28.6 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

„Nem vagyunk patkányváros!” – Kiakadt a rágcsálótérképen Gyomaendrőd polgármestere..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A nagyobb települések közül a lakosságarányos bejelentések alapján a patkányoknál és az egereknél is Sárbogárd, Gyomaendrőd és Kisújszállás végzett az első három helyen.

Gyomaendrőd – Nagy port kavart a néhány héttel ezelőtt közzétett országos patkánytérkép, amely azt mutatta meg, Magyarországon mely településeken észlelték a legtöbb rágcsálót.
A Vasárnapi Blikk a Békés megyei Gyomaendrődre látogatott, ahol az ország egyik legrégebbi rágcsáló- és rovarirtószer-gyártó, valamint kártevőirtó cége, a Bábolna Bio felmérése alapján a legtöbb patkány található.

Mindenki ezt olvassa most!

– Mi is csak a médiából értesültük erről a visszás felmérésről, a készítő cég hivatalosan nem kereste meg sem a hivatalunkat, sem a megyei állat-, illetve népegészségüggyel foglalkozó szerveket. Megdöbbenve hallottunk róla, hogy egy facebookos véleménynyilvánítás alapján valaki ki mer adni egy országos „patkánytérképet”, összesen mindössze négyezer „szavazat” alapján – háborgott lapunknak a város polgármestere, Toldi Balázs, aki állítja: nagyon komoly hitelrontás és presztízsveszteség érte a településüket. Elmondása szerint van olyan szállásadójuk, akinél emiatt mondtak vissza foglalást.

László görényei pillanatok alatt végeznek a patkányokkal / Fotó: Zsolnai PéterLászló görényei pillanatok alatt végeznek a patkányokkal / Fotó: Zsolnai Péter

– Jogi úton már megkerestük a felmérést készítő céget, megpróbáljuk érvényesíteni az érdekeinket, és elérni, hogy ezt a helyén kezelje mindenki. Nem azt mondom, hogy a patkány nincs jelen a településen, de egy ilyen felmérést nem lehet tényként kezelni. Az önkormányzathoz az elmúlt két évben egyébként mindössze három lakossági bejelentés érkezett arról, hogy közterületen észleltek a rágcsálót. Nem vagyunk patkányváros! – tette hozzá a város első embere.

A városban élő Gilisz Katalin idén már kétszer találkozott patkánnyal az otthonában, de egerek is többször megfordultak nála.

Mindenki ezt olvassa most!

– A korábbi évekhez képest mostanában mintha több lenne belőlük. Az egyik egér még a szobába is eljutott egyszer. Eleinte megijedtem, de már felkészült vagyok. Van kimondott rágcsálóirtóm, amit esténként kiteszek nekik, reggelre pedig el is fogyasztják – magyarázta lapunknak a nyugdíjas asszony.

Egy idősebb férfi és egy nő éppen a patkánytérképről beszélgetett, amikor odaértünk melléjük a város túlsó oldalán.

Én nem láttam egyet sem, és azt sem hiszem, hogy az egész országban itt lenne a legtöbb patkány. Egérrel már találkoztunk a garázsnál, de ebben mi a szenzáció? Mindenhol előfordulnak

– vont vállat Bótos József.

Tari László Gyomaendrőd határában, egy tanyán él a családjával. Immár 18 éve foglalkozik rágcsálóirtással. De nem csapdákkal és méreggel, hanem szigorúan biomódszerrel pusztítja a rágcsálókat.

– Jelenleg 172 darab görényem van itthon, amik közül általában fél tucattal és két képzett kutyával megyek ki a helyszínre. A négylábúak a felderítők, megkeresik és jelzik a rágcsálókat, a görények pedig bebújnak a járatokba, és szenvedés nélkül, néhány másodperc alatt megölik azokat – avatta be munkatársunkat a részletekbe a 36 éves férfi, aki az egész megyében irtja a rágcsálókat.

A gyomaendrődi Tari László 18 éve foglalkozik rágcsálóirtással. Amint a fotó is mutatja, eredményesen/ Fotó: Tari LászlóA gyomaendrődi Tari László 18 éve foglalkozik rágcsálóirtással. Amint a fotó is mutatja, eredményesen/ Fotó: Tari László

– Mindenfelé hívnak, egyszer egy betontömb alól 76 darabot szedtünk össze, de a rekordfogásom négy óra alatt 308 darab. Gyomaendrődön is heti szinten előfordulnak, de a városban nem kiemelkedően magas a patkányirtásaim száma – tette hozzá a helybéli férfi.

Komoly károkat okozhatnak

A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője.

Mindenki ezt olvassa most!

A szakember szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az egyéni, lakossági védekezés, az irtószer-kihelyezés mellett sok településen szükség lenne a szervezett és folyamatos kártevő-mentesítésre, mert tartósan csak így lehet visszaszorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij az orosz turisták kitiltását kérte az EU-ból.., de mennyire hiányoznak az oroszok a magyar turizmusból?

Már a háború előtt sem voltak könnyű helyzetben a vendéglátósok, ám idén 30 százalékot drágult a szállodák fenntartása,...

Az egész ország az inárcsi anyukát kereste, a Facebook-on is keresőcsapatokat hoztak létre, aztán váratlan fordulat történt..

Az egész országot megrázta a 49 éves inárcsi édesanya eltűnése. Az asszonyt augusztus elseje óta keresi a rendőrség. Bozsik...

Megrázó képek érkeztek a montenegrói lövöldözésről: 11 embert mészárolt le egy ámokfutó, köztük 4 gyermeket – fotók (18+)

Legalább 11 emberrel, köztük négy gyermekkel végzett egy 34 éves férfi a montenegrói Cetinjében. Most előkerültek a megrázó...

Titoktartásra kérte Hosszú Katinka a násznépet

A szerelmesek számára fontos a magánélet, épp ezért komoly dolgot kérnek az esküvőre meghívottaktól. Mint az már többször megírtuk, Hosszú...
facebook