Kezdőlap Főhírek Belföldi hírek „Nem vagyunk patkányváros!” – Kiakadt a rágcsálótérképen Gyomaendrőd polgármestere..

„Nem vagyunk patkányváros!” – Kiakadt a rágcsálótérképen Gyomaendrőd polgármestere..

A nagyobb települések közül a lakosságarányos bejelentések alapján a patkányoknál és az egereknél is Sárbogárd, Gyomaendrőd és Kisújszállás végzett az első három helyen.

Gyomaendrőd – Nagy port kavart a néhány héttel ezelőtt közzétett országos patkánytérkép, amely azt mutatta meg, Magyarországon mely településeken észlelték a legtöbb rágcsálót.
A Vasárnapi Blikk a Békés megyei Gyomaendrődre látogatott, ahol az ország egyik legrégebbi rágcsáló- és rovarirtószer-gyártó, valamint kártevőirtó cége, a Bábolna Bio felmérése alapján a legtöbb patkány található.

Mindenki ezt olvassa most!

– Mi is csak a médiából értesültük erről a visszás felmérésről, a készítő cég hivatalosan nem kereste meg sem a hivatalunkat, sem a megyei állat-, illetve népegészségüggyel foglalkozó szerveket. Megdöbbenve hallottunk róla, hogy egy facebookos véleménynyilvánítás alapján valaki ki mer adni egy országos „patkánytérképet”, összesen mindössze négyezer „szavazat” alapján – háborgott lapunknak a város polgármestere, Toldi Balázs, aki állítja: nagyon komoly hitelrontás és presztízsveszteség érte a településüket. Elmondása szerint van olyan szállásadójuk, akinél emiatt mondtak vissza foglalást.

László görényei pillanatok alatt végeznek a patkányokkal / Fotó: Zsolnai Péter

– Jogi úton már megkerestük a felmérést készítő céget, megpróbáljuk érvényesíteni az érdekeinket, és elérni, hogy ezt a helyén kezelje mindenki. Nem azt mondom, hogy a patkány nincs jelen a településen, de egy ilyen felmérést nem lehet tényként kezelni. Az önkormányzathoz az elmúlt két évben egyébként mindössze három lakossági bejelentés érkezett arról, hogy közterületen észleltek a rágcsálót. Nem vagyunk patkányváros! – tette hozzá a város első embere.

A városban élő Gilisz Katalin idén már kétszer találkozott patkánnyal az otthonában, de egerek is többször megfordultak nála.

Mindenki ezt olvassa most!

– A korábbi évekhez képest mostanában mintha több lenne belőlük. Az egyik egér még a szobába is eljutott egyszer. Eleinte megijedtem, de már felkészült vagyok. Van kimondott rágcsálóirtóm, amit esténként kiteszek nekik, reggelre pedig el is fogyasztják – magyarázta lapunknak a nyugdíjas asszony.

Egy idősebb férfi és egy nő éppen a patkánytérképről beszélgetett, amikor odaértünk melléjük a város túlsó oldalán.

Én nem láttam egyet sem, és azt sem hiszem, hogy az egész országban itt lenne a legtöbb patkány. Egérrel már találkoztunk a garázsnál, de ebben mi a szenzáció? Mindenhol előfordulnak

– vont vállat Bótos József.

Tari László Gyomaendrőd határában, egy tanyán él a családjával. Immár 18 éve foglalkozik rágcsálóirtással. De nem csapdákkal és méreggel, hanem szigorúan biomódszerrel pusztítja a rágcsálókat.

– Jelenleg 172 darab görényem van itthon, amik közül általában fél tucattal és két képzett kutyával megyek ki a helyszínre. A négylábúak a felderítők, megkeresik és jelzik a rágcsálókat, a görények pedig bebújnak a járatokba, és szenvedés nélkül, néhány másodperc alatt megölik azokat – avatta be munkatársunkat a részletekbe a 36 éves férfi, aki az egész megyében irtja a rágcsálókat.

A gyomaendrődi Tari László 18 éve foglalkozik rágcsálóirtással. Amint a fotó is mutatja, eredményesen/ Fotó: Tari László

– Mindenfelé hívnak, egyszer egy betontömb alól 76 darabot szedtünk össze, de a rekordfogásom négy óra alatt 308 darab. Gyomaendrődön is heti szinten előfordulnak, de a városban nem kiemelkedően magas a patkányirtásaim száma – tette hozzá a helybéli férfi.

Komoly károkat okozhatnak

A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője.

Mindenki ezt olvassa most!

A szakember szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az egyéni, lakossági védekezés, az irtószer-kihelyezés mellett sok településen szükség lenne a szervezett és folyamatos kártevő-mentesítésre, mert tartósan csak így lehet visszaszorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

blikk

Hirmagazin.eu

Exit mobile version