtjuk álomra a fejünket. Szakértők szerint a lábunk melegen tartása elősegíti a test belső hőmérsékletének a szabályozását, ez pedig gyorsabb elalvást biztosít.

A legfrissebb hírek itt!

Ezzel szemben a hideg lábak álmatlan éjszakákat okozhatnak. Amellett, hogy az álomba merülés is nehezebb így, akár fel is ébredhetünk arra, hogy fázunk. Azt pedig mind tudjuk, hogy a kipihentség kifejezetten fontos az agy és a test normális működéséhez. Kielégítő alvás nélkül sok betegség alakulhat ki a szervezetünkben, de a fáradtság kihat a koncentrációs képességünkre, a memóriánkra, a hangulatunkra is.

Ha hosszú idő telik el így, akkor olyan komolyabb betegségek kialakulásának az esélye is nő, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy éppen a magas vérnyomás, de a mentális egészségünkre sincs jó hatással a kialvatlanság. Persze az alvászavarnak sok oka lehet; a hosszú ideje fennálló problémákkal mindenképpen szakértőhöz kell fordulni, de kipróbálhatjuk – ha eddig még nem tettük – hogy zoknit húzunk, mielőtt lefeküdnénk, hiszen más előnyökkel is jár a láb melegen tartása.

Az egészségre kifejezetten előnyös hatásai vannak annak, ha nem csupasz lábakkal hajtjuk álomra a fejünket. FORRÁS: SHUTTERSTOCK/COPYRIGHT (C) 2021 IRINA GUTYRYAK/SHUTTERSTOCK. NO USE WITHOUT PERMISSION./IRINA GUTYRYAK

A Raynaud-szindróma megjelenését is csökkentheti

A Raynaud-szindróma olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban keringészavar áll be, a kezek és a lábak véráramlása csökken, emiatt az ujjak és a lábujjak hidegek, zsibbadnak, fehér vagy kékes színre váltanak. Az ágyban való zokni viselése megakadályozhatja a szindróma megjelenését vagy csökkentheti a tüneteket azáltal, hogy melegen tartja a lábát és javítja a vérkeringést.

A legfrissebb hírek itt!

Csökkenti a hőhullámokat

A hőhullámok a leggyakoribb tünetek, amelyeket a menopauzán áteső nők tapasztalnak. Ez a hirtelen melegérzés általában a legintenzívebben az arcon, a nyakon és a mellkason fordul elő. A forróság fokozott izzadást és szívdobogást is eredményezhet. Ha a test túl sok hőt ad le, az hidegrázást okozhat. A zokni viselése azonban segíthet egyensúlyban tartani a testhőmérsékletet az éjszaka folyamán, és így megakadályozhatja a hőhullámokat.

A zokni viselése azonban segíthet egyensúlyban tartani a testhőmérsékletet az éjszaka. FORRÁS: SHUTTERSTOCK/CAST OF THOUSANDS

A repedezett sarkak ellen is hatásos

Ha pamutzoknit viselünk éjszakára, és bekenjük a sarkunkat előtte valamilyen bőrpuhítóval, azzal a lábunk szépségéért is sokat teszünk. Ugyanis a zokni segíti a hidratáló anyagok felszívódását, és megakadályozza a sarkak kiszáradását.

Növeli az orgazmus elérésének esélyét

Egy tanulmány szerint azok a párok, akik zoknit viselnek az ágyban,  nagy valószínűséggel érik el az orgazmust a szex során. A kutatók a szexuális tevékenység során vizsgálták az agyi reakciókat: ekkor fedezték fel szinte véletlenül, hogy a hideg lábak elrettentőek lehetnek, a zokni viselése azonban 30 százalékkal növelte az orgazmus elérésének képességét.