11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeSzabadidőÁllatvilágNem úsztuk meg, nálunk is megjelent ez az invazív rovarfaj

Nem úsztuk meg, nálunk is megjelent ez az invazív rovarfaj

A kaliforniai lopódarázs (Chalybion californicum) Észak-Amerikában őshonos, de Olaszország és Horvátország után harmadikként Magyarországon is felbukkant.

Az invazív darázsfaj megjelenését a Folia entomologica hungarica tudományos magazin hozta nyilvánosságra – írja a Sokszínű Vidék.

A szakértők szerint hozzánk Horvátország felől juthatott el a faj. A Magyarországon már korábban megjelent acélkék lopódarázstól (Chalybion femoratum) az különbözteti meg, hogy teljesen fekete, míg rokona hátsó pár lábán egy vöröses sáv figyelhető meg.

A metálkék színű darázs más Chalybion-fajokhoz hasonlóan sokszor már meglévő üregekben fészkel és pókokra vadászik, az emberre nézve nem veszélyes.

Facebook-post

A lopódarazsak (Sceliphron- és Chalybion-fajok) a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozó, magányos életmódú rovarok. Nevük a lopótökre emlékeztető, hosszú, karcsú nyelű potrohukra utal, nem pedig arra, hogy ne tisztelnék mások tulajdonát – írja a lap.

Nagyobb testű, 1,5–3 centiméteres, feltűnő színezetű darazsak: a Sceliphron-fajok fekete alapon sárgával vagy vörösesbarnával mintázottak, a Chalybion-ok alapszíne pedig fémesen-kékesen csillogó, „metálfényezett” fekete.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work