13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Nem lépi meg a huszárvágást a NATO

Dátum:

Megosztás:

A legsúlyosabb felvetődött lehetőség nem fog megvalósulni a Törökország miatt kialakult feszültség enyhítésére.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint valószínűtlen, hogy a katonai szervezet valaha olyan szabályozást vezessen be, amellyel lehetővé válna valamelyik tagállam kizárása a szövetségből. A NATO-nak nincsen mechanizmusa a tagállamok kizárására, és én nem is fogom javasolni, hogy ilyesmivel egészítsük ki az alapító okiratot – mondta Stoltenberg kedden Rigában a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtt. Hozzátette: még ha főtitkárként tenne is ilyen javaslatot, az sosem valósulna meg, mert a döntésekhez a tagok konszenzusa szükséges.

Az utóbbi időben Törökország magára haragította több NATO-beli szövetségesét azzal, hogy Oroszországtól vásárolt rakétavédelmi rendszert, illetve vitatott hovatartozású területen kezdett gázlelőhelyek után kutatni a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Emmanuel Macron francia államfő 2019-ben egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy a szövetség “agyhalott” állapotba került amiatt, hogy az Egyesült Államok visszalépett a vezető szereptől. Franciaország kifogásolta azt is, hogy Ausztrália – miután AUKUS néven biztonsági partnerségi szerződést kötött az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával – nemrég felmondta tizenkét, dízelhajtású francia tengeralattjáró adásvételi szerződését, és emiatt Párizs egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el. Macron azt követelte korábban, hogy vizsgálják felül a NATO politikai működését.

Rigában a kedden kezdődő tanácskozáson a külügyminiszterek megvitatják Stoltenberg javaslatait a NATO misszióját és a modern biztonsági kihívásokhoz való alkalmazkodást meghatározó, úgynevezett stratégiai koncepcióra vonatkozóan. A legutóbbi stratégiai koncepciót 2010-ben fogadták el, és abban a dokumentumban nem szerepelt a Kína és az éghajlatváltozás jelentette kihívás.

Stoltenberg úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy vita esetén egy-egy tagállam kizárása lehetne a megoldás. “Jobb a NATO-t platformként használni, és nyílt, becsületes tárgyalásokat kell folytatnunk, amikor esetleg felmerül a kétely amiatt, hogy minden tagállam megfelel-e a demokratikus elvárásoknak” – mondta a NATO-főtitkár.

Nyitókép: Maurizio Gambarini/picture alliance/Getty Images
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a nyomozás a Schobert Norbiékat gyalázó Facebook-csoport ellen..

Mint arról korábban beszámoltunk, Schobert Norbert megelégelte, hogy éveken keresztül őt és családját pocskondiázzák A nagy Norbiréka nevezetű...

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...