9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Nem kellek, mert kihullott a hajam? Sok mellrákos nőt elhagynak a betegsége miatt.. – videó.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Felbecsülhetetlen a mellrák elleni küzdelemben a társak, a daganattal küzdő nők mellett álló férfiak támogatása.

Sajnos sok nőnek a betegségen túl azzal is meg kell küzdenie, hogy a párja elhagyja a kezelések alatt vagy a betegség után, ezért az egyesület új kampányfilmje a férfiakat szólítja meg.

Idén az Anyák napja alkalmát is arra használja a Mellrákinfo Egyesület, hogy programjaival az emlődaganatra hívja fel a figyelmet.  

– A mellrákról egész évben kell beszélni – mondja az egyesület vezetője, aki maga is megküzdött a betegséggel.

Minden nap diagnosztizálnak nőket mellrákkal és sajnos minden nap veszítünk is el nőket daganat miatt.

A Nőnap és az Anyák Napja időszaka egy jó alkalom, hogy újból felhívjuk a figyelmet a betegség gyakoriságára, a szűrés fontosságára és arra is lehetőség, hogy megmutassuk, támogatjuk az érintetteket.

mellrák-kampány
Halom Bori, a a Mellrákinfó Egyesület elnöke

Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és körülbelül 2500 nő hal meg a késői felismerés miatt.

Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható, mégis Magyarországon még mindig nagyon kevesen, a nők 40-50%-a jár csak el szűrővizsgálatra. A skandináv országokban ez a szám 80% körül van. ott a gyógyulási arány is magasabb.

A tavaszi kampányban egy kisfilmmel férfiakhoz, a mellrákkal küzdő nők társaihoz szól az egyesület.

– Nagyon szomorú, de azt tapasztalom, hogy kevés nő mellett tart ki a párja a betegség alatt, illetve után. Sok mellrákkal küzdő nőt hagy el a párja. Ezt a betegséget, a kezeléseket egyébként is nagyon nehéz végig csinálni, és sok nőnek még azzal is meg kell küzdenie, hogy elhagyják. A filmben majd húsz emlőrákon átesett nő szerepel, szerettem volna olyan képeket is betenni a filmbe, ahol a párjukkal vannak.

Döbbenetes volt, mikor rájöttem, hogy alig minden második nő mellett van még ott a társa, a többieket elhagyták.

Persze van pozitív példa is, van, ahol összefog a család és támogató a férfi, de sajnos nem ez a jellemző. Nem csak a betegség alatt, hanem utána is előfordul szakítás, válás. Amikor a beteg nő már végre túl van a kezeléseken, fellélegezhetne, hogy minden rendben van,

és akkor bumm, a párja bejelenti, hogy elhagyja.

Halom Bori szerint a társ jelenléte és támogatása a gyógyulás folyamatában felbecsülhetetlen.

– Óriási segítség, ha nem kell egyedül végig csinálni a kezeléseket, van, aki elvisz a kemoterápiára és elhoz, ha főznek neked, bevásárolnak helyetted, mert ilyenkor nem mindenki képes ellátni ezeket a feladatokat. A legfontosabb pedig a lelki támogatás.

Ha a kezelések alatt a nőnek ott a párja és azt érezteti vele, hogy nem zavarja, hogy a nő épp kopasz, vagy nincs szempillája, vagy elvesztette az egyik mellét. Ennek az értékét szavakkal nem lehet kifejezni.

Abban a helyzetben, amikor egy nő megkapja a diagnózist, egy teljesen ismeretlen, rettegett világba csöppen, meg van rémülve, nem tudja, mi fog vele történni másnap, ilyenkor egy támogató társ szó szerint a világot tudja jelenteni.

mellrák-kampány
Szűcs Adriána

A Figyelemfelhívó kisfilm ezért szól elsősorban a férfiaknak. Mellrákon átesett nők szerepelnek benne, többek között a diagnóziskor mindössze 26 éves Szűcs Adriána, aki a kemoterápiás kezelések közben jelentkezett a Miss Balaton szépségversenyre és egészen a középdöntőig jutott, és azóta is aktivistája az ügynek. Galló Andrea énekesnő (a korábbi Fresh együttes Andija) aki tavaly januárban szembesült a diagnózissal. És Bajkó Barbara is, aki 28 évesen lett emlőrákos, és a gyógyulásának mindennapjait kendőzetlenül mutatta meg az instagramon.

A filmmel az egyesület arra szeretné felhíni a figyelmet, hogy mekkora szerepe van a társnak a gyógyulásban, és hogy még ha nehéz is az út, nem a kimenekülés a megoldás.

– A diagnózis és a kezelések útja nem csak a betegnek, a hozzátartozóknak is nagyon megterhelő tud lenni-mondja Halom Bori-Ezért van már majdnem minden kórházban onkopszichológus. Én a diagnózis mellé mindenkinek adnék oda is beutalót.  Nem csak a beteg veheti igénybe, hanem a hozzátartozó is. Ebben semmi szégyellnivaló nincs. Ha többen vennék igénybe az onkopszichológiai segítséget, jobb arányban gyógyulnának a betegek.

A tavaszi mellrák elleni kampányban a MONYO kisüzemi sörfőzde is részt vesz, erre az alkalomra alkoholmentes üdítőt dobnak piacra, melynek egyedi, kifejezetten erre az alkalomra tervezett pink címkéje lett, utalva a mellrák elleni küzdelemre. A “The She-ro” nevet kapta, ezzel is támogatva az érintetteket. A cég minden eladott doboz üdítő után 100 forinttal támogatja a Mellrákinfó Egyesületet.

Fotók: Mellrákinfo Egyesület

noivalto nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...