10.6 C
Budapest
2023. március. 22. szerda

Nem tűnt el se a paraszolvencia, sem a borravaló..

Dátum:

Megosztás:

Továbbra is adunk borravalót, csak máshogy

A magyarok még az elszabaduló infláció ellenére is adnak borravalót, de már nem ugyanabban a formában, mint eddig, írja a napi.hu

A rekordinfláció, egekbe szökő árak és a recesszió sem tudja megtörni a magyarok jattolási kedvét – írja a Forbes.

A szakértők szerint szó nincs a borravaló haláláról, hiszen csak a formája alakul át a digitális fizetési megoldások egyre nagyobb népszerűségével, valamint a visszaszoruló fekete- és szürkegazdasággal.

Szervizdíj a borravaló helyett

A hazai vendéglátóiparban a legtöbb helyen már tartalmazzák az árak a felszolgálásért járó díjat – mondta el Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Az így befolyó összegeket a legtöbbször szétosztják a teljes személyzet között, így nemcsak a pincér kap a jattból, hanem például a konyhalány és a szakács is.

Ugyanakkor a szállodák is egyre gyakrabban vetik fel, hogy náluk is be kellene vezetni

– tette hozzá Flesch Tamás.

A szakmai szervezet vezetője szerint régebben elvárás volt, de ma is ugyanúgy örülnek a szolgáltatók a jattnak. A szocializmusból megmaradt nemzeti szokások miatt sokáig kötelezőnek érezték a magyarok, hogy borravalót adjanak, mára azonban ez nem elvárás az iparág vezető szakértőinek visszajelzései alapján.

Virtuálisan is jattolhatunk

A fiatalabb generációk körében ugyanakkor kezd kikopni a jattolás, ami annak is köszönhető, hogy ők főleg bankkártyával fizetnek – állítja Nagy Elek, a Főtaxi tulajdonosa.

A vendégeknek az éttermekben és az ételrendelő alkalmazásokban is van lehetőségünk borravalót beállítani. Utóbbinál csak a futárnak tudunk plusz pénzt adni, az étteremben dolgozóknak nem.

Mennyit adnak a magyarok?

  • A taxisoknál a fuvardíj 5-15 százalékának megfelelő borravalót adnak a Főtaxinál.
  • Az éttermekben Flesch Tamás szerint legalább 10 százalék, de akár 13 százalék is lehet a szervizdíj.
  • A Foodpandán 200, a Woltnál néhány száz forint volt az átlagos jatt. Néha előfordulnak kiugró esetek is, akár több tízezres összegekkel.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mi is az a digitális lábnyom, és mire használjuk, használják?

A digitális lábnyom szűkebb és tágabb értelmezése - a forrása szerint A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek...

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi...

Mesterséges intelligencia, kontra a Google! Ki áll nyerésre?

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év...

Mesterséges intelligencia: Így lesz pénz a ChatGPT-ből, és amit az elterjedéséről tudni érdemes..

A csetrobot működtetése egyáltalán nem olcsó, valamiből fizetni kell a számlákat. Vállalatok számára teszi elérhetővé közkedvelt csetrobotját, a ChatGPT-t...